Inspectorii de muncă au cercetat în luna septembrie 13 evenimente ce s-au produs la angajatori din județul Olt, iar în urma acestora 11 persoane au suferit răni ce au dus la incapacitate temporară de muncă, iar alte două au murit, una în timp ce era la serviciu și cealaltă când se îndrepta spre locul de muncă.
Primul dintre decese este al unui angajat de la o societate de pază și protecție, care a fost găsit decedat în post, acest acesta desfășurându-și activitatea pe Drumul Expres (DEx) 12 Craiova – Slatina – Pitești, în zona comunei Valea Mare.
Iar decesul al doilea este al unei persoane care a fost lovită de un autoturism în timp ce se deplasa cu bicicleta spre locul său de muncă, respectiv o societate de confecții textile din orașul Corabia. Este vorba despre o femeie, în vârstă de 49 de ani, din Corabia, care, după ce a fost lovită de mașină, a fost găsită de salvatori inconștientă și prezenta un traumatism cranio-cerebral. Victima a fost transportată la Spitalul Orășenesc Corabia, iar apoi la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Polițiștii rutieri au făcut cercetări la fața locului și, potrivit unor surse, biciclista ar fi vinovată de producerea accidentului de pe strada Celeiului din Corabia, pentru că nu ar fi respectat semnificația indicatorului oprire și nu a acordat prioritate de trecere autoturismului condus de un tânăr de 20 de ani, din comuna Vădăstrița.
Datele centralizate de inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt arată că aceștia au efectuat, luna trecută, 227 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă. Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură, iar în urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 240 deficiențe.
Pentru acestea s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente deficiențe constatate fiind neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic.
Totodată, pentru cele mai grave nereguli s-au aplicat 112 sancțiuni, din care 110 avertismente și două amenzi în valoare totală de 7.000 lei.
Sursă foto principală: DEx 12 Craiova – Slatina – Pitești, în zona Valea Mare