23.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

in ciuda reticentei unor medici, la Osica de Sus va functiona un centru de permanenta

- Advertisement -

Discutii usor tensionate si orgolii manifestate mai mult sau mai putin subtil au condimentat ieri intalnirea medicilor de familie din Osica de Sus si localitatile apropiate cu reprezentantii DSP Olt si cei ai administratiilor locale. Medici care par sa fi uitat ca au jurat sa trateze in mod egal toti pacientii, un primar, cum e cazul celui de la Dobrun, care refuza sa lase medicul din comuna sa sa faca garzi in timpul saptamanii la Osica de Sus, dar si plata garzilor, mai mica decat cea a medicilor din spitale sunt doar cateva din problemele care au aparut la discutiile pe marginea infiintarii centrului. Potrivit normelor, pentru ca unitatea sanitara sa poata functiona in conditii normale, permanenta ar trebui sa fie asigurata de minimum 7 medici. Cum pe raza comunelor Osica de Sus, Osica de Jos, Dobrun, Falcoiu, Brancoveni, soparlita si Parscoveni sunt 12 medici de familie, aparent nu ar trebui sa fie probleme. in realitate insa, lucrurile stau altfel.

Primarul din Dobrun nu lasa medicul din comuna sa sa lucreze la centru decat 2 zile

La intalnirea de ieri au fost prezenti doar sapte din cei 12 medici de familie care au cabinete pe raza comunelor. Desi veniturile le-ar creste, o parte din ei au respins categoric propunerea de a asigura permanenta in centru.
Medicul de familie din Parscoveni a avut o pozitie radicala, precizand ca nu se va implica in proiect pentru ca pacientii din localitatea sa nu vor veni niciodata la centrul din Osica, iar datoria sa, ca medic, este in primul rand fata de ei. Pe o pozitie similara s-a situat si medicul din soparlita. Altii au afirmat ca sunt de acord, cu conditia ca si ceilalti colegi sa se implice in asigurarea permanentei. Un caz aparte este cel al medicului de familie Negulet din Dobrun, care nu ar avea nimic impotriva, dar Aurel Bondrescu, edilul localitatii, nu-i permite sa lipseasca din comuna in timpul saptamanii.
La Dobrun, medicul de luni pana vineri locuieste in spatiul pus la dispozitie de catre primarie. Toate cheltuielile cabinetului sunt suportate de primarie, nu se incaseaza chirie. Daca se pune problema cu centrul de permanenta aici, nu e o idee rea, numai in conditiile in care domnul doctor este de acord sa faca permanenta sambata si duminica. Pentru ca daca am accepta in timpul saptamanii ar insemna ca eu, din proprie initiativa, i-as da girul sa lipseasca 24 de ore din localitatea mea, in defavoarea cetatenilor din Dobrun. De luni pana vineri trebuie sa stea in comuna mea. Daca se respecta conditiile si de luni pana vineri nu paraseste comuna, sambata si duminica poate sa vina aici, a afirmat Bondrescu, care a precizat ca daca medicul pleaca din localitate in timpul saptamanii primaria nu va mai suporta cheltuielile cabinetului.

Finantarea, asigurata de CAS

seful DSP Olt i-a asigurat pe medici ca finantarea este asigurata de CAS Olt, iar o contributie in ceea ce priveste medicamentele si materialele sanitare va avea si institutia pe care o conduce
Din punctul meu de vedere, doua lucruri sunt importante – initiativa autoritatilor locale si disponibilitatea lor de a gestiona acest centru si ma bucur ca domnul primar Ion Ciocan a asigurat la cele mai inalte cote tot ceea ce inseamna utilitati. Cea de-a doua componenta decisiva este implicarea medicilor. Rolul meu, pe care mi-l asum deschis, este de a reprezenta si de a va reprezenta pe dumneavoastra, ca medici, in sensul ca toate doleantele dumneavoastra legate de acest centru de permanenta sa fie implinite. Eu am discutat si cu presedintele CAS Olt, care mi-a dat asigurari ca finantarea exista. Din partea DSP va asigur de o anumita suma de bani pentru ceea ce inseamna medicamente, materiale sanitare si asa mai departe. Propunerea mea, la aceasta intalnire, este daca sunteti cu totii de acord. Ministerul este de acord, autoritatile locale sunt de acord, ramane ca dumneavoastra, cei mai importanti actori, sa va spuneti opinia. Daca nu sunteti de acord, evident ca nu va poate forta nimeni. Insist ca dumneavoastra sa va asumati pozitia, suntem deschisi la orice negociere ca sa putem demara acest proiect care in esenta este foarte bun pentru oameni. Oamenii din zona nu vor mai fi nevoiti sa sune la ambulanta pentru orice problema, vor putea veni la centrul de la Osica, unde li se va asigura un act medical de calitate. Ramane ca dumneavoastra sa decideti, a spus Andrei Iordache. La finalul discutiilor, acesta a precizat ca este convins ca centrul va deveni functional in scurt timp, daca nici dupa alte intalniri nu se va ajunge la un acord cu medicii de familie din zona, permanenta urmand sa fie asigurata si cu sprijinul rezidentilor. Oarecum dezamagit atat de reactia primarului din Dobrun, cat si de cea a unor medici, edilul comunei Osica de Sus, Ion Ciocan, a declarat ca se bazeaza pe sprijinul DSP pentru ca acest centru sa redevina functional.
O parte din medici sunt reticenti. Dintr-un anumit punct de vedere, ii inteleg, ca oameni. Ca medici nu. Legea actuala pemite aducerea unor medici din afara. in conditiile in care medicii de familie, desi mi se pare anormal ca un medic de familie sa refuze ca o data la cinci-sase zile sa faca de garda si sa acorde servicii medicale populatiei, pot fi adusi medici rezidenti. Este greu de inteles de ce refuza, pentru ca li s-au asigurat toate conditiile. Am inteles ca sunt centre unde medicii de familie, din dorinta de a-si practica meseria si a fi aproape de bolnavi, s-au dus cu lemnele in sacosa. La Osica de Sus nu s-a intamplat niciodata lucrul acesta. Li se asigura toate utilitatile, apa calda, apa rece, au camera de odihna pentru medici, camera de odihna pentru asistente, sala de tratament, sala de consultatii, cablu TV, incalzire, au asistenta, femeie de serviciu platita de primarie care le face curatenie, tot ce vor dumnealor. Le putem pune la dispozitie si un calculator, internet… Tot ce vor. Duminica, la noi se organizeaza targul de saptamana si fara a exagera sunt in jur de 10.000 de oameni care vin la targ. Oricand se poate intampla un accident, poate aparea o problema care necesita asistenta medicala imediata, a spus primarul.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți