16.7 C
Slatina
marți,16 aprilie,2024

Ultimele Articole

Adolescentii slatineni: manifestari violente, teribilism, viata de noapte

- Advertisement -

Printre locurile frecventate noaptea cu asiduitate de adolescentii cu probleme de comportament se numara Blocul 8 din Slatina, situat chiar vizavi de Consiliul Judetean. Oamenii care populeaza imobilul se plang de manifestarile obraznice ale tinerilor. Este ceva de nedescris. Stau in fata blocului pana la orele 2 – 3 de dimineata, fac zgomot, vorbesc vulgar si, daca un cetatean le atrage atentia ca nu se poate odihni, au expresii foarte obraznice. Consuma alcool, urineaza pe scara, fac in general lucruri foarte urate. Acolo locuiesc si la etaje, dar si la parter, oameni in varsta si singuri, care nu doar ca nu se pot odihni, dar le este si teama. Au fost si acte de vandalism, au rupt listele de plata de la avizier si le-au dat foc in scara blocului, chiar in vecinatatea conductei de gaz metan. si nu sunt doar adolescenti. Mai vin si eleve de clase mici de la scoala 5, aflata in apropiere, care se retrag in scara ca sa fumeze. Va spun, este ceva de plans. Un alt bloc cu aceleasi probleme este Blocul 9, de pe strada Pacii. A fost chemata si Politia, degeaba, povesteste administratoarea Asociatiei de proprietari nr. 66 din Slatina, Mariana Popa.
Schimbam zona, gasim aceleasi probleme. Ne-o spune administratoarea Asociatiei de proprietari nr. 30, care are arondate si blocurile de pe strada Garofitei. si la noi sunt aspecte de genul acesta. Mai fac si mizerie, mai fac si galagie, dar ce este mai grav este ca fac si lucruri care ii infricoseaza pe cetateni, acestora fiindu-le teama sa anunte politia. intr-un rand, niste tineri au luat presurile din fata usilor de pe o scara si le-au dat foc. intr-un al rand au distrus instalatia electrica de pe scara altui bloc. Oamenii vorbesc, se plang intre ei, dar, v-am spus, le este frica sa anunte fortele de ordine pentru ca se poate intampla orice, spune Constantina Cana de la Asociatia 30.
si in zona Zahana, pe strada Textilistului, sunt cateva locuri, la parter de bloc, care atrag grupurile nocturne ale tinerilor. Lupta duc ceatenii cu spiritele libertine si pe strada Macului. Da, se duce o adevarata lupta sa-i scoti pe tinerii acestia din scarile de bloc. Probleme din punctul asta de vedere sunt la Blocul G9, pe Textilistului, dar si pe strada Macului. Eu ii multumesc lui Dumnezeu ca nu am copii care sa faca parte din generatia asta pe care n-o mai poti stapani, sustine administratoarea Asociatiei de proprietari nr. 58.

Dezastru

Daca in unele parti ale Slatinei astfel de locuri sunt oarecum izolate, in zona dintre Casa Tineretului si cartierul Steaua, pe strada Ecaterina Teodoroiu, fenomenul este aproape generalizat. Reprezentantii Asociatiei de proprietari nr. 49 povestesc ca in toata zona tinerii raman pana spre dimineata pe langa imobile sau in scarile blocurilor, unde zarva este la ea acasa. Toata zona are si o viata de noapte. Sunt adolscenti care discuta, tipa, injura, iar dimineata gasim o mizerie ca la animale. Sunt multi oamenii care mi-au povestit ca sunt ingroziti, dar eu nu am nici o putere. Iar lor le este frica, se gandesc ca daca anunta politia, isi vor gasi usile la apartamente distruse sau ca li se sparg geamurile. Ce sa va spun, la noi este un adevarat fenomen, afirma Elena Dobroaica.
in mai multe randuri cetatenii s-au adresat redactiei noastre, indicandu-ne locuri publice in care noaptea au loc relatii sexuale intre tineri sau distrugeri de bunuri de pe urma carora oamenii au de suferit.

Politia confirma

Reprezentantii fortelor insarcinate cu mentinerea ordinii publice confirma existenta unei vieti de noapte a tinerilor in Slatina. Comisarul sef Claudia Radu, purtatoarea de cuvant a Inspectoratului de Politie Judetean Olt, spune ca astfel de cazuri sunt frecvente si ca, atunci cand au fost solicitati, politistii au actionat pentru restabilirea linistii si ordinii publice. Cazurile de tineri care incalca limitele legale in privinta ordinii si linistii publice sunt, intr-adevar, frecvente si ele se produc dupa caderea serii si la sfarsit de saptamana. Colegii mei au actionat ori de cate ori au fost sesizati. Trebuie sa spun ca echipele noastre se deplaseaza la locul unor astfel de incidente daca la 112 cetatenii sesizeaza ca adolescenti turbulenti se manifesta in scarile de bloc. Daca incidentele au loc in afara blocurilor de locuit, intervine Politia Locala. Desi, dupa cum spuneam, cazuri de acest fel sunt frecvente, politistii nostri nu au ajuns la sanctionarea tinerilor, dar i-au atentionat mereu sa mearga linistiti acasa, declara Claudia Radu.
Mai intransigenti se dovedesc politistii locali, potrivit declaratei sefului lor, Adrian Pop. Este un fenomen care se manifesta frecvent. Noi raspundem la sesizarile cetatenilor care ne indica astfel de cazuri si intervenim, aplicand sanctiuni in functie de gravitatea faptelor. Sanctiunile pleaca de la avertisment si ajung la amenzi drastice. Pana anul trecut oamenii nostri care aveau de-a face cu persoane recalcitrante le conduceau la sediul Politiei Slatina. De anul acesta noile reglementari legale ne dau dreptul sa conducem oamenii care incalca normele ordinii si linistii publice la sediul nostru, sustine seful Politiei Locale, Adrian Pop.

Explicatii

Oamenii au diferite pareri in legatura cu devierile comportamentale la tineri, care ating pragul violentei in scoli si pe strada. Mariana Popa, care a raspuns in numele oamenilor din cadrul Asociatiei de proprietari nr. 66, crede ca raspunsul la problema il putem gasi in familie. Sunt parinti care le dau prea multa libertate copiilor lor, fie ca asa vor, fie din cauza unor factori care nu tin de ei. Ma gandesc la faptul ca unii copii au parintii plecati la munca in strainatate; mai sunt, cred, parinti care poate nu au un loc de munca, sunt stresati de conjucturi nefaste si nu isi mai gasesc timp indeajuns pentru educatia copiilor. Altii ii lasa, ma gandesc, de capul lor asa, din rasfat, negandindu-se ca fac o greseala enorma ale carei consecinte se vor vedea in comportamentul de mai tarziu al copiilor lor, sustine Mariana Popa.
O alta femeie care a fost, in cadrul documentarii noastre, vocea oamenilor din Asociatia de proprietari 58, Maria Soare, este de parere ca de vina pentru comportamentul tinerilor ar fi societatea insasi. Este multa, prea multa libertate. Asta inteleg tinerii nostri prin libertate. Vorbim de prea multa libertate in scoala, prea multa libertate pe strada, copiii nu mai au respect nici pentru dascal, nici pentru oameni in general. Eu dau vina, de regula, pe sefii astia care ne conduc, asa cred, ca societatea este de vina pentru ca tinerii se comporta cum se comporta, isi da cu parerea Maria Soare.
Specialistii pun asemenea comportamente pe seama mai multor factori. Unul dintre factorii importanti in dezvoltarea copilului este atmosfera de familie si gradul implicarii parintilor in educatia lui. Un alt factor ar fi accesul foarte mare la informatie, pe aceasta cale tinerii ajungand sa cunoasca diverse manifestari ale raului, ale violentei, gasindu-si modele de comportament in medii cu incarcatura puternic negativa. Apoi, sunt crizele de identitate in mediile naturale ale copiilor, cum ar fi familia si scoala, ca urmare a lipsei de dialog si a ignorarii fata de unele acte, fapte sau gesturi ce au nevoie de confirmari din partea celor cu care copilul/adolescentul vine in contact. Specialistii spun ca dezvoltarea unui comportament armonios la copii si adolescenti tine foarte mult de echilibrul socio-familial in care ei traiesc.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți