3.6 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Senatorul PSD de Olt Stănescu, unul dintre inițiatorii proiectului privind extinderea programului pilot „Masă caldă în școli”

- Advertisement -

Paul Stănescu, senator de Olt și secretar general al Partidului Social Democrat, este unul dintre parlamentarii români inițiatori ai propunerii legislative pentru modificarea şi completarea „Legii educaţiei naţionale nr. 1 din 5 ianuarie 2011”, care prevede extinderea programului pilot „Masă caldă în școli” în mai multe instituții de învățământ, ce până acum nu au fost incluse în acesta. 

Programul a debutat în anul școlar 2016 – 2017, prin acordarea posibilității legale a consiliilor locale și consiliilor județene, care doresc asigurarea de masă gratuită în creșe, grădinițe, centre de zi, școli în cantinele școlare, sălile de mese sau prin serviciile de catering, din bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor sau ale județelor, după caz, prin hotărâri ale autorităților deliberative ale acestora, în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinație.

Acum, prin această propunere legislativă programul „Masa caldă în școli” poate fi implementat și la nivelul unităților de învățământ, atât cu program normal, cât și în cele cu program prelungit sau cele în care se organizează programe „Școala după școală”, pe de o parte, iar pe altă parte pot fi incluse toate școlile care, în prezent, nu au fost selectate în program, acolo unde autoritățile locale au resursele bugetare necesare și decid acest lucru, prin hotărâri de consiliu, dar și creșele, centrele de zi și grădinițele.

„Așadar, se extinde la mai mulți copii programul «Masă caldă în școli», fără a avea însă niciun fel de impact financiar asupra Bugetului de Stat sau a Ministerului Educației, fiind un program complementar la cel deja existent, astfel încât să se ofere o masă în creșele, centrele de zi, grădinițele și școlile pentru care autoritățile locale au posibilitate financiară, dar nu au putut oferi acest lucru, în lipsa cadrului legal. Fiecare copil al României are dreptul la educație, însă statutul socio-economic al familiilor din care provine, nu le permite nici măcar asigurarea zilnică a unui pachet, pentru a fi prezenți la orele de curs. De aceea, abandonul școlar a crescut, la toate nivelurile de învățământ, din școala primară, până la universitate, Ministerul Educației a comunicat faptul că se pierde aproape un sfert dintr-o generație, în opt ani de școală, în mediul rural”, declară senatorul PSD de Olt.

Senatorul Paul Stănescu mai spune că, prin această lege, alături de alte măsuri complementare, se va stimula motivarea pentru învățare și va crește eficiența efortului intelectual al copiilor din unitățile de învățământ, printr-o alimentație echilibrată.

„În prezent, cadrul legal în vigoare nu asigură soluții viabile care să permită un acces nediscriminatoriu la educație. În lipsa adoptării prezentei legi, există un risc crescut de a nu se realiza incluziunea educațională a tuturor elevilor”, a subliniat parlamentarul social democrat oltean.

În prezent, proiectul de lege este înregistrat la Senat pentru informare.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți