Primaria Dobrosloveni, in colaborare cu administratia locala din orasul bulgaresc Mezdra, organizeaza anul acesta un festival roman in localitatea olteana renumita pentru situl arheologic Romula Malva. Finantarea activitatilor din cadrul festivalului se face in cea mai mare parte din fonduri europene, printr-un proiect a carui lansare a avut loc luni. La evenimentul organizat in incinta cabanei de vanatoare din satul Resca au luat parte si partenerii bulgari. Ei au fost primiti cu paine si sare de olteni si invitati sa viziteze spatiile de cazare folosite in trecut de Nicolae Ceausescu.
Oaspetii au fost fascinati de frumusetea cabanei aflata in interiorul celei mai mari paduri din zona de campie a Romaniei – 6.000 de hectare si un fond de vanatoare masiv. Este un loc foarte interesant si autentic. Natura este conservata si toate aceste animale pe care le-am vazut au fost impresionante. Este un lucru bun ca un asemenea loc a fost conservat si ca oamenii pot vedea cum fostii lideri comunisti traiau. Istoria este conservata si oamenii pot vedea aceste lucruri: buna sau rea, aceasta este istoria, a spus Elena Nanova, reprezentant Primaria Mezdra.
Un festival bazat pe studii stiintifice
Festivalul roman de la Dobrosloveni nu este numai un eveniment menit sa atraga turisti, ci si unul care are la baza informatii stiintifice valoroase. Arheologul Mircea Negru a explicat ca toate activitatile vor fi realizate astfel incat sa transpuna cat mai bine realitatile perioadei respective, asa cum rezulta ele din studiile istorice. Vrem sa punem la baza festivalului informatia stiintifica, pentru ca atunci cand construiesti o casa trebuie sa ai o fundatie solida. Asta inseamna ca facem un festival cat mai aproape de realitate. Studiul nostru contine numele unor veterani militari romani de la Romula, numele unor sclavi, numele imparatului Filip Arabul, care a fost aici, a precizat Mircea Negru.
Organizatorii au anuntat deocamdata doar o parte din activitatile ce se vor desfasura in luna august la Dobrosloveni. Restul sunt surprize ce vor fi dezvaluite vizitatorilor. in cadrul proiectului vor fi foarte multe activitati, de la ateliere de tras cu arcul, olarit, tehnici de lupte si tehnici medicale, dar si multe alte surprize pe care nu le dezvaluim inca, a spus Gheorghe Tudorasu, primarul comunei Dobrosloveni.
Festivalul roman de la Dobrosloveni se desfasoara intre 22 si 25 august, in apropierea sitului arheologic Romula Malva din satul Resca. Organizatorii se vor inspira si din festivalul organizat de cativa ani in cetatea Kaleto, din orasul Mezdra, Bulgaria.