-2.7 C
Slatina
duminică,24 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Consilieri judeteni loviti de amnezie penala la averi

- Advertisement -

Cococi – norocos la Bingo, smecher la avere

Anul trecut, consilierul judetean social-democrat Toma Longin Cococi avea in proprietate trei terenuri, o suprafata agricola de 1,49 ha mostenita si un intravilan de 665 mp la Corabia, precum si un teren forestier de 1261,88 mp la Vladesti. De fapt, el stapaneste jumatate din fiecare, dar nu asta este important. Ultimele doua bunuri imobile au intrat in proprietatea lui Cococi prin vanzare-cumparare. Toate aceste informatii erau asumate prin semnatura la data de 29 octombrie 2010. Anul acesta, rubrica Terenuri s-a dovedit cu mult prea mica pentru suprafetele declarate de ales. Pentru ca au iesit la iveala alte trei terenuri despre care, desi au fost dobandite inainte de 2009, Toma Longin Cococi n-a suflat o vorba despre ele. Vorbim de trei suprafete intravilane situate in Corabia, unul de 592 mp, dobandit in 1997 prin mostenire si cumparare, un altul de 2075 mp, dobandit in 2008 prin cumparare si un altul de 13 mp, dobandit tot prin cumparare de sotia consilierului judetean in 1991. Declaratia de avere a lui Cococi din 2008 este la fel de amnezica in privinta terenurilor aparute pe nepusa masa anul acesta. Sa-i acordam circumstante atenuante? Sa-i acordam. Avere mare, functii multe – mai uita omul. Pentru ca, in afara celor sase terenuri, Toma Longin Cococi detine trei cladiri, un apartament si doua case in Corabia, trei autoturisme bengoase, dar si doua functii politice, cea de presedinte al PSD Corabia si cea de vicepresedinte al PSD Olt. in plus, omul mai are pe cap si o firma, SC Lodovalin SRL, unde figureaza ca asociat unic. Anul trecut familia Cococi a acumulat venituri de aproape 700 milioane de lei vechi, cu mult mai putin decat anul anterior, cand membrii familiei consilierului judetean au adunat peste un miliard si jumatate de lei vechi. in 2010, presedintele PSD Corabia a castigat si la Bingo, vreo sase milioane lei vechi. Norocul lui si semn de bun augur pentru anul acesta, cand Cococi si sotia sa vor presta servicii, vreme de cinci luni, pentru o firma cu asociati greci contra sumei de 40.800 lei.

Prestidigitatie cu case si spatii comerciale

Un alt amnezic este consilierul judetean din partea PNL Florea Niculae, care, desi are in proprietate trei case in Scornicesti dobandite cu mult inainte de completarea declaratiei de avere din 2010, abia anul acesta si-a adus aminte sa le scoata la vedere pe toate. Anul trecut, potrivit declaratiei completate la 11 octombrie, alesul liberal detinea o casa dobandita in 1995 prin cumparare si trei spatii comerciale, unul construit in 1999 si care figureaza pe numele consilierului si alte doua cumparate in 2003 pe firma sa, SC Sesam SRL. in declaratia actualizata anul acesta apar alte doua case, una de 230 mp si alta de 264 mp, ambele construite in 2005. Unde or fi umblat ele pana acum? Dar cele trei spatii comerciale declarate anul trecut unde au disparut brusc? Pentru ca, desi fac parte din categoria bunurilor imobile, nu apar ca instrainate in ultimele 12 luni, desi instrainarea lor ar fi trebuit mentionata in declaratie, la rubrica special conceputa in acest sens. Prestidigitatia cu cladiri care se pare ca intra in abilitatile lui Niculae face sa apara si sa dispara si terenuri. in 2010, consilierul Florea avea in proprietate un teren intravilan de 500 mp cumparat in 1993 la Scornicesti, un altul de 900 mp cumparat in 2007 si un altul in suprafata de 1100 mp, obiect al unei tranzactii din 2008. Anul acesta, toate cele trei terenuri au disparut cu totul din declaratia actualizata, locul lor fiind luat de cu totul alte doua terenuri, un intravilan cumparat in 1996 si un altul, de 1258, 96 mp, cumparat in 2006, despre care proprietarul n-a suflat o vorba pana acum, desi trebuia sa se regaseasca si in declaratia de avere de anul trecut. Iar cele declarate anul trecut nu apar ca instrainate nicaieri in declaratia din 2011. Sa mai spunem ca anul trecut Florea Niculae avea in parcul auto personal un Mercedes ML, un Volkswagen Passat (Wosvagen Pasat in declaratie) si o autoutilitara Mercedes Sprinter (Mercedez Spinter in declaratie), ultima disparuta peste noapte (pardon, peste an) fara ca instrainarea sa fie declarata, desi valoarea unei asemenea masini trece binisor de pragul de 3000 de euro, pana la care instrainarile de autoturisme nu trebuie declarate in mod obligatoriu.
in afara de bunurile vazute si nevazute de mai sus, Florea Niculae mai detine bijuterii in valoare totala de 10.000 de euro.

si Zlavog

si ajungem la consilierul judetean Gheorghe Zlavog, cel cu sezutul in doua luntre politice si, totusi, in nici una. El nu are, pe linie de sinceritate si transparenta, prea multe bube-n cap. Doar ca anul trecut a uitat sa declare un teren agricol de 1.200 mp cumparat in 2007 la Ganeasa si un intravilan de 1000 mp achizitionat in 1997 la Tunari – Ilfov. Ce-ar mai fi? A, o nimica toata, un intravilan de peste 1.500 mp in Slatina, care anul trecut apare in declaratia de avere ca fiind cumparat in 1991 si care, intre timp, a fost instrainat cam pe sest, desi alesii locali trebuie sa dea dovada de transparenta in tranzactiile anumitor bunuri. Asa spune legea.
Gheorghe Zlavog este alunecos si la capitolul imaginii politice. Fost senator ales pe listele PRM in legislatura 2000-2004, a migrat ulterior la PD-L, iar acum s-a intors la PRM. Conform informatiilor furnizate de site-ul Consiliului Judetean Olt, el este inca la PD-L. Potrivit propriilor declaratii facute intr-o recenta conferinta de presa, a semnat adeziunea la PRM in urma cu mai bine de o luna. Mai mult chiar, este si presedinte interimar al PRM Slatina. Cu toate acestea, potrivit declaratiei sale de interese, Gheorghe Zlavog nu mai apartine nici unei formatiuni politice.

Ce spune secretarul judetului

Contactat ieri de Eveniment de Olt pentru a-si exprima parerea in legatura cu asemenea amnezii, secretarul Consiliului Judetean, Marin Dobre, a ramas surprins de informatii. El a declarat ca fata de asemenea situatii nu trebuie sa se sesizeze neaparat Consiliul Judetean. Nu trebuie sa ne sesizam noi neaparat in astfel de situatii. Se poate sesiza oricine si, cu precadere, ANI (Agentia Nationala de Integritate – n.r.). Pe aceste aspecte se poate aplica Legea 176/2010, dar si Legea 215/2001 privind administratia publica locala. Se pot face verificari asupra averilor si se poate ajunge chiar la masura confiscarii, a spus Marin Dobre.

Ce spune legea

Potrivit anexei I din Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, care prevede formularul declaratiei de avere, demnitarii, functionarii publici si alesii locali au obligatia sa declare toate bunurile mobile (supuse inmatricularii) si imobile (cladiri si terenuri) detinute de ei sau de familii, obiecte de valoare, active financiare, datorii, cadouri, servicii si avantaje cu valori de pese 500 euro si veniturile realizate. in conformitate cu articolul 28 din aceeasi lege, fapta persoanelor care, cu intentie, depun declaratii de avere sau declaratii de interese care nu corespund adevarului constituie infractiunea de fals in declaratii si se pedepseste potrivit Codului Penal. Infractiunea la care legea face referire se pedepseste, conform Codului de Procedura Penala, cu inchisoare de la trei luni la doi ani s-au cu amenda.
De-o fi una, de-o fi alta, Agentia Nationala de Integritate a gasit ceva de munca si in Olt. Daca nu vede ea, ANI, o s-o tragem noi de maneca.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți