5.2 C
Slatina
joi,18 aprilie,2024

Ultimele Articole

Se desfiinteaza titularizarea din 2012. Ce trebuie sa faci ca sa te angajezi profesor

- Advertisement -

Angajarea profesorilor se va face din 2012 dupa principiile sistemului privat. Adica: test scris, interviu plus CV si contract direct cu scoala, nu cu ministerul. Angajatorul poate decide incetarea contractului de munca la fel ca intr-o corporatie, profesorul respectiv urmand sa isi gaseasca singur un alt loc de munca. Prevederea, cuprinsa in legea educatiei nationale, ar trebui sa duca la o concurenta intre scoli pentru atragerea de cadre didactice competente, sustine ministerul de resort. De partea cealalta insa, sindicalistii au acuzat ca noua lege inseamna nesiguranta la locul de munca si chiar o lipsa a personalului calificat in anumite zone in care nimeni nu va dori sa lucreze.

Cum poti lucra ca dascal

Pentru a patrunde in sistem, un tanar trebuie sa aiba neaparat diploma de licenta si un masterat de doi ani. Pasul urmator, potrivit legii educatiei, este concursul pentru ocuparea stagiului de un an de zile pe care-l va face la scoala la care doreste sa se angajeze. in timpul stagiului va avea un profesor-mentor care-i va supraveghea si indruma activitatea. Debutantul poate sustine de asemenea doua inspectii la clasa, iar la finalul anului scoalar va trebui sa intocmeasca un portofoliu pe baza caruia va fi evaluat. Daca va fi angajat, i se va face contract pe termen determinat, cu posibilitatea prelungirii. Contractele pe perioadaa nedeterminata se fac doar profesorilor cu definitivatul luat. Acestia nu au nevoie de stagiu de pregatire pentru a se angaja, ei trebuind sa dea doar concurs pe post si sa sustina un interviu cu directorul scolii.
in caz de restrangere a activitatii unui liceu sau institutii de invatamant, inspectoratul nu mai are obligatia sa asigure un post in alta parte, asa cum se intampla acum.
Profesorii care vor ramane fara posturi vor putea consulta baza de date a Inspectoratului scolar pe raza judetului pe care activeaza si vor vedea unde se pot inscrie pentru un concurs, respectiv unde sunt locuri libere.
Actualii titulari in sistem nu sunt afectati de schimbarile legii educatiei. Nici activitatea de suplinire nu dispare.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți