29.1 C
Slatina
luni,9 septembrie,2024

Ultimele Articole

Prefectul de Olt ii urecheaza pe primari pentru ca sute de scoli si gradinite sunt neautorizate

- Advertisement -

sedinta de lucru a Colegiului Prefectural de ieri a scos la iveala faptul ca aproape jumatate din unitatile de invatamant oltene nu au obtinut nici pana la aceasta ora autorizatia sanitara de functionare necesara pentru inceperea in bune conditii a noului an scolar. Potrivit Geaninei Pirvu, inspectorul scolar adjunct al IsJ Olt, exista mai multe motivatii pentru lipsa acestui document esential, printre care se numara lipsa apei curente, a toaletelor, sau faptul ca unele scoli si gradinite se afla inca in reabilitare si nu pot solicita autorizatia. Contabilizat cu totul, ca si cladire sunt 618, din care 363 au autorizatie de functionare, si 251 fara autorizatie – 165 respinse la autorizare si 86 fara solicitare. De exemplu, exista gradinite care au autorizatie din 2010, sunt gradinite in retea, dar care trebuie actualizate de Directia de Sanatate Publica; in marea majoritate e vorba de lipsa apei curente sau de calitatea apei si cateva situatii cu toalete; multe dintre cele care nu au solicitat sunt in consolidare, reabilitare, si atunci nu pot sa ceara autorizatie, a explicat aceasta. O situatie deosebita, care i-a atras atentia prefectului Leonid Moisiu este cea de la Dobrun, unde primaria din localitate nu a reusit, in decursul unui an intreg, sa stranga cateva milioane de lei vechi necesari obtinerii autorizatiei de functionare pentru cele sase corpuri de cladire ale scolii. O alta situatie cu care m-am intalnit a fost la Dobrun; aici s-au facut demersurile catre DSP pentru autorizatie, insa pentru fiecare din cele cinci sau sase structuri trebuie autorizatie si trebuie facut un dosar. inteleg ca suma ajunge la 150 de lei pentru fiecare structura, bani pe care primaria nu ii are, a adaugat Geanina Pirvu, inspectorul scolar adjunct al IsJ Olt.
si ne-am oprit intr-un milion jumate, foarte multi bani, a subliniat pe un ton sarcastic prefectul Moisiu. Din punctul de vedere al acestei autorizari, eu cred ca ar trebui sa fim putin mai radicali. Situatia asta era la fel si anul trecut; in ritmul acesta, in vreo 10 ani cred ca reusim sa le autorizam pe toate. Domnii astia care sunt primari, din declaratiile politice, pun invatamantul si sanatatea la rang de mare cinste. Cand vine vorba sa faca ceva, repara caminul cultural, ca sa il inchirieze la nunti. Pentru mine cel putin, anul acesta nu este o justificare ca nu au avut bani, este exclus asa ceva. A, ca nu stiu ca isi aprobe niste prioritati, cu asta sunt de acord. Nu putem sa perpetuam la nesfarsit situatia asta. Dumnealor se vaita de mama focului ca nu au bani, unitatile stau in continuare neautorizate, si noi ne trimitem copii acolo. E profund incorect. Daca exista preocupare pentru scoala, pentru invatamant, problema se rezolva. A invoca la nesfarsit lipsa banilor e o solutie la indemana oricui, a declarat prefectul de Olt.

Discutii pe promovabilitatea la bac

Profitand de faptul ca atat reprezentantii Inspectoratului scolar Judetean, cat si directorii institutiilor oltene au fost prezenti la sedinta, prefectul a dorit sa stie care ar fi motivatia acestora pentru slaba pregatire de care au dat dovada liceenii la bacalaureat. in opinia lui Florin Ciocan, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Olt, vina ar purta-o, intr-o mai mare masura, profesorii; acesta a dat exemplu vestimentatia cadrelor didactice prezente la sedintele publice de ocupare a posturilor, total nepotrivita cu prezentarea in fata unei comisii de specialitate. Daca am instala camere video si la gimnaziu, probabil situatia ar fi aceeasi. Perpetuam o stare de fapt care exista de ani de zile, ducem catre elev toata problema asta, in conditiile in care cadrul didactic, la ora asta, are o pregatire foarte proasta, slaba, mai ales ca aud foarte des ideea de meditatie la scoala de la care provin, idee ce mi se pare un pic fortata. Promovabilitatea in Olt, la nivel national de situeaza pe locul VIII, fara camere, maine (n. red. vineri) cred ca o sa vedem exact cum stam. Vina apartine atat elevilor, care nu se preocupa, cat si cadrelor didactice – din simpla imbracaminte la acea sedinta publica iti dai seama care este nivelul de pregatire, a explicat acesta.
Potrivit Inspectoratului scolar, in urma unei analize a examenului de bacalaureat din prima sesiune, cauzele care au dus la obtinerea rezultatelor deloc satisfacatoare la nivel de judet au fost absenteismul ridicat la grupurile scolare si colegiile tehnice, elevii care au sustinut bac-ul in sesiunile 2010-2011 nu au fost anuntati la inceputul clasei a IX-a de modificarile privind proba D, cea la alegere; absolventii ce provin de pe ruta progresiva nu au acelasi numar de ore ca si cei de la liceele teoretice, ei putand opta pentru mai multe ore la disciplinele de baza si pentru mai putine la cele optionale.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți