Sedentarismul reprezinta o notiune noua, cu conotatii negative, asociata de regula societatilor cu un grad mai ridicat de dezvoltare economica si/sau sociala. Aglomerarile urbane, specifice capitalismului, au adus, pe langa efectele pozitive de necontestat (un grad ridicat de comfort, sigurata, etc.) si o serie de efecte perverse, nocive pentru individ. Lipsa miscarii fizice, prin implicatiile profund negative pe care le are asupra starii de bine a individului, dedublata de o alimentatie gen fast-food, reprezinta un factor problematic, un flagel care tinde sa cuprinda toate societatile umane considerate dezvoltate. O multitudine de institutii din diferite ramuri sociale (organisme medicale, asociatii si ramuri sportive, etc. ) printre care O.M.S. (Organizatia Mondiala a Sanatatii) promoveaza, prin politicile lor, atat un stil de viata activ, bazat pe miscare fizica intr-un anumit cadru bine organizat, cat si o nutritie echilibrata. Aceste masuri active reprezinta raspunsul social la nevoia de miscare a individului.
Implicatiile negative ale sedentarismului asupra organismului uman sunt cunoscute destul de superficial sau intelese gresit de catre o mare parte din indivizii cu un anumit grad de educatie. Nivelul de constientizare implica informare corecta si actiune.
Miscare = durere. Aceasta perceptie am observat-o de-alungul timpului la mai multe persoane care au dorit schimbari din punct de vedere fizic in viata lor. Acest lucru vine din lipsa de informatie, dezinteres, mentalitate. Dupa parerea mea, miscarea fizica adaptata unui scop, si tinand seama de o multitudine de particularitati generale si individuale, reprezinta o adevarata binecuvantare cu implicatii pozitive atat de profunde incat ,, munca depusa ,, si timpul necesar acestei activitati par insignifiante pe langa beneficiile obtinute.
Organismul uman este o masinarie extrem de complexa, si pentru a functiona la capacitate cat mai ridicata acesta are nevoie de miscare fizica regulata. Aceasta nevoie primara vine pe cursul evolutiei umane, iar daca astazi suntem ceea ce suntem, cu bune si rele, acest lucru se datoreaza in proportii destul de mari si posibilitatii si nevoii de miscare fizica constanta. Societatea umana actuala a rafinat, in virtutea evolutiei, atat de mult aceste practici, incat miscarea fizica capata noi valente, aceasta transformandu-se in ritualuri moderne dedicate sanatatii vietii, succesului si prosperitatii personale.
Gradul de constientizare a nevoii de miscare fizica tine de un anumit grad de educatie, cultura si nu in ultimul rand de un oarecare standard de viata. in linii mari, societatea dicteaza etaloanele sociale, iar in acest context, imaginea fizica a individului reprezinta o carte de vizita deschisa. Cine intelege aceasta simpla realitate, si actioneaza in consecinta, poate avea un start mai bun in societate, in atingerea scopurilor personale.
Ghenea Catalin, antrenor personal TTW Sports Club Slatina