6.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Expozitie de sculptura cu lacrimi de artist. Emilian Nutu – 60

- Advertisement -

Un mare sculptor, printre cei mai mari pe care zona Oltului i-a avut in ultimii 120 de ani. Aceasta este aprecierea criticului de arta Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Arta din Craiova, la adresa autorului sarbatorit ieri. Emilian Nutu i-a avut in preajma si pe pictorii Paul Tudor-Bals si Lucian Rogneanu de la Craiova, ca si pe caricaturistul craiovean Gabriel Bratu. Nu a lipsit medicul Nucu Diaconescu, unul dintre cunoscutii colectionari de obiecte de arta plastica din judet. Despre omul si artistul ajuns la varsta de 60 de ani au mai vorbit Aurelia Grosu, gazda evenimentului, si Paul Tudor-Bals.
Opera lui Emilian Nutu este asezata, in serii succesive, in jurul ideilor de germinatie si de zbor. Porivit criticului Florin Rogneanu, Emilian Nutu se numara printre artistii care au inteles foarte bine lectia lui Constantin Brancusi. Germinatia este o idee esentiala pe care o intalnim si in opera lui Constantin Brancusi. La Brancusi ea are o forma ovoidala insa, in timp ce Nutu dezvolta o varietate de teme arhitecturale ce pleaca de la niste nuclee, a aratat Florin Rogneanu.
Piesele expuse ieri la Galeria Artis sunt lucrate in lemn, unul din materialele preferate de artistul de la Corabia, preferinta explicata de criticul Florin Rogneanu ca o sensibilitate aparte pentru artistul ce abordeaza sculptura in lemn, pentru ca el sacrifica o forma de viata pentru a-i reda o alta viata in arta, in domeniul esteticii. Cele mai spectaculoase motive artistice ale lui Emilian Nutu raman aripile – uneori in cadere, alteori in ridicare. Ideea de zbor se vede si in seriile de nuduri, care nu au nimic din senzualitatea feminina, ci sunt metafore intr-o miscare usor torsionata.
Profund emotionat in astfel de momente, Emilian Nutu nu si-a putut reprima lacrimile atunci cand si-a manifestat parerea de rau ca dintre prietenii sai lipseste pictorul Nicolae Truta, trecut la cele vesnice anul trecut.

Palmares

Sculptorul Emilian Nutu s-a nascut la 23 iulie 1951, la Corabia, Olt. A absolvit Institutul de Arta Nicolae Grigorescudin Bucuresti, promotia 1983, la clasa sculptorului Paul Vasilescu. Palmaresul sau artistic numara 11 expozitii personale si alte 12 de grup. Printre expozitiile personale se numara si cea din 2007, deschisa la Muzeul de Arta din Craiova, una dintre cele mai mari expozitii ale autorului, care a cuprins aproape 150 de lucrari ce au ocupat tot parterul institutiei din Banie. A mai expus la galeriile Arta a Uniunii Artistilor Plastici din Romania (2006, 2007 si 2009), Paralela 45 Pitesti (2001), Art-Delia Slatina (2004, 2008) si la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului Judetean Gorj. Emilian Nutu a executat la comanda o serie de monumente publice care au fost amplasate la Targu-Jiu, Corabia si Curtisoara si are numeroase lucrari in colectii particulare din Romania, Franta, Italia, S.U.A. si Grecia, precum si in colectiile Muzeului de Arta Craiova si Muzeului Judetean Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți