Din datele prezentate rezulta ca volumul de activitate a procurorilor a crescut fata de anul 2011, institutia confruntandu-se in continuare cu problema deficitului de personal. Dintr-o schema aprobata de 39 de posturi, doar 34 sunt ocupate. incarcatura pe procuror raportata la lucrari de solutionat este de 1191 fata de 1110 in anul 2011, iar la lucrari solutionate este de 775 fata de 755 in anul 2011.
Se pune problema ocuparii acestor posturi la nivel de tara. Anul acesta concursurile pentru intrarea in magistratura sunt mult mai dese, respectiv pe langa intrarea in magistratura ca auditor de justitie prin INM mai sunt si doua concursuri pentru intrarea in magistratura cu cinci ani vechime. Ghinionul este ca, de exemplu, la concursul cu cinci ani vechime nu sunt decat trei note de trecere si nici nu stim daca cei trei vor sa mearga la parchet sau vor sa fie judecatori. Trendul este ca toata lumea sa fie judecator. Probabil este mai greu sa fi procuror. CSM-ul ne asigura ca in urmatorii ani politica pe care o vor promova este de ocupare a tuturor locurilor vacante, pentru ca in februarie 2014 se pune problema intrarii in vigoare a noilor coduri si atunci trebuie sa ai schema ocupata si sa ai si locuri in plus. Pe noile coduri se modifica si competenta, volumul de activitate este mai mare, si probabil va fi nevoie de un numar mult mai mare de personal, a precizat prim procurorul Otilia Chirita.
sefa Parchetului a mentionat ca s-a constatat o crestere de 13% a numarului de dosare penale solutionate, respectiv de la 23.409 cauze la 26.440, incarcatura pe procuror fiind de 1017 cauze. Sigur ca daca noi am avea toate locurile ocupate am avea o incarcatura mai mica pe procuror si atunci am avea calitate, adica nu am mai avea acele infirmari. Avand mai mult timp poti sa solutionezi si operativ dosarele, sa le aloci si mai mult timp, si atunci faci o cercetare mult mai completa si scazi ca numar de infirmari si redeschideri. Trebuie insa sa apreciem efortul colegilor nostri, care an de an au incercat sa faca fata iar activitatea pe care am inregistrat-o a fost buna, a mai adaugat Otilia Chirita.
Din volumul cauzelor solutionate, 416 sunt la urmarire penala proprie, cu 17% mai mult decat in anul 2011, si 12.382 cauze sunt la supravegherea cercetarilor, cresterea fiind de 10%. Au ramas nesolutionate la finele anului un numar de 6347 cauze, din care 105 inregistrate la urmarirea penala proprie, si 6242 inregistrate la supravegherea urmaririi penale. Pentru cele mai importante categorii de infractiuni savarsite de inculpatii trimisi in judecata, comparativ cu 2011s-au inregistrat cresteri in privinta infractiunilor de omor si tentativa de omor (96%), a infractiunilor de loviri si alte violente si vatamare corporala (5%), viol (55%), furt (8%), talharie (111%) si ultraj contra bunelor moravuri (13%).
Procurori putini, dosare multe
- Advertisement -
- Advertisement -