Actiunea are ca scop destructurarea unui grup infractional format din 13 membri, suspectati ca in perioada 2010 – 2012 ar fi cesionat fictiv mai multe societati fantoma, dupa ce le-ar fi folosit pentru a cumpara fraudulos diverse bunuri, inseland astfel 13 entitati juridice cu peste 1,55 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al Politiei Capitalei.
Din datele obtinute de politistii bucuresteni a rezultat ca reteaua infractionala infiinta firme fictive, prin intermediul carora stabilea relatii comerciale cu diferite societati de buna-credinta. in baza acestor relatii, membrii gruparii cumparau diverse bunuri, pentru plata carora emiteau in fals file CEC sau bilete la ordin.
Ulterior, atunci cand partile vatamate doreau sa incaseze sumele de bani cuvenite, instrumentele de plata le erau refuzate de catre unitatile bancare, intrucat in conturile mentionate nu existau bani.
Dupa ce suspectii inselau prin acest mod de operare mai multe societati comerciale, pentru a nu fi identificati si pentru a-si putea continua activitatea infractionala, liderul gruparii demara procedurile pentru cesionarea firmelor in cauza, contractele de cesiune fiind si acestea la randul lor intocmite in fals de catre unul din membrii retelei.Produsele obtinute prin inselarea societatilor de buna-credinta erau introduse apoi in patrimoniul altor societati comerciale cu ajutorul unor documente de provenienta falsificate si vandute ulterior cu respectarea prevederilor fiscale, banii astfel obtinuti fiind investiti in alte operatiuni comerciale licite (spalarea de bani).
Din primele cercetari, politistii bucuresteni au descoperit ca in cadrul grupului, fiecare membru avea un rol bine stabilit.
Astfel, Gheorghe Mihai, liderul retelei, coordona si indruma activitatea celorlalti membri ai gruparii, actionand in vederea cesionarii societatilor fictive odata ce acestea fusesera utilizate pentru comiterea faptelor.
T. Iulian, un membru important al retelei, falsifica documentele de cesionare, biletele la ordin si filele CEC ce ar fi fost folosite la inselarea partilor vatamate. Mai mult, acesta s-ar fi prezentat potentialelor victime sub identitati false, drept reprezentant al societatii fictive, stabilind relatiile comerciale in baza carora erau apoi cumparate in mod fraudulos bunurile.
Cu privire la activitatea acestui membru al gruparii, politistii bucuresteni au descoperit ca T. Iulian ar fi incheiat si semnat in fals mai multe contracte de vanzare-cumparare pentru diferite marfuri, contracte de transport, precum si contracte de inchiriere a unor sedii si depozite.
Ceilalti membri ai grupului serveau drept intermediari in relatiile comerciale incheiate cu diferitele societati, participau la transportul si descarcarea bunurilor provenite din inselaciuni, falsificau facturi fiscale si completau in fals documente si instrumente de plata.Drept exemplu, mentionam situatia in care, in perioada 2010 – 2012, membrii grupului, la solicitarea lui M. Gheorghe, ar fi falsificat documentele contabile ale unei societati comerciale, cu scopul de a crea aparenta unei societati comerciale solvabile, aflata in circuitul comercial, in vederea inducerii in eroare a unor eventuali parteneri comerciali. Dupa falsificarea documentelor, acestea au fost depuse la organul fiscal, astfel ca, societatea figura ca fiind una cu o activitate dezvoltata si cu o cifra de afaceri foarte mare, fapt de natura a crea imaginea unui partener comercial licit si de incredere, se mai precizeaza in comunicat.
Potrivit aceleasi surse, actiunea din aceasta dimineata reprezinta o continuare a unei ample investigatii desfasurata in cursul anului anul trecut si finalizata cu efectuarea, in data de 8 mai 2012, a 23 de perchezitii in Bucuresti si in alte patru judete, in urma careia Politia Capitalei a reusit destructurarea unui grup infractional coordonat de acelasi M. Gheorghe, de 34 de ani.
in fapt, la acea data, politistii bucuresteni au stabilit in sarcina acestuia faptul ca, impreuna cu T. Iulian,de 27 de ani si N. Florin de 47 de ani, prin utilizarea unor documente falsificate, ar fi obtinut mai multe credite pentru achizitionarea de electronice si electrocasnice, prejudiciind astfel cu peste 500.000 de lei mai multe societati comerciale.in urma acestei actiuni, cei trei, impreuna cu alti zece membri ai gruparii implicate in aceste operatiuni ilicite, au fost retinuti, arestati preventiv si trimisi ulterior in judecata, in baza probatoriului prezentat de politistii Capitalei, se mai precizeaza in comunicatul Politiei Capitalei.