4.1 C
Slatina
joi,28 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Expozitie inedita la Muzeul Judetean Olt: Cutii de bomboane si ambalaje de dulciuri de dinainte de ’89

- Advertisement -

Vernisajul expozitiei are loc miercuri, cu incepere de la ora 13:00, iar colectia inedita de bomboane si ambalaje de dulciuri va putea fi vazuta pana pe 15 septembrie. Exponatele fac parte din colectia particulara a fratilor Cristian si Mihai Dumitru, care impreuna cu alti pasionati si colectionari de jucarii au infiintat un muzeul virtual al jucariilor (www.muzeuljucariilor.ro ), primul de acest gen din Romania.
Daca la inceput ciocolata era o bautura amara, de-abia dupa cateva milenii ea a fost transformata intr-un produs solid si dulce, forma sub care este extrem de apreciata si in zilele noastre. Obtinuta din boabele arborelui de cacao, originar din America de Sud, ciocolata era o bautura consumata cu prilejul ceremoniilor specifice celor trei civilizatii amerindiene: maiasa, tolteca si azteca. Ciocolata era atat de apreciata, incat o vreme boabele de cacao au fost folosite ca moneda de schimb. in Europa a ajuns la inceputul secolului al XVI-lea, cand Columb a adus-o din Lumea Noua. Bautura, cunoscuta sub numele de <>, era amestecata din belsug cu zahar. (…) Dulciurile nu au o traditie indelungata in bucataria romaneasca. Pentru ca zaharul apare tarziu in istoria civilizatiei umane, locuitorii teritoriilor romanesti foloseau – ca si grecii si romanii – mierea si nectarul florilor ca indulcitor. Creatorii acestor delicatese dulci, cofetarii romani, acestia au aparut in jurul anului 1700, ca urmasi ai genovezilor de la Caffa, care stiau sa pregateasca: <>, <>. in tariful din 1727, alcatuit de austrieci pentru Oltenia (…) sunt trecute cofeturi de trei feluri: venetiene, nemtesti si turcesti. in 1772 se cumparau pentru negustorul Constantin Hagi Pop din Sibiu <<20 de cutii de confeturi>> si <>. in 1776 gasim, pe o lista de cumparaturi pentru o bacanie, <>, dar si mai important <>. in 1876 se inaugureaza prima fabrica de zahar din Muntenia, perioada in care angajati romani de la Capsa au plecat la specializare in strainatate iar strainii adusi ca bucatari de zaharicale si-au deschis pravalii. Despre o industrie a cofetariei putem insa vorbi, abia in epoca fanariota, perioada in care au aparut in Oltenia dulceturile si serbeturile, este scurta istorie a dulciurilor in Romania facuta de Laurentiu Gutica, directorul Muzeului Judetean Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți