Noul model de formular pentru ajutoarele de incalzire a ajuns in posesia reprezentantilor DPAS Slatina, iar de luni acestia anunta ca ii asteapta pe slatineni sa vina sa le completeze. Fata de anii anteriori, ultimele modificari se pare ca vor duce la excluderea de pe lista a multor beneficiari.
De luni va incepe procesul de distributie si primire a cererilor pentru ajutoarele de incalzire. Deja cererea e stufoasa, are vreo 13 pagini, exista anumite declaratii pe care trebuie sa le faca persoana in cerere, adica sa declare cate hectare de grau au, cate de orz, de secara, e destul de complicat. Sunt modificari si in ceea ce priveste bunurile, adica daca inainte se lua in calcul capacitatea cilindrica, care nu trebuia sa fie mai mult de 1.700 cm3, acum se raporteaza la vechimea masinii, care nu trebuie sa fie mai noi de 10 ani, dar daca au au doua sau mai multe autoturisme mai vechi de 10 ani, se iau in calcul. Sunt modificari mai restrictive fata de anii anteriori. Plus ca in ceea ce priveste terenurile si animalele, se face o evaluare pe baza unui anumit sistem de calcul pus la dispozitie de MADR, a explicat Nora Popescu, directorul executiv al DPAS Slatina.
in comparatie cu anii trecuti, cand documentele depuse erau suficiente, de anul acesta, beneficiarul este obligat sa semneze fiecare pagina a formularului, iar la final, pe o anexa a formularului, va trebui sa treaca fiecare act depus.
O alta chestie de noutate e faptul ca la finalul cererii, exista o anexa in care omul trece cu mana lui toate documentele pe care le depune in dosar, sa nu mai existe niciun fel de suspiciuni. Plus ca cererea se semneaza pe fiecare pagina. Formatul cererii se schimba in mare parte. E posibil sa scada numarul de beneficiari, asa ar fi normal, insa va intra o categorie noua, cei cu energia electrica, pe care pana acum o aveam. Dar si aici legea spune foarte clar ca se acorda ajutorul celor care nu au alte sisteme, asa spun normele, a mai spus aceasta.
Potrivit directorului DPAS, anchetele sociale se vor face la toate persoanele care solicita ajutor de incalzire pentru energie electrica.
Asteptam un instructaj de la Agentia de Prestatii Sociale, pentru o aplicare unitara a normelor, dar indiferent cum va fi, de luni incepem. Anchetele se fac in 15 zile de la depunerea cererii, si sunt obligatorii la cei care solicita ajutor pentru energia electrica, la celelalte cazuri nu mai trebuie sa se faca la 60% din beneficiari, decat in cazul in care exista suspiciuni, a conchis Nora Popescu.
Cererile pentru ajutorul de incalzire se primesc de saptamana viitoare
- Advertisement -
- Advertisement -