23.8 C
Slatina
sâmbătă,19 iulie,2025

Ultimele Articole

Noile prevederi ale Codului Rutier au intrat in vigoare

- Advertisement -

Nerespectarea obligatiei conducatorului de autovehicul de a se asigura ca persoanele minore poarta centuri de siguranta sau sunt transportate in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate va fi santionata cu trei puncte de penalizare.
La asta se adauga patru sau cinci puncte de amenda, care inseamna, in bani, 360 sau 450 de lei, tinand cont ca un punct de amenda este 90 de lei in prezent. Amenda se reduce la jumatate daca este platita pe loc. Practic, noutatea o reprezinta sanctionarea soferului care transporta copii fara respectarea regulilor de siguranta. Regulile existau si pana acum – scaun special pentru copiii pana in trei ani si centura de siguranta pentru cei de pana la 12 ani -, insa nu exista posibilitatea de a sanctiona direct soferul autovehicului, a precizat, pentru MEDIAFAX, seful Directiei Rutiere din Politia Romana, comisar sef Florin Bracea.

Se pot recolta probe de sange si in ambulanta

Daca pana in prezent recoltarea mostrelor biologice se realiza doar in unitatile de asistenta medicala autorizate sau in unitatile medico-legale, de acum operatiunea se va putea realiza, in prezenta unui politist rutier, si in ambulante ori autospeciale cu aceasta functie apartinand Serviciului mobil de urgenta. Medicul, asistentul medical sau persoana cu pregatire medicala de specialitate din echipajul ambulantei sau autospecialei apartinand SMURD, care intervine la evenimentele in legatura cu traficul rutier, poate recolta mostre biologice in masura in care prin aceasta nu se afecteaza acordarea asistentei medicale de urgenta sau de prim ajutor, precum si in situatia in care persoana implicata intr-un accident de circulatie refuza transportul de urgenta la o unitate sanitara sau starea sa de sanatate nu impune acest transport. Mostrele biologice recoltate vor fi transportate la unitatea medico-legala in vederea realizarii analizei toxicologice, de catre politistul rutier.

OG nr. 21/2014 reglementeaza si situatia in care masura anularii permisului de conducere a fost dispusa in baza hotararii judecatoresti definitive de condamnare pentru o fapta care nu mai este prevazuta de legea penala. Astfel, persoana careia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnarii pentru o infractiune care a fost dezincriminata, in conditiile art. 4 din Codul Penal, se poate prezenta la autoritatea competenta pe raza careia iti are domiciliul sau resedinta, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, fara a mai sustine examen si cu prezentarea documentului care atesta o astfel de situatie. in situatia in care anularea permisului de conducere nu a fost dispusa pana la depunerea cererii de restituire de catre titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infractiune care a fost dezincriminata, seful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, in baza documentului care atesta o astfel de situatie.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți