17.8 C
Slatina
vineri,11 iulie,2025

Ultimele Articole

Premiera pentru Romania, la Frunzaru

- Advertisement -

La eveniment au participat, alaturi de primarul Slatinei, Minel Prina, presedintele Consiliului Judetean, Paul Stanescu, prefectul de Olt, Silviu Neacsu, si senatorul Darius Valcov si managerul Alro, Gheorghe Dobra. Modernizarea celor 5 hidrocentrale cuprinse in proiect – Ipotesti, Draganesti, Frunzaru, Rusanesti si Izbiceni – reprezinta o premiera tehnica in Romania prin faptul ca a fost castigata functia de pompaj prin punere in functiune a primelor hidroagregate reversibile (turbina-pompa) din tara, acestea asigurand o putere disponibila de 285 MW in regim de turbina si 200 MW in regim de pompaj.
Punem astazi in functiune prima centrala prin pompaj din Romania. E o centrala care lucreaza in regim dublu, reversibil pompa-generator, o premiera tehnica in Romania. S-a obtinut ca urmare a retehnologizarii celor 5 hidrocentrale de pe Oltul Inferior. Cele 5 centrale fac parte dintr-o salba de 31 centrale amenajate pe Olt, in cascada. Aceasta retehnologizare aduce in premiera tocmai functia de pompaj. Ce facem noi astazi la Frunzaru este sa pornim, practic, un studiu de o luna de zile a acestor 20 de grupuri in regim de generator de energie – ziua, si in regim de pompare – noaptea. in acest rastimp, noi vom culege si vom analiza un set valoros de informatii de natura tehnica si comerciala care sa poata fundamenta, intr-un sens sau altul, un material argumentat decidentilor politici pentru ca, pana la urma, se pare ca vorbim despre o decizie politica vizavi de ce inseamna acest proiect lansat azi in practica, care va concluziona daca acest proiect merita a fi pastrat si finantat in continuare, a explicat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Borza acuza taxe asupritoare pe apa uzinata

Acesta a vorbit si despre problemele pe care societatea le-a avut de-a lungul timpului, dar si de schimbarile legislative adoptate de Guvern, schimbari care au ingreunat activitatea Hidroelectrica.
Hidroelectrica a investit mai mult in sectorul energetic decat a investit Petrom-ul. Din pacate pentru noi – producatorii traditionali, nu mai vindem in piata cu 240 lei MW, azi ne rugam sa gasim un cumparator cu 170 lei MW. Asta pune o presiune enorma pe producatorii traditionali. Anul trecut am desfiintat 6 sucursale, inclusiv Slatina. Anul acesta probabil alte 3 sucursale vor avea aceeasi soarta, si vor fi transformate in uzine de productie, pentru ca, sa nu uitam, Hidroelectrica este o companie cu pronuntat profil industrial, de productie de energie. Una din cauzele insolventei Hidroelectrica este aceasta taxa asupritoare privind apa uzinata. Suntem singura tara din Europa care plateste un bir atat de mare, de fapt, doar Hidroelectrica plateste. Anul trecut am uzinat 290 de miliarde de m3, asta a insemnat 320 de milioane de lei platiti Apelor Romane. A venit viitura acum doua saptamani; le-am cerut Apelor Romane sa deversam pe Oltul Inferior. Apele Romane au zis <>. Domnul director de la Bucuresti este atat de bine informat, incat uita – sau poate n-a stiut niciodata – ca barajul de la Izlaz, in aval de centralele astea, are o bresa de 300 m de la viitura din 2005, si nu a fost niciodata reparat de Apele Romane, carora le dam in fiecare an 80 de milioane de euro. in nicio tara europeana nu se plateste taxa pentru apele uzinate. Trebuie intervenit de urgenta, printr-o initiativa asumata de departamentul de energie, pentru ca este o taxa care in primul rand discrimineaza Hidroelectrica. in 2010, cu doua hotarari succesive – 329 din 17 aprilie si 1.202 din 29 decembrie – s-a majorat pretul apei uzinate. intr-un an de zile a crescut cu 500%. Va aduceti aminte ca in 2002 am incheiat prima conventie cu Apele Romane, iar pretul era de 0,0016 lei, si aveam stipulat acolo o clauza ca nu poate depasi 1% din ponderea apei uzinate. Azi, la nivel de societate avem 18%; aceasta este stupizenia acestui act normativ. Platim de 3 ori aceeasi apa care curge natural de cand lumea si pamantul de la deal la vale. Suntem la Frunzaru; o platim o data cand curge din amonte in aval de Frunzaru, o mai platim o data cand pleaca din aval in amonte, din pompaj, si o mai platim si a treia oara, ziua, cand o sa facem energie atat de necesara unei piete care e suprasaturata de energie. O particularitate a Romaniei, e pentru prima data cand cunoastem un excedent de energie, de aproape 20 de milioane de MW, a conchis Borza.
Importanta evenimentului a fost subliniata si de ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, care a declarat ca este o premiera atat pentru tara noastra, cat si pentru intreaga Europa.
imi face o desoebita placere sa fiu astazi aici, pentru ca este un moment important pentru noi. De azi nu numai ca suntem primul producator din lume de petrol si gaz, sau singura tara din UE care are un ciclu nuclear complet sau una din tarile din UE cu cea mai buna independenta energetica, suntem si o tara care are de azi 200 MGW instalati in pompaj. E un lucru important. E o experienta din care trebuie sa invatam o serie de lucruri. Unul dintre ele e ca trebuie sa fim mai eficienti atunci cand ne apucam sa investim. Trebuie sa invatam sa cheltuim mult mai eficient banii. in ceea ce ma priveste, in mandatul pe care l-am primit de la primul ministru Ponta, a fost unul dintre cele trei lucruri importante pe care le-am fixat ca obiectiv – alaturi de revizuirea strategiei energetice, alaturi de incercarea ca Romania sa joace un rol mai important in ceea ce inseamna politica energetica europeana – a fost si acest al treilea obiectiv, eficientizarea si profesionalizarea managementului in companiile de stat, a precizat ministrul Nicolescu.
Printre beneficiile obtinute in urma retehnologizarii se numara cresterea productiei de energie electrica; cresterea duratei de viata a hidroagregatelor; realizarea tuturor functiunilor si parametrilor proiectati ai grupurilor si ai instalatiilor centralelor; valorificarea cu randament maxim a potentialului hidroenergetic disponibil pe raul Olt, sectorul Slatina-Dunare; realizarea conducerii si supravegherii exploatarii centralelor de la distanta; reglarea consumului de energie electrica prin asigurarea regimului de pompaj al cascadei de hidrocentrale, facand posibil in acest fel consumul de energie in golurile de sarcina; asigurarea volumelor de apa pentru irigatii, deservind importanet suprafete de terenuri arabile.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți