Cele opt Autoritati Teritoriale de Sanatate Publica vor avea sediul la Iasi (avand in structura oficiile judetene de sanatate publica Iasi, Botosani, Suceava, Neamt, Bacau, si Vaslui), Cluj (cu oficiile Cluj, Bihor, Satu-Mare, Maramures, Bistrita-Nasaud si Salaj), Mures (cu oficiile Mures, Sibiu, Alba, Brasov, Hraghita si Covasna), Timis (cu oficiile Timis, Arad, Hunedoara si Caras-Severin), Dolj (cu oficiile Dolj, Mehedinti, Gorj, Olt si Valcea), Prahova (cu oficiile Prahova, Arges, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Ialomita si Calarasi), Constanta (cu oficiile Constanta, Galati, Vrancea, Buzau, Braila si Tulcea) si Bucuresti (cu oficiile Bucuresti si Ilfov).
Proiectul prevede ca domeniile de activitate ale ATSP sunt sanatatea publica, laborator de investigatii si radiatii, si inspectia sanitara de stat.
ATSP sunt finantate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii si pot primi sume si din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii pentru finantarea actiunilor si activitatilor, conform legii.Din fondurile aprobate, ATSP finanteaza activitatea proprie precum si a OSP, se arata in proiectul de act normativ. Aceeasi sursa precizeaza ca rolul ATSP-urilor va fi sa puna in aplicare politica de sanatate publica pe plan local, sa identifice problemele locale prioritare de sanatate publica, sa elaboreze si sa implementeze actiuni locale de sanatate publica.
Potrivit proiectului , de la directiile de sanatate publica vor fi transferate catre autoritatile locale o serie de activitati, printre acestea numarandu-se coordonarea unitatilor sanitare, evaluarea modului de asigurare a asistentei medicale curative si profilactice, monitorizarea aplicarii normelor de functionare a unitatilor medicale, indiferent de forma de organizare, urmarirea aplicarii criteriilor referitoare la calitatea serviciilor medicale, evaluarea necesarului de echipamente si aparatura medicala al unitatilor sanitare.
Conducerea ATSP va fi asigurata de un director executiv, functionar public de conducere, ajutat de un comitet director compus din directorul executiv, sef departament sanatate publica, inspectorul sef teritorial, seful serviciului economic si coordonatorul centrului operativ de urgenta. Oficiile de sanatate publica vor fi conduse de sefi serviciu.
Numarul maxim de posturi ale ATSP si OSP este de 2.880 posturi, iar repartizarea se face prin ordin al ministrului Sanatatii, tinand cont de urmatoarele criterii: demografie, suprafata judetului, numarul de unitati sanitare, importanta din punct de vedere al statiunilor turistice, punctelor de frontiera si al numarului de institutii de invatamant superior, se mai prevede in proiectul ce va ramane in dezbatere publica pana pe 1 decembrie.
Directia de Sanatate Publica Olt se transforma in oficiu
- Advertisement -
- Advertisement -