Gheorghe Anghel, fostul primar al Caracalului, a fost saltat miercuri dimineata de procurorii DIICOT. impreuna cu Anghel au mai fost ridicate 30 de persoane din Caracal si Draganesti.
Politistii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Olt si D.I.I.C.O.T. – B.T. Olt au desfasurat 8 perchezitii miercuri dimineata, pe raza municipiului Caracal si a orasului Draganesti – Olt, la domiciliile membrilor unui grup infractional organizat, format din 18 persoane, specializat in infractiuni economice. Membrii gruparii, printre care se numara fostul primar al Caracalului, Gheorghe Anghel, impreuna cu mai multi fosti angajati ai Primariei Caracal, sunt suspectati ca ar fi efectuat achizitii publice de bunuri si servicii, supraevaluand valoarea acestora, cauzand astfel institutiei un prejudiciu considerabil.
Cei 18 invinuiti in dosar sunt: Gheorghe Anghel, fostul primar al Caracalului, Maria Tudor – fost director economic al primariei, Natalia Olaru – fost contabil, Mariana Cosereanu – fost casier, George Pavel – om de afaceri si tatal unui fost consilier PSD din Caracal, Cristian Coman, Elena Neculaita – fost contabil, Mariana Benghe – angajata a primariei la audit intern, Georgeta Olteanu, Mariana Pancu, Georgeta Cercel, Florinel Stroe – om de afaceri si ginere al Nataliei Olaru, Daniela Stroe – sotia acestuia, Liana Stroe – fiica Nataliei Olaru, George Grigorie, Mihaela Duica – fost sef serviciu la Evidenta Populatiei, Petre Duica – sotul Mihaelei Duica, Bogdanel Dumitrescu – fost administrator al caminului de batrani din Caracal.
Prejudiciul, estimat la peste 5.000.000 lei
Potrivit anchetatorilor, pe durata ultimelor doua mandate ale lui Gheorghe Anghel, la nivelul Primariei Caracal s-a constituit un grup infractional care ar fi pus bazele unui mecanism de fraudare a bugetului institutiei.
in cauza exista suspiciunea rezonabila ca, in perioada 2005 – 2012, la nivelul unei institutii publice din judetul Olt, s-a cristalizat un grup infractional organizat format din factori de decizie si functionari din cadrul institutiei, fiind cooptati si oameni de afaceri sau persoane aflate in cercul relational al membrilor gruparii, care isi desfasurau activitatea in cadrul administratiei publice locale. Astfel, liderii grupului infractional organizat ar fi pus bazele unui mecanism prin care se urmarea fraudarea bugetului institutiei, prin insusirea unor sume mari de bani in baza unor documente (facturi, chitante) care atestau efectuarea unor lucrari fictive, sau procurarea de materiale necesare in desfasurarea de activitati fictive in cadrul institutiei. La aceasta grupare infractionala ar fi aderat atat angajati ai institutiei publice, cat si alte persoane (administratori de societati comerciale), care ar fi fost racolate de lideri si de ceilalti angajati, cu scopul clar de a-si insusi sume de bani, precizeaza un comunicat al IGPR.
Potrivit aceleasi surse, in urma verificarilor efectuate a reiesit faptul ca suspectii ar fi introdus in contabilitatea institutiei facturi si chitante false, in valoare de peste 5.000.000 de lei si si-au insusit sumele de bani decontate prin casierie si prin conturile bancare. Pentru a ascunde frauda, suspectii ar fi sustras o parte din documentele depozitate in arhiva institutiei.
Ieri dimineata, la sediul DIICOT Olt au fost aduse, cu un autocar si mai multe dube de politie, 32 de persoane.
in cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, inselaciune, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, delapidare si abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata.
Actiunea a beneficiat de suportul tehnic al S.R.I..