Personalul Cancelariei prim-ministrului va fi redus cu 40%, ceea ce va genera o economie lunară de 850.000 de lei, a anunțat, vineri, șeful Cancelariei, Mihai Jurca.
‘În total, cu tot cu demnitari, vorbim de 105 posturi. Vorbim de o reducere, per total cancelarie, de 40% din personal. Același impact îl vom avea și în zona de costuri. Sigur, costurile cele mai mari fiind cele asociate demnitarilor, unde reducerea este de 48%. Pe aparatul tehnic al Cancelariei avem o reducere de 34%. Reducerea aparatului de demnitari aduce o economie de 615.000 de lei/lună. Reducerea corpului de funcționari aduce o economie de 250.000 de lei/lună. Cheltuielile lunare sunt undeva la 1,9 – 2 milioane lei/lună, cu personalul’, a spus el, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.
Numărul consilierilor de stat va fi redus de la 16 la 11, iar numărul secretarilor de stat va fi diminuat de la 5 la 4. Aparatul consilierilor va scădea de la 42 la 14.
‘Reducem consilierii de stat la un număr de 11 posturi. Secretarii de stat la 4 posturi. Aparatul demnitarilor va fi de 14. Asta înseamnă că fiecare consilier de stat sau secretar de stat va avea un consilier, nu doi. Lucru care se transferă și în cabinetul primului ministru, care nu va mai avea 8 posturi. Va avea 5 posturi. Dar și în cabinetul meu, care nu va avea 3 posturi, ci 2 posturi. Rămâne șeful de cabinet, secretarul general’, a precizat el.
Mihai Jurca a explicat că în prezent Cancelaria prim-ministrului are în total 176 de posturi, cu un număr de 15 posturi vacante. Dintre acestea, 99 sunt posturile dedicate corpului administrativ. Diferența de 77 o reprezintă posturile demnitarilor publici (premierul, șeful cancelariei, consilieri de stat, secretari de stat, dar și aparatul fiecărui demnitar).
De asemenea, va fi modificată organizarea Cancelariei. Astfel:
– Direcția de protocol și relații internaționale (care are în prezent 27 de posturi) se transformă în serviciu și va avea 12 posturi;
– Direcția de comunicare (28 de posturi) se transformă în serviciu și va avea 18 posturi;
– Direcția de asigurare resurse, care include partea de contabilitate, buget achiziții, resurse umane (în prezent cu 25 de posturi) va avea 22 de posturi;
– Departamentul de audit public (2 posturi, în prezent vacante) se va desființa, această activitate urmând să fie asigurată de către Secretariatului general al Guvernului:
– Compartimentul juridic (2 posturi) va crește la 4 posturi.
De asemenea va fi creat un nou departament (cu 7 posturi), care va documenta activitatea demnitarilor, oferind suport comitetelor și consiliilor interministeriale.
Mihai Jurca a subliniat că principiile de reformă enunțate de administrația Bolojan trebuie implementate și la nivelul Cancelariei prim-ministrului, fiind vorba despre măsuri ‘obligatorii’ pentru a eficientiza activitatea acesteia.