Serviciile de telefonie, internet sau televiziune pot fi instalate sau activate mai rapid decât termenul prevăzut în contract, însă doar data-limită contractuală este luată în considerare pentru eventuale reclamații sau solicitări de despăgubiri din partea utilizatorilor, menționează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES.
‘Potrivit legislației din domeniul comunicațiilor electronice, furnizorii au obligația de a informa clar și transparent utilizatorii cu privire la termenul maxim pentru instalarea serviciului, precum și tarifele, cu toate taxele incluse, pentru activarea, conectarea și/sau instalarea serviciilor, dacă se aplică astfel de tarife. Termenul de instalare a serviciilor este stabilit de fiecare furnizor în parte, în funcție de politica sa comercială, nefiind reglementat de legislația în vigoare. În practică, serviciile pot fi instalate/activate mai rapid decât termenul contractual, însă doar termenul prevăzut în contract este luat în considerare pentru eventuale reclamații sau solicitări de despăgubiri. De asemenea, în cazul ofertelor promoționale, furnizorul poate instala/conecta/activa serviciul gratuit’, se arată în comunicat.
Potrivit arbitrului pieței locale de telecomunicații, utilizatorii care doresc ‘transferul/mutarea’ serviciilor la o altă adresă trebuie să verifice în cuprinsul contractului dacă această opțiune este oferită de furnizor și, cel mai important, în ce condiții. Totodată, este esențial să se asigure că furnizorul are implementată rețea la noua adresă.
Autoritatea precizează că, dacă termenul de instalare prevăzut în contract nu este respectat, utilizatorii trebuie mai întâi să reclame situația furnizorului, utilizând căile descrise în procedura sa de reclamații. Ulterior, în cazul în care sesizarea nu este soluționată, utilizatorii se pot adresa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) – pentru nerespectarea termenului de instalare agreat prin contract sau acordarea de despăgubiri și ANCOM – în cazul în care furnizorul nu a prevăzut în contract termenul maxim pentru instalarea serviciului sau tariful pentru activarea, conectarea și/sau instalarea acestuia. ‘În acest caz, reclamația către ANCOM trebuie să fie însoțită de o copie a contractului’, notează instituția.
InfoCentru ANCOM pune la dispoziția utilizatorilor informatii utile despre serviciile de comunicații electronice (telefonie, internet și televiziune), serviciile poștale și serviciile digitale, pentru a-i sprijini în alegerea și folosirea acestor servicii. Informațiile se referă în principal la încheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming.