Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, va propune subvenționarea cu 50% a cheltuielilor cu combustibilul utilizat în legumicultură pentru organizațiile de udători, în acest sens urmând să aibă loc o discuție la nivel guvernamental.
Barbu a transmis acest lucru legumicultorilor din comuna dâmbovițeană Lungulețu, care s-au plâns că nu pot să își irige culturile, pentru că reprezentanții Administrației Naționale ‘Apele Române’ (ANAR) au susținut că fermierii au captat ilegal apa din râul Dâmbovița.
‘Am avut o discuție cu fermierii din Lungulețu. Discuțiile au fost unele foarte clare. Până pe 31 decembrie nu sunt probleme pentru fermierii români de a iriga în continuare culturile de legume în câmp. Ulterior o să am o discuție la nivel guvernamental, astfel încât să venim cu o propunere, așa cum beneficiază în sistemul de irigații din România toți fermierii – vorbim de organizațiile de udători – în așa fel încât decontarea cheltuielilor privind combustibilul utilizat în legumicultură să fie subvenționat cu 50%. De aceea, cine vrea să să încheie un contract cu Apele Române cu 2 lei, 3 lei pe 1.000 de mc de apă va beneficia și de acest sprijin. Cine nu vrea acest sprijin de a deconta combustibilul solid și lichid utilizat în legumicultură, sigur va plăti acești 2 lei pe 1.000 mc. Vor fi puse printr-o schemă de ajutor de minimis, așa cum face Ministerul Agriculturii și în sistemul de irigații național’, a precizat Florin Barbu.
ANAR a anunțat într-un comunicat transmis joi AGERPRES că situația generată de captările de apă de pe râul Dâmbovița a fost deblocată, iar fermierii vor putea să-și irige în continuare culturile agricole, după ce au fost stabilite mai multe măsuri de intrare în legalitate.
‘Situația de la Lungulețu s-a rezolvat. A existat un dialog între reprezentanții Apelor Române și fermierii de acolo. S-au stabilit mai multe principii acceptate de ambele părți. Oamenii vor putea să-și irige în continuare culturile. Până la 15 septembrie, se va face o listă cu cei care vor să folosească apa din Dâmbovița și vom semna un contract cadru în care vor fi stipulate condițiile tehnice, programul de furnizare și tarifele. Prețurile nu sunt deloc mari și nu vor afecta viabilitatea economică a activității agricole de acolo. De altfel, am avut o întâlnire în acest sens și cu ministrul Agriculturii, domnul Florin Ionuț Barbu, în care am explicat ce s-a întâmplat la Lungulețu și prezentat soluția găsită. ANAR face eforturi ca, în această perioadă de vară, să împace ambele necesități: și furnizarea de apă pentru comunități, dar și pentru irigarea terenurilor agricole’, a declarat Sorin Lucaci, directorul general al ANAR.
Potrivit sursei citate, ca urmare a rezolvării situației, fermierii vor putea să-și irige în continuare culturile agricole.
‘Situația generată de captările de apă de pe râul Dâmbovița a fost deblocată. În urma intervenției structurilor teritoriale și centrale ale Administrației Naționale ‘Apele Române’, s-au stabilit mai multe măsuri de intrare în legalitate. În urma dialogului dintre Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, fermieri și autoritățile locale, s-a ajuns la un acord de principiu privind utilizarea apei din Dâmbovița pentru irigații. Fermierii vor putea continua să folosească această resursă, cu condiția încheierii unui contract legal cu Apele Române, conform legislației în vigoare. În prezent, există suficientă apă atât pentru culturile agricole, cât și pentru alimentarea cu apă potabilă a Capitalei. Nu se pune problema întreruperii alimentării Bucureștiului’, notează Apele Române.