15.2 C
Slatina
duminică,29 septembrie,2024

Ultimele Articole

Credinciosii ortodocsi praznuiesc, astazi, Boboteaza sau Botezul Domnului

- Advertisement -

Botezul Domnului este o manifestare a celor trei elemente ale Treimii: Fiul se boteaza in Iordan de catre Ioan, Spiritul Sfant se coboara asupra lui Iisus in chip de porumbel, iar Tatal din cer il declara ca fiind Fiul sau.Sarbatoarea Bobotezei este amintita din secolul al II-lea, la Sfantul Clement Alexandrinul.
in primele secole, Boboteaza era sarbatorita impreuna cu Nasterea Domnului, pe 6 ianuarie. incepand cu secolul al IV-lea, cele doua sarbatori au fost despartite: 25 decembrie a fost data stabilita pentru praznuirea Nasterii Domnului si 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.
in rugaciunea de sfintire a apei de la Botez, se cere venirea Duhului pentru curatirea apei de lucrarea puterilor demonice, pentru ca ea sa devina, prin pogorarea deplina a Duhului, loc al nasterii omului nou in Hristos.
Astfel, ritualul Botezului crestin repeta aceste momente, care semnifica trecerea dintr-o etapa existentiala in alta: el se deschide cu lepadarile, menite sa alunge puterea satanei si se incheie cu primirea darului Sfantului Duh.

Sfintirea apei

in ajunul si in ziua de Boboteaza, in toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfant, la rugaciunile arhiereilor si preotilor se sfinteste Agheasma Mare.

Crestinii ortodocsi gusta pe nemancate din Agheasma Mare timp de opt zile, in perioada 5 ianuarie – 14 ianuarie si la recomandarea duhovnicului. Agheasma Mare este folosita, in Ajunul Bobotezei, la sfintirea caselor credinciosilor si locuitorilor acestora. Tot cu ea se stropesc si lucrurile care trebuie binecuvantate sau sfintite, cum ar fi: binecuvantarea si sfintirea prapurilor, sfintirea crucii si a troitelor, a clopotului, a vaselor si vesmintelor liturgice, sfintirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor si a Sfantului si Marelui Mir.

Sfantul Ioan Botezatorul

A doua zi dupa Botezul Domnului, sambata, Biserica a randuit inca de la inceput a se praznui Soborul cinstitului si slavitului prooroc Ioan, inaintemergatorul si Botezatorul Domnului. Sfantul Ioan a primit de la insusi Domnul Hristos marturia ca el era cel mai mare dintre toti oamenii nascuti din femeie si cel dintai intre Prooroci.

Agenda episcopului Slatinei si Romanatilor

Vineri, 6 ianuarie, de Botezul Domnului, Prea Sfintitul Parinte Sebastian, episcopul Slatinei si Romanatilor, va sluji Sfanta Liturghie la Catedrala Sfanta Treime din orasul Corabia.
Sambata, cand crestinii il praznuiesc pe Sfantul Ioan Botezatorul, episcopul Sebastian va sluji Sfanta Liturghie la hramul Parohiei Sf. Ioan Botezatorul din Slatina.

Masuri sporite pentru asigurarea ordinii publice

Pentru asigurarea ordinii publice si prevenirea oricaror evenimente care ar putea perturba buna desfasurare a slujbelor religioase, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judetean Olt vor asigura masurile de ordine pe timpul afluirii si defluirii la si de la locurile de desfasurare a slujbelor, cat si pe timpul desfasurarii acestora. Astfel de masuri se vor lua cu precadere la 21 de lacasuri de cult din Slatina (9 biserici vor fi supravegheate), Caracal (2), Bals (2), Scornicesti (2), Corabia (1), Draganesti-Olt (1), Potcoava (2), Piatra-Olt (1) si Brancoveni (1).

Costel MIREA

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți