Debitul Dunării la intrarea în țară va atinge valoarea de 2.800 mc/s până la finele săptămânii viitoare, situându-se sub media multianuală a lunii iulie, de 5.350 mc/s, potrivit prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), emise pentru perioada 19 – 26 iunie 2025.
‘Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere la valoarea de 2.600 mc/s în prima zi a intervalului de prognoza, staționar în următoarele patru zile, iar apoi în creștere până la valoarea de 2.800 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s). În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere în prima parte a intervalului pe sectorul Gruia – Turnu Măgurele și în creștere pe sectorul Zimnicea – Tulcea, iar a doua partea a intervalului vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Turnu Măgurele și în scădere pe sectorul Zimnicea – Brăila’, arată prognoza INHGA.
Pentru luna iulie, debitul maxim al Dunării este estimat la 4.000 mc/s, mai mic față de valoarea medie multianuală de 5.350 mc/s, iar cel minim de 2.000 mc/s.
În ceea ce privește râurile interioare, debitele medii zilnice vor fi în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor mari din nordul și estul țării, unde vor fi în creștere prin propagare.
Hidrologii avertizează că pe toată durata intervalului sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unele râuri din zonele de deal și de munte din jumătatea de nord a țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă.
Potrivit buletinului hidrologic lunar, în luna iulie a acestui an, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30% și 50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50% – 80%) pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, bazinele superioare ale Jiului și Bistriței, respectiv mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice Crasna, Barcău, Rm. Sărat, Bârlad, pe afluenții Prutului și pe râurile din Dobrogea.