7.3 C
Slatina
joi,28 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Oltul, judetul fara Revolutie dar cu multi revolutionari

- Advertisement -

Balasescu atragea atentia ca revolutionarii din Slatina, multi dintre ei fosti sefi de institutii publice, sindicalisti, oameni de afaceri, au fost improprietariti in baza Legii nr. 42/1990 cu suprafete de teren ce totalizeaza peste 500.000 de metri patrati in intravilanul Slatinei, iar o parte dintre acestea au fost instrainate la putin timp dupa ce au intrat in posesia revolutionarilor. Voi sesiza Inspectoratul de Politie al Judetului Olt si Parchetul de pe langa Judecatoria Slatina pentru a face verificari in legatura cu acest joc de interese, sa vedem cat de corecti au fost cei care au dat terenurile si cei care le-au primit, daca le-au instrainat, spunea viceprimarul, care a mai afirmat ca va solicita Secretariatului de Stat pentru Revolutionari sa verifice situatia exacta a persoanelor din Slatina care detin certificate sau brevete de revolutionar. La doi ani de la declaratiile cu pricina, nimic nu s-a schimbat.
Eu am asteptat o perioada ca macar Parchetul sa se autosesizeze, am facut adresa catre Secretariatul de Stat pentru Revolutionari si, spre rusinea mea, altceva nu am mai facut. De la Secretariatul de Stat am primit un raspuns, ca erau in proces de reevaluare. Eu zic ca la noi in judet situatia este la fel de grava. Eu personal stiu cateva cazuri de falsi revolutionari. Am avut ocazia sa vad dosarele de revolutionari ale diversilor sefi si sefuleti care zic ca au tras cu arma. Toti aveau dosare de revolutionari, inclusiv Paunescu, fostul primar, care a facut cerere de scutire de la plata impozitului. De exemplu, este o controversa legata de Edi Popescu (n.red. consilierul local Constantin Popescu). Eu am vazut un pontaj care arata ca el, in zilele Revolutiei figura ca ducandu-se la serviciu in fiecare zi, la uzina de aluminiu, ca dupa aceea sa aiba carnet de revolutionar, fiind scutit de toate… Gheorghe Lepadat, de exemplu, era seful garnizoanei, adica angajat sa apere orasul si asta a si facut, dar este si revolutionar, are carnet si beneficiaza de anumite drepturi, a spus Balasescu.

Patru eroi, peste 1000 de revolutionari

Potrivit informatiilor postate pe Portalul revolutiei, la evenimentele din decembrie 1989 patru olteni si-au pierdut viata. Ion Argherie, din Rotunda, soldat in termen la UM 01026 Bucuresti, a murit impuscat in zona fostului CC din capitala. Nicolae Ciobanu, din Tufeni, soldat in termen la UM 01210, si-a pierdut viata in fata Televiziunii, impuscat in inima.
Daniel Popa, din Draganesti, soldat in termen la UM 0865 Campina, a murit impuscat pe Aeroportul Otopeni. Victor Olaru, din Parscoveni, de profesie magazioner, si-a pierdut viata tot in Bucuresti, impuscat in timp ce se afla prin zona Big Berceni a capitalei. Sunt singurii eroi martiri din judet, ai caror urmasi merita nu doar recompense materiale, ci tot respectul nostru, la fel ca si cei care au participat la evenimentele din decembrie 1989.Certificate de revolutionar sunt insa cu duiumul, desi in Olt nu poate spune nimeni ca a fost revolutie. Din 1100 de revolutionari, cati sunt se pare in judet, cred ca vreo 300 au merite reale. La Primaria Slatina sosesc mereu cereri prin care cei care detin certificate solicita teren, dar nu s-au mai facut improprietariri. E normal sa nu mai raspundem solicitarilor, atat timp cat exista discutii chiar intre asociatiile de revolutionari privind credibilitatea unora dintre certificate, a spus Balasescu.
La nivelul Slatinei, 101 persoane au fost improprietarite in baza Legii nr. 42/1990, iar 135 au fost scutite de la plata obligatiilor catre bugetul local. Printre cei scutiti se numara afaceristi cunoscuti, precum Marin Podolan si Florel Oita, mai cunoscut ca Florica taranu, dar si fostul primar al Slatinei – Gheorghe Paunescu. O vreme, de acest privilegiu s-a bucurat si
consilierul local Vasile Popa, patron al Comrem.

Indemnizatii de 2.000 lei, drepturi restante de peste 100.000 lei

in baza certificatului de revolutionar, aproape 150 de olteni primesc lunar indemnizatii de cate 2.000 de lei. Numarul este destul de mic, pentru ca indemnizatia nu se acorda decat celor cu venituri mai mici decat castigul mediu brut pe economie. Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Casei Judetene de Pensii Olt, din 2004 si pana la intrarea in vigoare a ordonantei care a impus esalonarea la plata a restantelor din indemnizatii, 94 de revolutionari si-au primit integral drepturile banesti. 76 de revolutionari au primit sume de pana la 60.000 lei, 4 dintre ei au incasat intre 60.000 lei si 80.000 lei, iar 14 posesori de certificate au ridicat sume de peste 100.000 lei. Alti 50 primesc deocamdata doar indemnizatia lunara, sumele restante urmand sa le primeasca esalonat, de anul viitor.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți