32.5 C
Slatina
duminică,13 iulie,2025

Ultimele Articole

Alocatii suspendate si parinti pusi pe drumuri din cauza neglijentei scolilor

- Advertisement -

Potrivit informatiilor oficiale, la nivelul judetului sunt inregistrate in aceasta luna in jur de 1.000 de situatiii de acest gen, in care elevilor li s-au suspendat alocatiile din cauza absentelor sau din cauza ca IsJ nu a primit situatia scolara a copiilor de la unitatile de invatamant. Daca in ceea ce priveste suspendarea alocatiei pentru un numar de absente mult prea mare nu se poate comenta nimic – legea spunand clar ca elevii care au mai mult de 20 de absente nemotivate sunt penalizati – in cazurile de necomunicare catre IsJ a situatiei scolare se pot spune multe. Atat AJPIS-ul, cat si Directia de Protectie si Asistenta Sociala din cadrul Primariei Slatina arata cu degetul inspre Inspectoratul scolar, care, potrivit legii are obligatia sa transmita agentiei teritoriale (n.red AJPIS Olt), in luna urmatoare incheierii semestrului scolar, situatia privind frecventarea cursurilor de catre copiii de varsta scolara. Situatia se transmite electronic in formatul convenit cu agentiile teritoriale si va contine, in mod obligatoriu, numele, prenumele, codul numeric personal al copiilor si reprezentantilor familiei, adresa de domiciliu sau resedinta si numarul de absente inregistrate (legea 277/2010, articolul 27).

Explicatii halucinante

Inspectoratul scolar paseaza responsabilitatea in carca scolilor, care nu pot fi penalizate in niciun fel pentru ca nu transmit in timp util listele respective. Mai mult decat atat, conducerea IsJ are si o explicatie pentru situatia creata, spunand ca unitatile de invatamant nu recunosc elevii pe care ii au.
Noi nu facem decat sa colectam informatiile pe care scolile ni le trimit. in fiecare luna, avem o lupta teribila cu scolile, deoarece acestea nu recunosc elevii pe care ii au. O sa notificam din nou scolile in legatura cu situatia absentelor inregistrate de fiecare elev, a precizat Felicia Man, inspectorul scolar general.

Parinti pusi pe drumuri

La nivel de municipiu sunt 30 de cazuri de familii care au primit adresa de la AJPIS prin care li se comunica faptul ca Dreptul la alocatia pentru sustinerea familiei se suspenda incepand cu data de 01.02.2014, avand ca motiv Necomunicat IsJ Olt clarificare situatie scolara pentru copilul (…).
Desi copiii nu au absente, cum institutia nu corecteaza masura si nu repune beneficiarul in plata automat, parintii sunt pusi pe drumuri, sunt nevoiti sa aduca adeverinte de la scoala, sa completeze cereri, sa le depuna, si sa spere ca a fost doar o greseala care nu se va repeta.
Pasii care trebuie urmati in acest caz sunt detaliati in adresa oficiala transmisa de AJPIS catre Directia de Protectie si Asistenta Sociala Slatina: Pentru aceasta situatie, respectiv clarificarea situatiei scolare, in vederea reluarii la plata, va rugam sa prezentati adeverinta de elev cu numarul de absente nemotivate inregistrate in semestrul I al anului scolar 2013-2014, ancheta sociala cu propunerea de reluare a platii de la data suspendarii (daca este cazul) si cererea scrisa a titularului adresata institutiei noastre, asa cum prevede articolul 28 din legea 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei cu modificarile si completarile ulterioare.
Un exemplu concret este cazul unui parinte al unui elev de clasa I, din Slatina, care a primit in cutia postala zilele trecute respectiva adresa. Ce ar trebui sa faca? Cu legea de partea lui, cu actele depuse periodic la dosar, acesta se prezinta la DPAS, de unde i se spune ca trebuie sa aduca o adeverinta care sa ateste faptul ca elevul nu are absente. Urmeaza un drum la scoala, unde secretara intreaba daca copilul de clasa I are sau nu absente (scoala ar fi trebuit sa aiba situatia absentelor inregistrate, dar fiind vorba de un elev de clasa I, punem la indoiala cat de mult ar fi putut sa chiuleasca copilul), si i se elibereaza adeverinta. Un alt drum la DPAS, unde se depune adeverinta, se completeaza o cerere de repunere in plata si se asteapta. Totul pentru a primi lunar cei 60 de lei, bani ce ii revin parintelui care isi creste singur copilul. Drumurile, stresul, nervii, orele pierdute ale parintelui sunt consecinte pe care niciuna din institutii nu le ia in calcul; poate parintele respectiv are noroc ca e din oras, pleaca de la serviciu si reuseste sa ajunga cu documentele la ghiseu pana la ora 16:00, cand programul de lucru se incheie. Ce se intampla insa cand parintele copilului e nevoit sa vina la AJPIS dintr-o alta localitate? Familiile care primesc aceasta prestatie fac parte dintr-o categorie sociala defavorizata, iar cele cateva zeci de lei pe care le primesc de la stat pentru cresterea copiilor chiar conteaza, nu-si pot permite sa cheltuie pe drumuri o parte din putinii bani pe care-i primesc.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți