23.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Primele calculatoare de la Bill & Melinda Gates au sosit in judet

- Advertisement -

Cele 11 laptop-uri au fost trimise Bibliotecii Judetene de catre International Research and Exchanges Board (IREX), organismul care se ocupa in Romania de proiectul sotilor Gates. Ca noutate, biblioteca a trimis la IREX Bucuresti cinci reprezentanti pentru sustinerea interviului privind desemnarea celor care vor instrui, la randul lor, bibliotecarii din judet ce vor utiliza calculatoarele. Din cei cinci au fost desemnati doar doi, Magdalena Patrascu si Gina Mainea, care vor urma un curs de specializare la Timisoara in luna august. La finalul cursurilor fetele vor fi atestate pentru a instrui, la randul lor, bibliotecarii din judet. in tot acest timp vor sosi si calculatoarele pentru primele 21 de biblioteci care au intrat in program, declara Florin Carstea de la Biblioteca Judeteana, coordonatorul programului in Olt. Fiecare biblioteca va primi, in functie de populatie, pachete cu cate patru, sase sau opt calculatoare complet echipate, cu tot cu soft. Factorii implicati spun ca, dupa ce au vizitat mai multe biblioteci orasenesti si comunale din judet, reprezentantii IREX s-au aratat incantati de spatii, dotari si oportunitati, astfel ca numarul de 21 de localitati beneficiare anul acesta de Biblionet ar putea creste cu inca patru. Pentru ca reprezentantii din Romania ai Fundatiei Bill si Melinda Gates au fost incantati de felul in care arata bibliotecile publice din Olt, ei au decis sa suplimenteze numarul de calculatoare pe care fundatia le va dona institutiilor de carte din judet, prin programul Biblionet, declara, cu putin timp in urma, directorul Bibliotecii Judetene, Paul Matiu.

Florin Carstea atrage atentia primarilor din localitatile care au intrat in prima faza a proiectului ca bibliotecile ce vor primi calculatoare vor trebui sa fie pregatite pentru montarea aparatelor, in sensul ca vor trebui dotate inaintea de venirea specialistilor IREX cu Internet si cu comutatoare de retea (asa-zisele switch-uri). Carstea a mai precizat ca pana la sfarsitul anului in curs se va face selectia viitoarelor biblioteci care vor fi dotate cu calculatoare in 2012. Practic, cam toate bibliotecile din Olt ar trebui sa intre in acest program si, intr-un final, asa va fi. Oportunitatile sunt extrem de valoroase pentru populatie gratie acestui program, mai spune coordonatorul programului in judet.
Fundatia Bill si Melinda Gates a donat aproape 27 de milioane de dolari pentru modernizarea informatica a 800 de biblioteci din Romania. IREX activeaza in peste 50 de state si in 15 ani a reusit performanta de a asigura accesul la calculatoare pentru trei milioane de utilizatori.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți