3.8 C
Slatina
sâmbătă,11 ianuarie,2025

Ultimele Articole

Oltul ar putea avea 13 parlamentari in loc de zece

- Advertisement -

Unele colegii din judet ar putea fi reprezentate in Parlament nu de un singur parlamentar, ci de doi.

Potrivit legii 35/2008, atribuirea mandatelor de deputat si senator se face in doua etape. in prima etapa, in Parlament intra candidatii care au obtinut peste 50% in colegiile lor. Aceeasi lege prevede insa ca fiecare partid care trece pragul electoral are dreptul la un numar de mandate direct proportional cu voturile obtinute, mandate care sunt atribuite in etapa a doua, prin redistribuire. in cazul in care un partid va obtine peste 50% in toate colegiile dintr-un judet, prin redistribuire vor fi atribuite locuri suplimentare celor care au trecut pragul electoral, dar nu au obtinut nici un mandat. La Olt de exemplu, unde tinand cont de scorul obtinut la locale USL are mari sanse sa castige toate cele zece colegii, ar putea aparea mandate suplimentare pentru candidatii PP DD sau PDL.
Deputatul Daniel Barbulescu, fost membru al Comisiei juridice din Camera deputatilor, a precizat ca exista posibilitatea ca pe unele colegii din judet sa fie cate doi parlamentari.
Conform acestei legi imperfecte, fiecare partid trebuie sa ia proportional numarul de mandate echivalent cu voturile obtinute. La nivel de judet exista posibilitatea sa avem colegii unde sa fie doi parlamentari in loc de unul.
PP DD si PDL ar putea obtine fiecare cate un post de deputat, probabil si la Senat va exista un parlamentar in plus. Deci in loc de sapte deputati s-ar putea sa avem noua, iar in loc de trei senatori, sa avem patru. S-a facut o simulare la nivel national, in total pe tara s-ar putea ajunge la un numar de 520 de parlamentari, mult mai mult decat in prezent. Deja in 2008 a existat un astfel de caz in judetul Arad, pe un colegiu de deputat din acel judet au devenit practic parlamentari atat candidatul clasat pe locul intai, care a luat 58%, cat si cel clasat pe locul doi. Asta e legea, facuta intr-o conjunctura electorala care avantaja anumite partide. E prost facuta, asta e clar, s-au vazut efectele negative si in 2008, cand au ajuns parlamentari candidati de pe locul doi sau trei, iar acum, avand in vedere scorul extrem de mare pe care USL il are in sondaje, intervine aceasta anomalie care nu cred ca este productiva avand in vedere, pana la urma, increderea de care se bucura Institutia Parlamentului si faptul ca suntem in recesiune. Asta e legea, nu mai este timp fizic si legal pentru a se face modificari. Din punctul meu de vedere era mult mai eficienta legea propusa de USL prin care la parlamentare sa functioneze acelasi sistem de vot ca si in cazul primarilor si presedintilor de consilii judetene – castigatorul ia mandatul si atat, indiferent de numarul de voturi. Din pacate, acest lucru a fost obstructionat prin sesizarea la Curtea Constitutionala de catre colegii din PDL, pentru ca PDL-ul ar fi fost defavorizat de aceasta lege, pe actuala lege ar obtine un numar mult mai mare de parlamentari decat pe legea USL, a declarat Daniel Barbulescu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți