28.6 C
Slatina
marți,15 iulie,2025

Ultimele Articole

Prima moțiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul Bolojan a fost respinsă de Parlament (sinteză)

- Advertisement -

Prima moțiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul condus de Ilie Bolojan de la instalarea în funcție a fost respinsă luni de plenul reunit al Parlamentului.

Moțiunea de cenzură a fost inițiată de Opoziție, după ce Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, menit să reducă deficitul bugetar. Moțiunea de cenzură s-a intitulat ‘Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit’ și a fost semnată de 131 de parlamentari de la AUR, POT, S.O.S. România și neafiliați.

S-au înregistrat 134 de voturi ‘pentru’ și patru voturi ‘împotrivă’, dintr-un total de 138 de voturi exprimate.

Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă era necesar un număr de 233 de voturi ‘pentru’.

Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale la începutul săptămânii trecute.

Două zile mai târziu, miercurea trecută, AUR a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură. Semnatarii moțiunii au susținut că Guvernul ‘a uzurpat puterea legitimă și a batjocorit voința de reprezentare a poporului român’ și, ca urmare, ‘trebuie să dispară cu tot aparatul său de propagandă, mincinos și toxic’.

Prezent la dezbaterea moțiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului, premierul Ilie Bolojan a afirmat că România are deja primele semnale pozitive privind economia.

‘Îi întreb pe colegii din Opoziție, în afară de un exercițiu politic pe care l-au bifat și pe care îl înțeleg, ce rost are această moțiune? Ar vrea dânșii să ne oprim și să ne întoarcem de unde am plecat? O bună parte din lucrurile pe care le semnalează colegii din Opoziție sunt știute, altele sunt exagerate sau greșit interpretate. Ne spune moțiunea că România are un deficit mare, că au crescut chletuielile statului – știm acest lucru. De aceea suntem aici – să corectăm aceste neajunsuri, din acest motiv ne-am angajat răspunderea. Dânșii au îmbrăcat aceste cifre într-un limbaj colorat, în slogane și în acuze aduse Guvernului. Eu înțeleg critica pe care Opoziția o face Guvernului, este rolul ei și dreptul ei. Am făcut însă un apel la partidele din Opoziție să fie parte la soluție, nu la problemă. Înțeleg că dânșii nu sunt de acord cu ce propune Guvernul, dar atunci care sunt soluțiile?’, a afirmat Bolojan.

Președintele Camerei Deputaților, liderul interimar al PSD Sorin Grindeanu, a susținut, în plenul Parlamentului, că AUR nu vrea să pice Guvernul, deoarece știe foarte bine că nu are ‘nicio alternativă’ și ‘niciun plan coerent’ pentru România.

‘AUR nu vrea să pice Guvernul, pentru că ei știu foarte bine că nu au nicio alternativă și niciun plan coerent pentru România. Vor doar să marcheze electoral acest moment, vânzând cinic iluzii românilor. Acesta este adevărul de la care pornim astăzi – România nu are nevoie de lozinci, ci de consistență și luciditate. Sunt ferm convins că românii, în marea lor majoritate, înțeleg momentul greu prin care trece țara noastră și sunt extrem de îngrijorați de ceea ce se întâmplă. De aceea, ei vor soluții clare, asumate cu mult curaj, soluții care să corecteze nedreptățile existente, nu să le adâncească. PSD nu va fi niciodată parte dintr-un scenariu iresponsabil, dar, pentru a restabili încrederea românilor în instituțiile statului, trebuie cu toții să înțelegem că instituțiile democratice nu sunt jucării’, a declarat Grindeanu.

După respingerea moțiunii de cenzură, președintele AUR, deputatul George Simion, a declarat că actuala guvernare ‘nu-și face datoria’ și ‘umilește românii’. Întrebat dacă AUR va mai depune moțiune de cenzură și pe al doilea pachet de măsuri fiscale, Simion a răspuns: ‘O să depunem toate moțiunile de cenzură la care avem dreptul conform legii, o să contestăm la Curtea Constituțională, pentru că asta vor alegătorii noștri de la noi. I-am întrebat și asta vom face mai departe’.

Potrivit Constituției, Executivul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege (articolul 114).

În situația în care Guvernul nu a fost demis prin moțiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Executiv, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declarației de politică generală devine obligatorie pentru Guvern (articolul 114 din Constituție).

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți