Potrivit reprezentantilor CJCPCTC Olt, proiectul isi propune aducerea in atentia specialistilor si a publicului larg a importantei pe care o reprezinta troita si crucea de hotar in evolutia culturii romanesti, a pastrarii si valorificarii traditiilor, a promovarii valorilor culturale reprezentative pentru zona Olteniei si continuarea mestesugului de confectionare a troitelor si a crucilor de lemn specifice satului romanesc.
Pe langa reprezentantii CJCPCTC, la lansarea acestui proiect au mai participat si reprezentanti ai Consiliului Judetean Olt, Episcopiei Slatinei si Romanatilor, Directiei pentru Cultura si Patrimoniu National (DCPN) Olt si ai Muzeului Judetean Olt.
Acest proiect ne obliga sa pastram radacinile si insemnele foarte importante ale judetului Olt. Troitele, crucile de hotar si toata aceasta simbolistica au insemnat foarte mult pentru noi ca entitate a judetului, dar si a Olteniei, a precizat Ioan Ciugulea, vicepresedintele Consiliului Judetean Olt.
Dorin Teodorescu, directorul DCPN, a precizat ca acest proiect poate deveni cartea de vizita a judetului nostru. Este primul proiect finantat din acel Fond cultural national in judetul Olt. Prin acest proiect initiat de Centrul de Conservare putem sa ne facem o carte de vizita noua, a judetului nostru. Sunt niste lucruri care trebuie sa ramana pentru generatiile viitoare. Nici nu ne dam seama cat este de important, pentru ca are nu numai implicatii cadastrale, ci si importanta spirituala. Proiectul acesta este de bun augur si sper sa fie inceputul unui lant de proiecte care sa mearga spre judetul Olt, a declarat Dorin Teodorescu.
Implementare la foc automat
Proiectul se va derula intr-o perioada relativ scurta de timp, 14 iulie-16 septembrie 2011, insa reprezentantii CJCPCTC Olt spera sa-l finalizeze cu succes. Din pacate, finantarea s-a facut destul de tarziu si timpul in care se va desfasura proiectul s-a restrans foarte mult. Este vorba de numai doua luni. Teoretic este insuficient, dar practic vom munci mai mult ca sa-l finalizam. Priam faza a proiectului consta in delimitarea zonelor in care se va desfasura activitatea. Noi vom trece prin absolut toate localitatile judetului Olt. Vom lua la rand fiecare catun, fiecare sat. Avem si promisiunea domnului episcop Sebastian ca ne va sprijini si toate parohiile vor veni in ajutorul nostru cu date despre troitele si crucile de hotar pe care le au. Finalizarea acestui proiect se va regasi intr-o carte, nu intr-un album. Nici nu cred ca vom gasi noi atatea troite si cruci incat sa facem un album, a declarat Valeru Ciurea, referent in cadrul CJCPCTC Olt.