13.1 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Finantele publice, tinta unui nou scandal

- Advertisement -

La mai bine de doua luni de cand a izbucnit scandalul legat de presupusele returnari ilegale de TVA pe care firmele controlate de omul de afaceri Gabriel Bratucu, consilier judetean din partea PNL, le-ar fi obtinut de la DGFP Olt, secretarul general al PD-L Olt readuce in actualitate acest subiect. …Eu sustin ca la nivelul Finantelor publice locale s-a constituit un grup mafiot din care, din pacate, il suspectez ca face parte si pe directorul nostru, pe Bilteanu. si au si sprijin politic. N-as vrea sa exagerez, sa spun ca si anumiti membri din organizatia noastra sprijina chestia asta. (…) Este inadmisibil ca cineva care detine o functie de conducere sa returneze TVA firmei sotului si unor firme la care sotul este asociat, si unor firme unde sunt lideri liberali, in conditii de criza maxima, iar omul nostru din acea institutie sa taca si sa nu spuna nimic, sa contrasemneze, sa certifice acele returnari de TVA. Exista si perioadele foarte bine delimitate. Cum se face ca pe perioada cand director a fost Gheorghe stefan nu s-au intamplat lucruri de-astea, iar imediat dupa ce s-a revenit la vechea structura de conducere s-au facut returnarile?, se intreba, in cadrul interviului, Dan Balasescu.
Camera de Conturi Olt a demarat, la inceputul acestui an, un control la DGFP Olt pe linia returnarilor de TVA. in timpul controlului, in presa au aparut mai multe informatii conform carora conducerea DGFP s-ar face vinovata de fraudarea bugetului public prin returnarea ilegala de TVA catre firmele controlate de Gabriel Bratucu, SC Prodal SRL, SC Gabiplast si SC Methalux SRL, cu activitati pe piata prelucrarii si valorificarii deseurilor si lingourilor de aluminiu si care fac afaceri cu SC El Press Import-Export SRL, firma sotului directoarei DGFP Olt, Elena Gherghina. Potrivit informatiilor aparute in presa si care semanau izbitor cu detaliile din documentele de control aflate in lucru, returnarile de TVA s-ar fi facut pe criterii nelegale, prin jonglarea cu clasificarile de calitate ale deseurilor de aluminiu. Directorii DGFP au respins acuzatiile si au facut obiectii la raportul preliminar al auditorilor de la Camera de Conturi. S-au facut obiectiuni si la raportul final al controlului, iar decizia Camerei de Conturi nu a fost inca adusa la cunostinta institutiei controlate.

Paie pe foc

Dan Balasescu isi completeaza declaratia facuta saptamana trecuta cu detalii potrivit carora nu doar membri liberali, patroni de firme, ar fi beneficiat de bani proveniti din returnari de TVA, ci si membri ai PD-L. Exista suspiciuni ca, pe langa patronii si membrii marcanti ai PNL care au o relatie directa cu directoarea DGFP Olt, Elena Gherghina, si membri ai PD-L din organizatia locala si poate si din cadrul Ministerului Finantelor Publice au beneficiat de o parte din sumele de bani rezultate din returnarile de TVA. Sunt lucruri de o gravitate deosebita pe care organele abilitate ar trebui sa le cerceteze, a declarat Balasescu. El sustine ca, in urma cu un an de zile, atunci cand intr-o sedinta a Biroului Politic Judetean al PD-L Olt s-au propus oameni care sa fie sustinuti de partid pentru preluarea functiilor de conducere la DGFP Olt, numele lui Florin Bilteanu nu se afla pe lista propunerilor. Senatorul Mihai Nita este nasul lui Bilteanu si, in urma cu un an de zile, in BPJ s-a discutat ca la Finante echipa de conducere sa fie constituita din Gheorghe stefan si din Florin Barbu, acesta din urma fiind propus pentru postul pe care il ocupa acum Florin Bilteanu. Apoi, discutiile s-au blocat in mod suspect, iar in urma cu cateva luni a izbucnit in presa scandalul returnarilor de TVA, a mai spus Dan Balasescu.

Riposta

Florin Bilteanu, seful Inspectiilor Fiscale din cadrul DGFP, respinge acuzatiile si declara ca ele nu au nici un fundament. Nu este nimic adevarat din ceea ce spune Dan Balasescu. Sunt numai minciuni. Nu stiu ce inseamna grup mafiot. Are el (Dan Balasescu – n.r.) probe care sa sustina asemenea afirmatii? Ce este cu acest grup mafiot in care el presupune ca as fi si eu implicat? Pe mine nu m-a intrebat nimeni din partid pe marginea acestui subiect (returnarile TVA – n.r.) si chiar daca ma intrebau nu le-ar fi convenit pentru ca nu am ce sa spun. Ce sa spun? Ca s-a furat cand nu a furat nimeni nimic? Eu am sustinere politica si tocmai de aceea nu inteleg de ce sunt atacat. Eu sunt aici sa-mi fac treaba. Care sunt elementele ce il determina pe el (Dan Balasescu – n.r.) sa spuna ca oameni din Finante sunt mafioti, ce probe are in acest sens? Nu are nici o proba. intai trebuie sa pricepi un fenomen si dupa aceea sa-l comentezi public. Nu poti arunca anatema asupra unui corp de functionari publici care, cu bunele si cu relele lor, aduc bani la bugetul public si isi fac datoria in mod corect, a declarat Florin Bilteanu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți