6.2 C
Slatina
marți,26 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Directia pentru Cultura vrea obiectiv turistic la Radesti (Oporelu)

- Advertisement -

Proiectul este unul ambitios si se preteaza la atragerea fondurilor europene, sustine directorul DCPN Olt, Dorin Teodorescu. Deja arhitectul Severica Mitrache, membru in Comisia regionala a monumentelor istorice, a inceput executarea releveelor si a celorlalte documentatii care, alaturi de alte componente, vor constitui dosarul de finantare. Deja arhitectul Severica Mitrache a lucrat trei zile acolo cu un grup de studenti. Proiectul este ambitios si speram sa aiba o finalitate frumoasa. in parteneriatul nostru urmeaza sa intre, speram asta, si Primaria Oporelu, care va avea un rol important in toata aceasta poveste. Vorbim de 50 sau 60 de case din lemn ridicate in satul Radesti, comuna Oporelu, in secolul XIX si la inceputul secolului XX si care, restaurate, ar putea constitui o asezare veche romaneasca din nordul judetului Olt ce ar putea intra in circuitul turistic. Din cele 60 de case va trebui sa facem o selectie din care nu va lipsi biserica, pentru ca exista acolo si o biserica din lemn. Credem ca ne vom intelege si cu localnicii, pentru ca, odata restaurata, valoarea unei asemenea case creste, iar proprietarul nu va plati impozit pentru ca vorbim de regimul special al monumentelor istorice. Satul are deja un fel de statut de rezervatie mai speciala, dar totul trebuie restaurat si organizat, a declarat Dorin Teodorescu.
O parte din case au fost tencuite de catre proprietari, insa structurile si anexele au ramas din lemn. Daca proiectul va atrage finantare europeana, autoritatile locale ar trebui sa se ocupe de reabilitarea infrastructurii locale.

Primaria Oporelu este decisa sa puna umarul si spera ca proiectele depuse la mai multe organisme pentru finantarea reabilitarii infrastructurii comunei sa fie aprobate. Noi nu avem forta financiara locala pentru refacerea drumurilor, spre exemplu, dar speram sa avem succes cu proiectele depuse pe mai multe componente. in legatura cu initiativa Directiei pentru Cultura, suntem dispusi sa facem tot ceea ce tine de noi ca satul Radesti sa devina obiectiv turistic pe linie istorica, sustine primarul comunei Oporelu, Valentin Burciu.

Un obiectiv similar a fost deschis publicului vizitator la Muzeul Campiei Boianului din Draganesti-Olt. Sub coordonarea lui Traian Zorzoliu, directorul muzeului, a fost reconstituit un sat dupa tipul asezarilor neolitice, specifice culturii Gumelnita, ale caror urme au fost descoperite la Draganesti. Satul neolitic, de acum 5.000 de ani, este format din sase colibe in marime naturala de lut pictate, cu vetre si mobilier interior din lut, ridicate in aer liber pe un teren imprejmuit cu un sant de aparare si gard din nuiele impletite, intrarea facandu-se pe o punte din lemn. O coliba este reprezentativa pentru o locuinta de pescar, alta pentru agricultor, alta pentru olar, dar toate au in interior obiecte neolitice sau reconstituiri ale unor obiecte neolitice, mese, altare de cult, unelte pentru gospodarie si pentru diferite ocupatii practicate in urma cu cinci milenii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți