14.8 C
Slatina
sâmbătă,10 mai,2025

Ultimele Articole

Absolventii care se inregistreaza la AJOFM beneficiaza de sprijin in gasirea unui loc de munca

- Advertisement -

Pentru inregistrarea ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca, absolventii trebuie sa depuna urmatoarele documente: actul de identitate, in original si copie; adeverinta medicala cu mentiunea apt de munca sau eventuale restrictii medicale; actele de studii si calificare sau adeverinta din care sa rezulte absolvirea formei de invatamant, in original si copie.
Ca urmare a inregistrarii la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt, absolventii beneficiaza de o serie de servicii gratuite: informare si consiliere profesionala – ansamblu de servicii care are ca scop evaluarea si autoevaluarea personalitatii in vederea orientarii profesionale, instruirea in metode si tehnici de cautare a unui loc de munca, tehnici de prezentare la interviuri de angajare; medierea muncii – punerea in contact cu angajatorii care ofera locuri de munca vacante in acord cu pregatirea, aptitudinile si interesele lor. Locurile de munca, disponibile la nivel judetean, se actualizeaza zilnic si pot fi vizualizate pe site-ul www.olt.anofm.ro, sectiunea Locuri de munca; formare profesionala – asigura initierea, calificarea, recalificarea, perfectionarea si specializarea in diferite meserii solicitate pe piata muncii. Totodata, ei mai primesc si indemnizatie de somaj, daca intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu s-au incadrat in munca potrivit pregatirii profesionale, sunt inregistrati la AJOFM Olt, nu urmeaza o forma de invatamant, nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare. Aceasta se acorda timp de sase luni si este de 250 lei, a explicat Elena Iordache, purtatorul de cuvant al AJOFM Olt.
Pe langa aceste facilitati, absolventii inregistrati la AJOFM isi pot completa veniturile salariale; astfel, daca acestia se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o prima de incadrare in valoare de 500 lei. Acest drept se solicita in termen de maximum 60 de zile de la data angajarii; absolventii care primesc indemnizatie de somaj si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni in perioada de acordare a indemnizatiei beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicita in termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajarii.

Bani in plus pentru cei care se angajeaza in afara localitatii

Absolventii care isi gasesc de lucru in afara localitatii beneficiaza de prime de mobilitate de la stat. Acestea sunt de doua feluri: prima de incadrare -absolventii care in perioada in care li se acorda indemnizatie de somaj se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de orasul de domiciliu beneficiaza de o prima de incadrare egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data acordarii (500 lei); prima de instalare – absolventii care in perioada in care li se acorda indemnizatie de somaj se incadreaza intr-o alta localitate si ca urmare a acestui fapt isi schimba domiciliul, primesc o prima de instalare egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii (1.750 lei).
Atat prima de incadrare, cat si prima de instalare se restituie integral de catre angajat daca inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data angajarii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți