4.9 C
Slatina
joi,6 februarie,2025

Ultimele Articole

Multe baraje din Olt, neautorizate din cauza costurilor prea mari

- Advertisement -

Reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor spun ca situatia este cauzata de costurile prea mari la care se ridica expertizarea acumularilor.
in judetul Olt, potrivit informatiilor oficiale, sunt inventariate un numar de 54 de acumulari din categoria de importanta C si D, de agrement sau locala, din care in Bazinul Hidrografic Olt sunt inventariate 44 de acumulari (10 baraje sunt administrate de SGA Olt), iar in Bazinul Hidrografic Vedea sunt 21 de acumulari, din care un baraj este administrat de Sistemul Hidrografic Independent Olt (SHI). in prezent, la nivelul judetului, o mare parte din baraje nu intrunesc conditiile de siguranta impuse de legislatia in vigoare, si prin urmare nu au autorizatie de functionare. in domeniul barajelor exista o legislatie foarte, foarte dura ; oricine are un baraj este obligat sa obtina autorizatia de functionare in siguranta, are sau nu are activitati de genul piscicultura, agrement; aceasta se obtine numai in baza unei expertize, facuta de un expert acreditat din Ministerul Mediului. Aici au fost probleme, deoarece costurile cu evaluarea, cu obtinerea autorizatiei, sau de reparatie sunt mari; la nivelul bazinului nostru am reusit sa fie expertizate o parte din baraje, unele final, unele preliminar. Mai avem la Obarsia 3 baraje, care nu au decat expertiza preliminara, nu s-a reusit sa se mearga mai departe pentru ca e nevoie de investitii mari, in unele baraje s-au creat brese, fie pe cale naturala sau create de noi, ele nu prezinta siguranta, dar nu pot fi umplute cu apa. Problema e cu barajele care necesita surse de finantare mari, ca cele de la Coteana, Dobrosloveni, a explicat Tudor Paduraru, directorul interimar al SGA Olt, in cadrul sedintei de Dialog Social de ieri.
Cu toate interventiile specialistilor de la cele doua sisteme de gospodarire a apelor si a celorlalte institutii, in urma verificarilor efectuate in acest an si in anii anteriori s-a constatat ca nu toti agentii economici care administreaza sau au in concesiune micile acumulari din categoria C si D au respectat prevederile legislatiei in vigoare, de intocmire a expertizelor tehnice in vederea obtinerii autorizatiilor de functionare in conditii de siguranta a acumularilor din administrare. Astfel, potrivit raportului prezentat in cadrul sedintei, in bazinul hidrografic Olt (teritoriul de competenta al S.G.A Olt), au fost expertizate din punct de vedere al sigurantei in exploatare (expertize preliminare sau finale) un numar de 35 de acumulari, iar pentru un numar de sapte baraje nu sunt intrunite conditiile de expertizare, fiind afectate de inundatiile produse in anul 2005 si avand create brese in baraj fie pe cale naturala (cinci baraje), fie de catre SGA Olt prin ordin al ministrului mediului, in vederea golirii acumularilor si punerii in siguranta a localitatilor din aval (barajul Priseaca si barajul Frasinet III, localitatea Dobrosloveni); pentru barajul Oboga exista expertiza preliminara, dar este necesara reabilitarea pe baza de proiect de catre detinator. Din totalul de baraje expertizate, un numar de 17 au autorizatia valabila, 8 baraje au autorizatia expirata, un baraj are acord de functionare in siguranta expirat, fiind necesara reluarea procedurilor de reautorizare. Deasemenea, un baraj are expertiza finala terminata si urmeaza a fi supus autorizarii de catre Comisia Teritoriala Vest. Pentru alte 4 baraje (Cotenita, Bobu, Studina I si Studina II) sunt realizate studii de fezabilitate pentru reabilitare, insa lipsa fondurilor nu permite detinatorilor realizarea propriu-zisa.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți