Universitatile de stat ofera in toata tara aproximativ 63.000 de locuri fara taxa si inca cateva sute de mii de locuri cu taxa. Astfel cei peste 90.000 de studenti care au promovat la bacalaureat pot sta linistiti.
E posibil sa avem mai putini candidati si sa nu ocupam toate locurile. Vom face o sesiune in toamna pentru a le da o sansa si celor care nu au reusit acum. De obicei la stiinte raman locuri la buget si in toamna, a declarat Ioan Panzaru, rectorul Universitatii Bucuresti.
Promovabilitatea atat de scazuta de circa 44% va afecta toate universitatile. intrucat in Timis am avut o promovabilitate si mai joasa in jur de 31%, ne asteptam sa nu putem ocupa toate cele 2.900 de locurile fara taxa in sesiunea din iulie si prin urmare suntem pregatiti pentru o sesiune de anvergura in luna septembrie, a spus Nicolae Robu, rectorul Universitatatii Politehnice din Timisoara. Cele mai afectate ar putea fi universitatile particulare care ofera doar locuri cu taxa. Rezultatele slabe vor afecta toate universitatile particulare dupa cum vor afecta toate universitatile de stat pe locurile cu taxa. Exista insa speranta, mai putin in urma contestatiilor, dar mai mult in urma sesiunii din toamna, daca examenul va fi organizat intr-o maniera echilibrata si corecta, ca numarul celor care intr-un final vor fi cu bacalaureatul luat va creste simtitor. Toate universitatile au doua sesiuni de admitere, toamna se numara bobocii la propriu. Situatia este fara precendent, numarul a inceput sa scada in ultimii doi ani, dar nu atat de dramatic ca acum, sustine Corina Dumitrescu, rectorul Universitatii Dimitrie Cantemir din Bucuresti.
Credem ca gradul scazut de promovabilitate a bacalaureatului, din sesiunea iunie, va afecta in aceeasi masura toate universitatile de stat sau particulare din Romania. Daca nici dupa cea de-a doua sesiune de sustinere a bacalaureatului promovabilitatea nu va fi mai ridicata, ne asteptam sa se inregistreze o scadere a numarului de candidati, potrivit reprezentantilor Universitatii Spiru Haret din Bucuresti.
Reprezentantii universitatilor spun nu se asteapta ca viitorii studenti sa fie mai slabi datorita rezultatelor de la bacalaureat.
Promotia din acest an nu poate fi mult diferita fata de precendentele, nu e exclus sa fie chiar mai buna. Toata diferenta a fost facuta de conditiile de desfasurare a examenelor de bacalaureat. Concret prezenta camerelor video in salile de examen a facut ca rezultatele sa nu mai fie imbunatatite prin copiat si indicatii date de supraveghetori, a declarat rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara.
Exista incertitudini in ceea ce priveste nota la bacalaureat si valoarea studentului. Am avut elevi de 10 la bacalaureat si apoi abia au reusit sa treaca examenele la facultate. Noi trebuie sa-i pregatim pe toti la fel indiferent de media cu care intra, a spus Ioan Panzaru, rectorul Universitatii Bucuresti.
Unul din doi elevi a promovat bacalaureatul in acest an, multe licee din tara au avut promovabilitate zero, iar in majoritatea judetelor procentul celor care au promovat este mult mai mic fata de anul trecut. Rezultatele indica cel mai slab bacalaureat din ultimii 20 de ani.