15.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Spitalul Scornicesti, bomba cu ceas

- Advertisement -

Scandalul a pornit de la intentia conducerii de a strange cureaua. Aflat in imposibilitatea de a mai face fata cheltuielilor, managerul Mateescu a anuntat reduceri de sporuri si disponibilizari, argumentand ca bugetul mic alocat de CAS nu mai permite mentinerea sporurilor si a tuturor angajatilor. Cum s-a ajuns in aceasta situatie, de ce un spital preluat in urma cu nici un an fara datorii a ajuns in imposibilitatea de a-si mai plati angajatii, sunt intrebari la care o parte din raspunsuri se reflecta in organigrama unitatii sanitare.

intrebari fara raspuns

Preluat in 2010 cu un numar de 194 angajati si un buget lunar de 10 miliarde de la CAS, spitalul a ajuns sa numere la ora actuala 219 angajati. Grosul angajarilor s-au facut la scurt timp dupa ce Mateescu s-a instalat pe scaunul de sef al spitalului, dar au continuat si dupa ianuarie 2011, cand banii de la CAS, prost sau deloc negociati, au scazut la 7,4 miliarde lunar, pentru ca acum, pe noul contract, sa ajunga la putin peste 6 miliarde.
Cu datorii la furnizori de aproape 8 miliarde, in conditiile in care numai pe plata salariilor se duce aproximativ 80% din buget, spitalul a ajuns sub linia de plutire. Deciziile luate de conducere, catastrofale pentru spital, sunt resimtite acum de toti angajatii. Vina apartine in egala masura si Consiliului Judetean, institutie in a carei subordine se afla spitalul. Pare greu de crezut ca Mateescu, coleg de partid cu presedintele CJ, Paul Stanescu, si-ar fi permis sa faca angajari fara aprobarea Consiliului Judetean.
De ce a fost necesara angajarea a patru liftieri, in conditiile in care liftul este automat? De ce spitalul are nevoie de patru angajati la biroul financiar contabil? De ce conducerea, care nu intra in contact direct cu bolnavii, isi rotunjeste binisor venitul cu sporul de TBC? Salariul net al managerului, spre exemplu, ajunge la 55 milioane lei vechi. De ce un spital care a functionat normal fara director medical o vreme detine acum unul, preocupat mai mult sa spioneze angajatii cu camera video din dotare? Cum a fost posibila angajarea atator asistente si infirmiere, in conditiile in care se stia de mult timp ca bugetul nu permite acest lucru? Sunt doar cateva din numeroasele intrebari la care numai CJ si managerul spitalului pot raspunde. Ilegalitati evidente, la care s-au inchis ochii, sunt cunoscute de toti factorii de decizie, dar nimeni nu a luat masuri. Cum a reusit Razvan Chimoaica, fost director economic pe vremuri, sa redevina angajat al spitalului prin detasare de la o firma privata? Cum se poate ca sef al biroului RUNOS sa fie numita, printr-o recenta decizie a managerului, o persoana cu studii medii care lucra intr-un alt compartiment, ca operator calculator? Sunt doar cateva intrebari la care nimeni nu pare dispus sa dea un raspuns.
De teama ca-si vor pierde locurile de munca si vor fi pastrati in functii cei care s-au angajat pe pile, salariatii cer sprijinul presedintelui CJ, Paul Stanescu, cel care promitea cand a preluat spitalul ca va numi profesionisti la conducere. Prin intermediul unei scrisori deschise pe care o reproducem in randurile care urmeaza, angajatii spitalului din Scornicesti cer demiterea lui Mateescu, pe care il acuza ca a incarcat organigrama contra unor sume de bani. in conditiile in care sindicatele isi mentin pozitia si vor fi concediati ultimii veniti, iar acuzatiile privind taxa perceputa la angajare se dovedesc fondate, scandalul de la Scornicesti s-ar putea solda cu schimbarea managerului. intr-o discutie cu un apropiat, presedintele CJ a afirmat ca Mateescu va fi demis imediat daca se dovedeste ca a luat bani in schimbul angajarilor.

Nina NEACsU

Domnule presedinte,

Suntem un grup de angajati ai Spitalului de Pneumoftiziologie Scornicesti care dorim pe aceasta cale sa va facem cunoscuta totala noastra nemultumire si indignare cu privire la neinspirata dumneavoastra decizie de a-l numi la conducerea acestei unitati pe Mateescu Tiberiu, dar mai ales pentru felul dezastruos in care acesta intelege sa conduca institutia inca de la numirea sa din septembrie 2010 si pana in prezent.

Nu stim daca sunteti informat cu privire la evenimentele grave, dupa parerea noastra, care se petrec in aceasta unitate condusa de acest individ care nu are nici in clin nici in maneca cu problemele sistemului sanitar din Romania, el fiind la origine un fost muncitor la Fabrica de Confectii din Scornicesti, fost activist PCR, trimis de catre comunisti la Iasi sa faca F.F. Facultatea de inalte stiinte Scamoase si care pe unde a trecut (director Fabrica de Confectii GAMA, primar Scornicesti, patron TRANSFER 5, presedinte al CAS Olt) a lasat institutiile intr-o degringolada totala, cu apa si curentul neplatite si taiate (Primaria Scornicesti), faliment (propria firma TRANSFER 5), dat afara printr-o greva generala a angajatilor (GAMA S.A.), sau s-a imbolnavit subit luni de zile iar apoi a fost nevoit sa-si dea demisia pe cand era presedinte la CAS Olt iar apoi pensionandu-se pe caz de boala.
La nici cel putin 2 luni de la numirea sa, acest personaj sinistru a inceput sarabanda angajarilor in spital si asta intr-o totala contradictie cu organigrama spitalului care si asa era destul de incarcata! Nu stim sigur, deoarece nu avem acces la informatii de acest gen insa judecand dupa persoanele noi pe care le-am vazut in spital in momentul de fata au fost angajate cel putin 17 persoane care, dupa spusele unora dintre ei, au dat diverse sume de bani lui Mateescu Tiberiu pentru a fi angajati. Pe aceasta cale vrem sa aflam si parerea DNA-ului despre corectitudinea si legalitatea angajarilor pe timp de criza de la Spitalul Scornicesti.

Datorita acestor angajari si bineinteles a managementului slab am ajuns in situatia in care de 9 luni de zile nu ne-am mai luat bonurile de masa, ipostaza nemaintalnita pana acum, iar mai nou sa fim amenintati cu TaIEREA SPORULUI, DISPONIBILIZAREA si iNCHIDEREA SPITALULUI!!!
Pana sa apara acest habarnist de Mateescu, care le stie pe toate dar practic nu stie nimic, la conducerea spitalului s-au perindat diversi manageri, din partea mai multor partide politice, insa niciodata nu s-a pus problema neluarii salariilor, a bonurilor de masa, a disponibilizarilor sau a inchiderii spitalului cum se pune acum ci din contra, de sarbatori primeam diverse prime sau cadouri, despre care astazi nici macar nu mai poate fi vorba. Ca dovada ca cele spuse de noi sunt adevarate, in anul 2008 s-au efectuat ample lucrari de reparatii si modernizare a parterului si etajului I, precum si dotarea birourilor, sectiilor si cabinetelor medicale de specialitate cu mobilier nou si aparate medicale de ultima generatie pentru ca actul medical sa fie de calitate iar activitatea sa se desfasoare in foarte bune conditii. Avem informatii sigure ca conducerea spitalului a negociat extrem de prost pentru institutie contractul cu CAS Olt, unde, culmea, in urma cu un an a fost presedinte chiar Mateescu (a scazut la jumatate plata pentru serviciile prestate fata de anii prededenti) astfel incat fondurile alocate de CAS Olt pentru anul 2011 ajung doar pana in octombrie 2011, pentru plata salariilor, furnizorilor si utilitatilor, iar ceea ce este mult mai grav, indicatorii economici si medicali au fost prost facuti! Se subintelege bineinteles, ca nu vor mai fi bani pentru salarii si trebuie aplicate 3 masuri: scaderea sporului de periculozitate care este de 100% deoarece lucram intr-o institutie cu grad sporit de contaminare, disponibilizarea a o parte dintre angajati sau, ce este mai grav, inchiderea spitalului. Avand in vedere ca masura scaderii sporului intra in contradictie cu normele legale in vigoare si ar duce la scaderea salariului, lucru care nu este pe placul conducerii deoarece ei au cele mai mari salarii din spital, sigur se va aplica una dintre cele 2 solutii ramase, adica DISPONIBILIZAREA sau iNCHIDEREA SPITALULUI, masuri fata de care suntem total impotriva deoarece ar afecta intr-un mod ireversibil salariatii spitalului si mai ales familiile acestora, datorita faptului ca pentru 90% dintre ei locul de munca de la acest spital este unica lor sursa de venit si de existenta!!!

Circula zvonuri prin spital cum ca deja Mateescu ar fi intocmit o lista cu 30-40 de angajati care urmeaza a fi dati afara, precum si cu 2-3 compartimente din cadrul spitalului ce urmeaza a fi desfiintate!
Vrem, domnule presedinte, sa ne spuna Mateescu cum a reusit ,,performanta” ca in nici 10 luni de zile sa tranforme Spitalul Scornicesti dintr-o institutie profitabila si de referinta pe plan zonal si national, datorita calitatii serviciilor prestate, in una aproape falimentara?
Avand in vedere cele mai sus relatate, va informam ca vom face absolut tot ce ne sta in putinta pentru ca acest lucru sa nu se intample, deoarece ar aduce in pragul disperarii personalul in cauza, existand riscul producerii unor evenimente reprobabile. Suntem in stare sa intram cu forta peste Mateescu, asa cum au procedat in februarie 1995 angajatii de la GAMA, care au intrat cu forta in biroul lui Mateescu care atunci era director, obligandu-l sa-si dea demisia din functia de director din exact aceleasi motive ca si ale noastre: oamenii nu isi mai primisera salariile de cateva luni iar fabrica era in pericol de a se inchide! Totodata va informam ca vom initia ample manifestari de protest in toate formele posibile (tot personalul spitalului va iesi in strada in fata Spitalului Scornicesti, Consiliului Judetean Olt si a Prefecturii Olt, iar in caz ca nu se rezolva nimic pe plan local, vom merge la Guvern si la Ministerul Sanatatii, daca Mateescu nu va fi demis din functia de manager iar Comitetul Director si Consiliul de Administratie nu vor fi dizolvate cat mai urgent cu putinta! Cerem numirea unui nou manager (de preferat din cadrul spitalului) care sa fie cu adevarat la curent cu problemele si nevoile stringente ale acestei unitati si care sa faca tot posibilul sa ne scoata din rahatul in care am fost bagati de acest asa- zis manager. Totodata, absolut toata mass media locala si nationala, scrisa sau TV, va afla despre aceste grave fapte care se intampla sau urmeaza sa se intample la Spitalul Scornicesti.
in speranta ca veti lua act in mod favorabil de doleantele noastre (deoarece numai dumneavoastra domnule presedinte sunteti singura persoana din judetul Olt care il poate demite imediat pe Mateescu) si nu vom ajunge la lucruri mult mai grave, va multumim anticipat.

Cu stima si aleasa consideratie,
Domnului Presedinte al Consiliului Judetean Olt

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți