19.1 C
Slatina
joi,23 mai,2024

Ultimele Articole

Prefectura Olt a trimis la nivel central propuneri de descentralizare

- Advertisement -

Desi la nivel central se bate moneda pe descentralizare, majoritatea sefilor de deconcentrate din judet considera ca institutiile pe care le conduc trebuie sa-si mentina in continuare atributiile intacte.
La solicitarea primului ministru de a primi de la prefecti propuneri privind descentralizarea si reorganizarea deconcentratelor, prefectul Leonid Moisiu a cerut la randul sau sefilor de deconcentrate din judet propuneri privind atributiile pe care le-ar putea prelua primariile. Singura propunere a venit din partea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt.
Am trimis adrese directorilor prin care am solicitat propuneri. De raspuns au raspuns toti, unii au zis ca institutiile pe care le conduc nu sunt deconcentrate, altii, ca nu au ce atributii sa delege primariilor… Nu e nimic surprinzator in atitudinea lor, ma asteptam la asa ceva… Singura institutie de la care am primit o propunere a fost Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, care a propus ca stabilirea si plata ajutorului de somaj sa revina primariilor. Ar fi un lucru foarte bun, oamenii nu ar mai fi nevoiti sa strabata distante lungi pentru acest drept. Noi am inaintat deja aceasta propunere la nivel central, a declarat prefectul Leonid Moisiu. Potrivit acestuia, o alta propunere trimisa la Bucuresti vizeaza Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS), institutie care, in opinia prefectului, ar trebui sa se ocupe nu de plata prestatiilor, ci de verificarea modului cum se acorda acestea. Din punctul meu de vedere, prestatiile sociale ar trebui sa fie platite de catre primarii, care se ocupa de intocmirea dosarelor. Nu vad de ce trebuie sa fie plimbati banii prin AJPS. Rolul acestei institutii ar trebui sa fie unul de control, nu de postas verificator. Ei ar trebui sa aiba alte atributii, sa verifice modul cum se fac anchetele sociale si sa ia masuri drastice acolo unde depisteaza nereguli, a afirmat prefectul.

Catalin Davidescu, directorul AJPS Olt, este de parere ca plata prestatiilor sociale nu poate reveni primariilor, din mai multe motive.
La ora actuala, din punctul meu de vedere, este imposibil ca primariile sa preia plata prestatiilor sociale. Nu dispun de resursa umana specializata, de logistica, nu au aparatura tehnica pentru a face plati prin programul informatic SAFIR. La nivelul judetului sunt peste 100.000 de beneficiari de prestatii sociale, suma platita lunar depasind 80 de miliarde. Nu cred ca primariile se pot descurca cu acest volum de munca, a afirmat Davidescu.
Acesta a precizat ca, prin lege, AJPS are atributii doar pentru a plati beneficiarii de prestatii, atributiile de control fiind in sarcina Inspectiei Sociale, institutie subordonata Ministerului Muncii.
O prestatie sociala inseamna un transfer de bani de la fondurile de asistenta sociala catre beneficiari. Asa a fost gandita aceasta agentie, infiintata pe model francez, a spus Davidescu.
N.N.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți