14.8 C
Slatina
sâmbătă,10 mai,2025

Ultimele Articole

Rogojina olteneasca, peste hotare

- Advertisement -

in urma cu vreo 25 de ani nu era gospodarie din comuna Calui in care membrii familiei sa nu cunoasca tainele confectionarii rogojinilor. Pentru multi dintre ei era atunci un mod de a-si castiga existenta.
,,Mergeam la CAP si ne da papura. O aduceau, atunci, din Delta. Noi o puneam la uscat dupa care ne apucam sa facem rogojinile. Atunci faceam sute de rogojini pe luna si le predam la CAP in schimbul bucatelor, porumb, grau… ca sa avem ce da la pasari si animale. Nu aveam voie sa facem rogojini si sa mergem cu ele din sat in sat ca sa le vindem, ne-a declarat Elena Arapu.
Disparitia CAP-ului din localitate a dus, in timp, la reducerea numarului celor care confectioneaza rogojini.
,,Nu mai sunt asa multi cei care fac rogojini. Acum e o problema si cu desfacerea dar si cu materia prima. Nu prea mai avem de unde sa luam papura. Nu ne permitem sa ne ducem in Delta, dupa ea, ca e drum lung si costa mult. Nu se merita sa te duci decat daca iei cantitate mare si noi nu prea mai avem de ce sa luam multa ca rogojinile nu se mai cauta ca pe vremuri. inainte oamenii le cumparau pentru a le pune pe jos, in loc de covor, sau pe pat in loc de saltea. Acum le mai cumpara doar domnii de la oras pentru a-si impodobi terasele sau cei care pleaca in afara, ne-a mai marturisit femeia.
Elena Arapu spune ca pe vremuri facea lunar cateva sute de rogojini. Acum lucreaza doar pe comanda si abia de primeste cateva intr-o luna.
,,Asta iarna am avut vreo 3-4 comenzi de pe la o doamna din Craiova. Sa fi facut vreo 20 de rogojini, a mai spus femeia.
Pretul unei rogojini variaza intre 15 si 25 de lei, in functie de marime. Daca pe vremuri satenii care se ocupau cu aceasta indeletnicire puteau trai de pe urma veniturilor obtinute din activitatea prestata, acum situatia este alta.
,,Daca ar fi sa traim acum de pe urma vanzarii de rogojini nu am avea cum, chiar daca am inteles ca in strainatate sunt foarte cautate. Noi, taranii, nu prea intram in contact cu strainii, ca la noi aici nu vine nicunul.Bine ar fi sa le stranga cineva de la noi si sa le duca afara din tara, ar fi bine. Am avea si noi de lucru si ne-am descurca mai bine, a mai sustinut batrana.

Traditia, dusa mai departe de copii

Taina confectionarii rogojinilor nu va pieri la Calui. Conducerea scolii din localitate are grija ca acest mestesug sa nu dispara odata cu cei cativa batrani care-l mai practica. 20 de elevi din clasele primare, proveniti din familii defavorizate, care au fost admisi la programul ,,Afther school, invata tainele acestui mestesug emblematic pentru comuna Calui.
,,Copiii sunt extrem de incantati de ceea ce descopera la ora de traditii. Le place sa descopere tainele confectionarii rogojinilor, a covoarelor taranesti sau incodeiatul oualor. Acesta este si motivul pentru care am solicitat IsJ Olt continuarea programului si anul viitor. Ne gandim chiar la extinderea lui pentru ca exista foarte multi copii care vor sa ramana la acest program si sa participe, dupa ce-si fac temele pentru a doua zi, la activitatile desfasurate cu ajutorul mesterilor din comuna, a declarat Nidia Matei, directorul scolii Gimnaziale nr.1 Calui.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți