Profesorii condamna situatia critica a salariatilor din sistemul din invatamant, confruntati cu subfinantarea cronica a educatiei, atat din punct de vedere al veniturilor angajatilor, cat si al bazei materiale; birocratizarea actului educational; politizarea excesiva a sistemului, generata de politica dusa de fosta guvernare, in perioada 2009 – 2012; tergiversarea rezolvarii problemelor invatamantului si de lipsa de finalitate a discutiilor purtate cu reprezentantii actuali ai executivului si legislativului, se arata intr-un comunicat al Federatiei Spiru Haret. Totodata, acestia sunt nemultumiti de faptul ca in ultimii cinci ani nu s-a acordat nicio crestere salariala pentru personalul din invatamant si nici nu se preconizeaza o asemenea masura in perioada imediat urmatoare. Lista revendicarilor, elaborata de sindicalistii din invatamant, este in concordanta cu dorintele exprimate de profesorii din toata tara. Astfel, cadrele didactice solicita:
1. Modificarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cel putin in ceea ce priveste renuntarea la finantarea per elev/prescolar; componenta consiliului de administratie; nivelurile sistemului de invatamant; acordarea gradatiei de merit si personalului didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar; decontarea cheltuielilor de naveta pentru tot personalul din invatamant; reintroducerea diverselor drepturi si facilitati reglementate pentru salariatii din invatamant si copiii acestora; eliminarea discriminarilor.
2. O Lege pentru salarizarea personalului din invatamant, care sa tina seama de importanta sociala a acestei categorii socio-profesionale si sa reglementeze cel putin: ajutor de nastere – cel putin un salariu de baza; indemnizatie de pensionare – cel putin trei salarii; ajutor financiar de 100 EURO pentru achizitionarea de carti, programe educationale etc.; spor de doctorat, reintroducerea sporului de vechime la calculul cumulului; sporurile pentru conditii de munca – in cuantum de 15% la salariu; premiul din suma de 2% pe fondul de salarii; premiul anual. Pentru personalul nedidactic: modificarea grilei de salarizare; acordarea sporului de stabilitate si a sporului de complexitate etc.
3. Alocarea unui procent de 6% din PIB pentru educatie;
4. Elaborarea Regulamentului privind acordarea sporurilor pentru conditii periculoase sau vatamatoare personalului din sistemul de invatamant, care sa cuprinda si propunerile sindicale;
5. Debirocratizarea actului educational;
6. Depolitizarea sistemului de invatamant preuniversitar;
7. Executarea sentintelor judecatoresti avand ca obiect plata drepturilor salariale cuvenite personalului din invatamant;
8. Deblocarea reala a posturilor didactice auxiliare si nedidactice;
9. Eficientizarea cheltuielilor privind investitiile in infrastructura;
10. Elaborarea urgenta a Regulamentelor de organizare si functionare a unitatilor de invatamant si a celui privind Consiliul de administratie.
Dascalii se pregatesc de proteste
- Advertisement -
- Advertisement -