Executivul a aprobat, în ședința de joi, printr-un proiect de lege, contul general anual de execuție a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 și contul general anual de execuție a bugetului asigurărilor pentru șomaj pe anul 2024, stabilite pe baza situațiilor financiare prezentate de Ministerul Muncii prin Casa Națională de Pensii Publice și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, în ceea ce privește bugetul asigurărilor sociale de stat, veniturile încasate în anul 2024 însumează 134,86 miliarde lei, iar cheltuielile s-au ridicat la o valoare totală de 137,69 miliarde lei, rezultând astfel un deficit în valoare de 2,83 miliarde lei.
Pentru sistemul public de pensii, execuția s-a realizat astfel: venituri în valoare totală de 134,61 miliarde lei și cheltuieli însumând 137,52 miliarde lei, de unde rezultă un deficit în valoare de 2,91 miliarde lei.
La capitolul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale s-a înregistrat în schimb un excedent în valoare de 83,7 milioane lei, rezultat din diferența dintre valoarea totală a veniturilor încasate, în sumă de 254,8 milioane lei, și valoarea totală a cheltuielilor, care s-a ridicat la 171,1 milioane lei, arată sursa citată.
În ceea ce privește bugetul asigurărilor pentru șomaj, veniturile încasate în anul 2024 au însumat 2,49 miliarde lei, iar cheltuielile s-au ridicat la 1,99 miliarde lei, de unde rezultă un excedent în valoare totală de 497,5 milioane lei, conform comunicatului.
În anul 2024, contul de execuție a bugetului asigurărilor pentru șomaj cuprinde și execuția instituțiilor publice finanțate parțial din venituri proprii care, conform legislației în vigoare, reprezintă sumele alocate pentru centrele regionale de formare profesională a adulților, ce funcționează în subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, precizează comunicatul Guvernului.
Execuția sistemului asigurărilor pentru șomaj s-a realizat astfel: venituri în valoare totală de 2,34 miliarde lei și cheltuieli însumând 1,91 miliarde lei, de unde a rezultat un excedent în valoare totală de 422,9 milioane lei.
În privința execuției Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, veniturile încasate s-au ridicat la 148,1 milioane lei, iar cheltuielile au însumat 73,5 milioane lei, de unde a rezultat un excedent în sumă de 74,6 milioane lei, mai arată sursa citată.