Președintele României, Nicușor Dan, efectuează, pe 18 iulie, o vizită oficială în Germania, unde are programate întâlniri la nivel înalt cu președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, cancelarul Friedrich Merz, precum și cu reprezentanți ai mediului de afaceri german, a anunțat șeful statului la 14 iulie 2025, în cadrul conferinței de presă susținute la Palatul Cotroceni.
***
La 8/20 februarie 1880, Germania a recunoscut independența de stat a României. Din acel moment, România a stabilit relații diplomatice la nivel de legație cu Germania.
La 15/28 august 1916, Germania a rupt relațiile diplomatice cu România. Cele două state au restabilit relații diplomatice la nivel de legație la 29 septembrie 1920. Declarată la 24 august 1944, starea de război dintre România și Germania s-a încheiat la 7 martie 1955, potrivit site-ului Ambasadei României în Republica Federală Germania. România a fost, după URSS, prima țară din blocul comunist care a stabilit relații diplomatice, la rang de ambasadă, cu Republica Federală Germania, la 31 ianuarie 1967. Între 1949 și 1989, România a întreținut relații diplomatice și cu Republica Democrată Germană.
Semnarea, la 21 aprilie 1992, la București, a ‘Tratatului dintre România și R.F. Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa’ reprezintă un punct de referință în relația bilaterală. În 2022 s-au împlinit 30 ani de la semnarea acestuia, 150 de ani de la înființarea primei Agenții diplomatice a României la Berlin (în anul 1872, condusă de Theodor Rosetti) și 55 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu R.F. Germania, conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe (MAE), www.mae.ro.
După 1989, președinții României, Ion Iliescu și Emil Constantinescu, au efectuat vizite oficiale în Germania, în perioadele 11-12 decembrie 1994, 25-28 iunie 1996 și 24-25 septembrie 2003, și, respectiv, la 2 iulie 1997. La rândul său, președintele României, Traian Băsescu, a efectuat vizite în Germania după cum urmează: în perioada 20-21 martie 2005, între 21 și 22 septembrie 2006, la 24 martie 2007 (președintele Traian Băsescu și soția sa, Maria, au participat, la Berlin, la manifestările consacrate aniversării semicentenarului Uniunii Europene), la 9 noiembrie 2009 (a participat la ceremoniile dedicate celebrării a 20 ani de la căderea Zidului Berlinului), la 10 noiembrie 2011 și la 31 ianuarie 2014.
În perioada 25-26 februarie 2015, președintele României, Klaus Iohannis, s-a aflat în vizită oficială în Republica Federală Germania, în cadrul căreia a fost primit de omologul său, Joachim Gauck, a susținut o conferință alături de cancelarul german, Angela Merkel, și s-a întâlnit cu reprezentanții comunității de români din Germania. De asemenea, președintele Iohannis s-a mai aflat, la 19-21 iunie 2017, într-o vizită în Germania, în contextul împlinirii a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice la nivel de ambasadă și 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea și parteneriatul în Europa dintre România și Germania. Șeful statului a avut atunci întrevederi cu omologul său, Frank-Walter Steinmeier, și cu Angela Merkel.
Președintele Klaus Iohannis a mai efectuat vizite de lucru în Germania: în perioada 10-14 februarie 2016, când a participat la Conferința de securitate de la Munchen, și la 7 ianuarie 2020, când a participat la ședința Guvernului landului Bavaria și a avut o întrevedere cu prim-ministrul Guvernului landului Bavaria și președinte al Uniunii Creștin-Sociale (CSU), Markus Soder, potrivit https://www.presidency.ro/.
Klaus Iohannis a mai efectuat vizite în Germania la: 28 septembrie 2016, la Kiel, unde a primit Premiul ‘Hermann Ehlers 2016′, acordat de către Fundația cu același nume; 1-2 iunie 2018, la Munchen, unde i-a fost decernat Premiului ”Franz Josef Strauss-2018’ de către fundația ”Hanns Seidel”; 14 octombrie 2020, în Magdeburg, unde i-a fost decernat Premiul ‘Otto cel Mare’ pentru anul 2020 (‘Kaiser-Otto-Preis 2020’); 2 octombrie 2021, la Aachen/Renania de Nord-Westfalia, unde i-a fost decernat Premiul internațional ”Carol cel Mare” al orașului Aachen pentru unitatea Europei, ca laureat pentru anul 2020; 4 iunie 2022, la Hof, unde a primit Premiul European Carol al IV-lea al Federației Germanilor Sudeți pentru 2020 în semn de recunoaștere și apreciere la nivel internațional a susținerii constante a României și poporului român față de valorile europene; 3-4 iunie 2023, la Düsseldorf, unde i-a fost decernat Premiul Civic German, conferit de Fundația Civică Bad Harzburg, și la Frankfurt pe Main, unde a primit Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului, conferit de Centrul împotriva expulzărilor, potrivit https://www.presidency.ro/ și www.mae.ro.
Președintele Klaus Iohannis a mai efectuat o vizită oficială în Republica Federală Germania, la Berlin, la invitația președintelui federal, Frank-Walter Steinmeier, între 15 și 18 noiembrie 2024. Programul vizitei a cuprins convorbiri oficiale cu președintele Frank-Walter Steinmeier, cancelarul federal, Olaf Scholz, și cu președintele Bundestagului, Barbel Bas.
Președinții Republicii Federale Germania, Roman Herzog și Johannes Rau, au efectuat vizite oficiale în România, între 15 și 17 mai 1995, și, respectiv, între 19 și 20 martie 2002. De asemenea, președintele Republicii Federale Germania, Horst Kohler, a efectuat o vizită oficială în țara noastră, în perioada 2-3 iulie 2007.
În perioada 20-22 iunie 2016, președintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, a efectuat o vizită de stat în țara noastră, la invitația omologului său român, Klaus Iohannis. În cadrul vizitei sale la București, președintele federal a purtat discuții politice, printre altele, cu președintele României, Klaus Iohannis, și cu prim-ministrul Dacian Cioloș, și a rostit, la 21 iunie 2016, alocuțiunea ‘Europa: pasiune pentru rațiune’, la Biblioteca Națională a României la invitația ‘New Europe College’ și a Ambasadei Republicii Federale Germania la București. În 21 iunie 2016, președintele Joachim Gauck s-a aflat la Sibiu, unde a vizitat împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, biserica fortificată din Cisnădie.
Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, a efectuat o vizită de stat în România în perioada 24-26 mai 2023, fiind primit de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, la 24 mai 2023. La 25 mai 2023, cei doi șefi de stat au participat la manifestările prilejuite de sărbătorirea ”Zilei Eroilor” la Cimitirul Eroilor și Veteranilor de Război din Sibiu, iar programul președintelui Germaniei a mai inclus primirea la Primăria Municipiului Sibiu, întâlnirea cu reprezentanții comunității germane din România, împreună cu Klaus Iohannis, la Forumul Democrat al Germanilor din România, vizită la Colegiul Național ”Samuel von Brukenthal”, dejun oficial și vizită la Biserica evanghelică fortificată din comuna Cristian, județul Sibiu. Președintele Germaniei și-a încheiat vizita în România la Timișoara, unde a luat parte la un concert la Filarmonica din Timișoara, a vizitat centrul orașului Timișoara împreună cu primarul Dominic Fritz, Liceul Teoretic ‘Nikolaus Lenau’ și s-a întâlnit cu reprezentanți ai minorității germane și ai celei evreiești.
Germania, principal partener comercial al României
‘Raportul anual 2024’, publicat de Banca Națională a României pe www.bnr.ro/, arată că între statele care dețin participații la capitalul social/de dotare al instituțiilor financiare nebancare înscrise în Registrul special, Germania ocupa, la 31 decembrie 2024, prima poziție investițională (31,45 la sută în total capital străin).
Schimburile comerciale între Germania și România au însumat anul trecut 42,1 miliarde euro, România menținându-se pe locul 17 între partenerii comerciali ai Germaniei. Creșterea volumului schimburilor comerciale comparativ cu anul 2023 este de 0,9%. Importurile din România s-au ridicat la 19,8 miliarde euro (+1,4%), iar exporturile Germaniei către România au atins 22,4 miliarde euro (+0,6), potrivit datelor comunicate de AHK România.
‘Comerțul dintre Germania și România se menține și în 2024 la un nivel ridicat. În ciuda provocărilor economice globale, România a reușit să își afirme poziția printre cei mai importanți 20 de parteneri comerciali ai Germaniei, ceea ce subliniază importanța relațiilor economice bilaterale.’, a explicat Sebastian Metz, directorul general al AHK România, în comunicatul publicat în februarie 2025 pe www.ahkrumaenien.ro.
Volumul schimburilor comerciale bilaterale pe primele trei luni ale acestui an, conform Biroului Federal de Statistică, Destatis, arată o scădere cu 6,1%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, însumând 10,4 miliarde euro. Astfel, exporturile Germaniei către România au scăzut cu 1,2 %, însumând peste 5,68 miliarde euro, iar importurile din România s-au redus și mai mult, cu 11,4%, ajungând la un volum de 4,68 miliarde euro, conform comunicatului publicat la 19 iunie 2025 pe www.ahkrumaenien.ro.
România se află pe locul 19 între partenerii de export ai Germaniei, iar ca piață pentru importuri a coborât de pe locul 16 pe locul 18.
‘Declinul importurilor germane din România (deci al exporturilor românești) se datorează în primul rând dinamicii economice slabe din Germania și situației economice tensionate din întreaga Europă. Tocmai în acest context provocator devine din nou evident faptul că România, ca locație de afaceri, trebuie să se concentreze și mai mult pe îmbunătățirea competitivității sale. Un cadru fiscal stabil și favorabil mediului de afaceri este un factor esențial în acest sens. În acest context, măsurile de politică fiscală aflate în prezent în discuție capătă o importanță deosebită. Rămâne de sperat că interesele sectorului privat vor fi luate în considerare. Pe termen mediu, este esențial să se iasă din dezechilibrul fiscal actual, în special printr-o creștere economică sustenabilă. Pe termen scurt însă – din perspectiva comunității noastre de business – sunt necesare cu prioritate măsuri de consolidare bugetară din perspectiva cheltuielilor, precum și o reducere semnificativă a birocrației, pentru a întări credibilitatea statului și a crea baza pentru o dezvoltare bugetară sustenabilă’, a afirmat Sebastian Metz, director general al AHK România.