8.1 C
Slatina
joi,22 februarie,2024

Ultimele Articole

Disponibilizari si sporuri reduse la Spitalul de Pneumotfiziologie Scornicesti

- Advertisement -

Salariatii Spitalului de Pneumoftiziologie Scornicesti vor simti, incepand chiar din aceasta luna, efectele masurilor de austeritate. De comun acord cu sindicatul, conducerea unitatii sanitare a decis reducerea sporului pentru TBC, la 50%. Masura se aplica retroactiv, lucru care se va reflecta in salariile aferente lunii iunie, pe care angajatii le vor primi peste cateva zile. Vestile proaste nu se opresc insa aici. in jur de 40 de persoane vor fi disponibilizate, criteriile in baza carora se vor face concedierile urmand sa fie stabilite in cursul acestei zile. Din rubrica venituri dispar si tichetele de masa, masura despre care cu greu se poate spune ca-i afecteaza pe salariati, din moment ce oricum nu le-au mai primit de cateva luni. Speriati ca vor ramane fara locuri de munca, angajatii il acuza pe managerul Tiberiu Mateescu.
Se stia demult ca sunt si vor fi probleme cu banii, dar s-au facut in continuare noi angajari. Crede cineva ca or sa fie dati afara aia veniti recent, care si-au platit locurile? O sa dea afara tot dintre noi, care n-avem pile si relatii. si cu sporul pentru TBC e o magarie ce-au facut, ni-l ia retroactiv, din iunie. Erau statele de plata facute pentru iunie si le-au rupt, ca au hotarat sa nu ni-l mai dea. Sporul asta ar trebui sa se dea diferentiat, ca sefii nu stau ca noi in salon cu pacientii, nu intra in contact cu bolnavii de TBC. Din birou sau de acasa nu se pot imbolnavi, sustin, sub protectia anonimatului, cativa angajati.

Disponibilizarile incep dupa ce Consiliul Judetean aproba noua organigrama!, afirma Mateescu

Tiberiu Mateescu, managerul spitalului, da vina pe fondurile insuficiente primite de la Casa de Sanatate. Contactat telefonic, acesta a confirmat reducerea retroactiva a sporului pentru TBC si faptul ca urmeaza disponibilizarea a aproximativ 40 de angajati.
Stam foarte rau cu fondurile, am primit cu 50% mai putin decat finantarea de anul trecut. Am invitat la discutii si sindicatele si le-am spus despre ce e vorba, nu a fost nici un scandal cu angajatii. Sporul pentru TBC a fost redus de la 68% la 50%. Reducerea se aplica retroactiv, de la 1 iunie. Lucram la statele de plata pentru iunie, salariile s-au facut cu sporul redus. Disponibilizarile vor incepe dupa ce Consiliul Judetean aproba noua organigrama, a declarat Mateescu.

Managerul a spus o prostie!, sustine Paul Stanescu

Situatia de la spital este cunoscuta, in parte, si de Paul Stanescu, presedintele Consiliului Judetean, institutie in a carei subordine se afla spitalul. in opinia acestuia, responsabili pentru greutatile cu care se confrunta unitatea sanitara sunt guvernantii, vinovati de subfinantarea sistemului de sanatate.
Casa de Asigurari de Sanatate a taiat plafonul in fiecare an, deja situatia devine insuportabila. Noi plecam de la ideea ca spitalul trebuie sa functioneze. Cel care vrea sa le inchida este Guvernul, prin Casa de Asigurari de Sanatate. Vom ajunge in scurt timp sa spunem oamenilor ca stim ca sunt asigurati dar nu ii mai putem primi la spital, pentru ca CAS nu ne mai deconteaza serviciile. Vom ajunge la un minim de salariati si probabil nu vom mai putea functiona, pentru ca sunt niste norme ale Ministerului Sanatatii care spun ca o sectie poate functiona cu un anumit numar de medici, asistente si infirmiere. in momentul in care vom ajunge la limita minima probabil nu vom mai putea functiona si vom fi nevoiti sa inchidem spitalul. Ei inchid spitalele cu mana noastra, asta ne-au facut domnii de la guvernare, le inchid cu mana presedintilor de consilii judetene si a primarilor care le-au preluat, a afirmat presedintele CJ. Acesta a precizat ca soarta spitalului din Scornicesti va fi decisa de conducere si sindicate, ei vor hotari, in functie de bugetul alocat de CAS, ce sporuri taie si cati oameni dau afara.
Data cand vor incepe disponibilizarile este deocamdata necunoscuta. in timp ce managerul Tiberiu Mateescu sustine ca startul concedierilor se va da dupa ce Consiliul Judetean va aproba noua organigrama, presedintele CJ afirma ca Mateescu spune prostii.
Organigrama este practic o formalitate, pentru ca ea se face in functie de normele Ministerului Sanatatii, nu Consiliul Judetean face organigrama.
Cred ca managerul a spus o prostie, daca a afirmat ca incep restructurarile dupa ce aprobam noi organigrama, a spus Stanescu.
intrebat cum comenteaza acuzatiile care i se aduc managerului referitor la angajarile din ultima vreme, si la posibilitatea ca ultimii veniti sa fie pastrati in detrimentul celor cu experienta, presedintele CJ a declarat ca vor disparea cu totii, daca s-au facut angajari in ultima perioada. E decizia sindicatelor, nu va spune nimeni, nici presedintele CJ, nici managerul spitalului pe cine sa dea afara. Vor pleca in functie de ce vor decide sindicatele, ultimii, penultimii veniti, nu stiu ce sa zic. in orice caz, nu va fi nici un fel de influenta, nici politica, nici de alt gen.

O noua intalnire cu sindicatele

Azi, la spitalul din Scornicesti va avea loc o noua intalnire a sindicatului cu conducerea spitalului, pentru stabilirea criteriilor pe baza carora se vor face disponibilizarile. Vom relua discutiile si poate vom reusi sa reducem numarul disponibilizarilor. Au mai aparut niste elemente, cum ar fi reducerea sporului de garzi, care pot duce la salvarea unor locuri de munca. Azi vom stabili si criteriile pentru disponibilizari. Din punctul nostru de vedere, ar trebui sa plece cei care se pot pensiona anticipat si probabil ultimii veniti vor fi si primii plecati. Nu poti trimite acasa un asistent cu zece ani vechime, cu experienta, si sa pastrezi unul cu trei luni vechime, a spus Roxana Dragomir, sefa filialei Olt a Sanitas.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți