10.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Firmele politicienilor locali au prosperat si pe timp de criza

- Advertisement -

sefii Consiliului Judetean, norocosi in afaceri

Potrivit datelor Administratiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF), SC Agromec Visina SA, controlata de presedintele PSD Olt, Paul Stanescu, seful Consiliului Judetean, a obtinut anul trecut un profit de peste 63.000 de lei, iar firma fratelui presedintelui CJ, Alexandru Stanescu, SC Agromec Bucinisu SA, a inregistrat un profit de peste 100.000 de lei. Cele doua firme au inregistrat profituri bune si in anii din urma. Domeniul in care functioneaza cele doua societati, cel agricol, nu s-a dovedit insa mana cereasca si pentru alte societati cu acelasi profil economic. De pilda, Agromec Movileni a terminat anul 2009 cu o pierdere de 225. 711 lei. SC Agromec SA Scornicesti a inregistrat anul trecut o pierdere de peste 44.000 de lei. Pierderi a inregistrat si Agromec Vladila si lista poate continua. Tragem linie si concluzionam: daca ai un agromec musai este nevoie ca la soarta sa economica sa vegheze si un politician pe val.
Nici subalternul lui Stanescu la Consiliul Judetean, vicepresedintele Ioan Ciugulea, liderul PNL Olt, nu se poate plange de parcursul firmelor la care este actionar in 2010. SC Delta Star SRL, firma specializata in constructii si unde liderul liberalilor olteni detine 16 parti sociale, a avut anul trecut un profit de aproape 29.000 de lei. Ciugulea mai controleaza si SC Delta Grup Cons SRL, care in 2010 a inregistrat un profit net de peste 363.000 de lei. Din 2008, cand Ciugulea a fost revocat din calitatea de administrator pentru a nu deveni incompatibil cu functia de vicepresedinte al CJ, firma, infiintata in 2007, este administrata de liberalii Danut Codan, presedintele PNL Slatina, de stefan Gherghina, sotul directoarei de la DGFP Olt, de Danut Oprea, cu totii asociati in societate cu seful lor pe linie politica, si de fiul lui Ciugulea. Nu putem parasi tabara liberalilor fara sa spunem ca 2010 a fost un an fast si pentru SC Bacomet Construct SRL, firma liderului PNL Slatina, specializata in lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale si care a iesit pe plus cu aproape 20.000 de lei. De asemenea, firma liberalului Gherghina, El Press Import-Export SRL, specializata in comertul cu ridicata nespecializat, a realizat anul trecut un castig de aproape 50.000 de lei.

Consilieri judeteni prosperi

2010 a fost manos si pentru firmele controlate de consilierii judeteni. Cele trei societati controlate de omul de afaceri Gabriel Bratucu, consilier judetean din partea PNL, au incheiat exercitiul financiar al anului trecut cu plusuri frumoase. SC Prodal SRL, firma specializata in turnarea metalelor neferoase usoare si la care Bratucu este actionar majoritar (detine 70% din actiuni), a inregistrat un profit de peste 23.000 de lei. SC Gabi Plast SRL, profilata pe fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic (dar care activeaza la greu pe piata lingourilor de aluminiu) a avut la 31 decembrie 2010 un castig net de peste 28.000 de lei. SC Gabi Plast este detinuta de sotia liberalului Gabriel Bratucu. Cu mult mai mult a castigat anul trecut SC Methalux Olt SRL, administrata de fiica sotilor Bratucu si care a avut un profit de peste 164.000 de lei. Methalux face comert cu ridicata pe piata metalelor si minereurilor metalice si are, potrivit site-ului ANAF, un singur angajat.
Cu plus a iesit din 2010 si firma de constructii a consilierului judetean din partea PSD Pavel Belinski, SC General Construct SRL, dar si firmele detinute de colegul sau liberal Viorel Dumitrescu, SC Servmed SRL, cu profit de aproape 50.000 de lei si SC Fabra SRL, cu un singur angajat si cu un profit net anul trecut de 60.232 lei.
SC Ferma Veche SRL Piatra Olt, unde figureaza ca asociat si consilierul judetean Marius Oprescu, presedintele PSD Slatina si viitor candidat din partea USL pentru fotoliul de primar al Slatinei, a scos si ea profit anul trecut. Despre Marius Oprescu se vorbeste ca ar controla din umbra mai multe firme care scot bani din orice, dar cu precadere din piatra seaca (a se citi agregate minerale).
Consilierul judetean Gheorghe Zlavog, ales pe listele PD-L, dar care anul acesta s-a intors in PRM, are, potrivit informatiilor ANAF, si profit si pierderi. SC Romcristal SA, firma de constructii care in perioada 2000 – 2004, cand Zlavog s fost senator de Olt, avea profituri uriase an de an, a inregistrat anul trecut o pierdere de aproape 34.000 de lei. in schimb, cealalta firma de constructii a fostului parlamentar, SC Megalit SRL, a sfarsit 2010 cu un profit de peste 16.000 de lei. Modest dar, totusi, profit.

si parlamentarii castiga. intotdeauna

Firma controlata de senatorul Ioan Toma si careia apele i-au mers bine aproape mereu, SC Scadt SA Slatina, se numara printre societatile de constructii cu cele mai mari castiguri in ultimii ani. in 2010 societatea, specializata in constructii de cladiri rezidentiale si nerezidentiale, cu aproape 300 de angajati, a avut un profit de peste 860.000 de lei. Un castig insa mic in comparatie cu anii precedenti. in 2009 firma avea un castig net anual de peste 2,6 milioane de lei, in 2008 – peste 1,1 milioane de lei, in 2007 – peste 1,4 milioane de lei, in 2006 si 2005, cate un milion de lei profit.
Chiar daca cele doua societati comerciale de constructii la care este actionar deputatul Marin Bobes, SC Serena SA si SC Serena 94 SA, n-au avut norocul de la Scadt, au iesit si ele cu fruntea sus din anul economic 2010. Daca Serena SA a avut pe plus un net de numai 6000 de lei, Serena 94 a tras un castig de 142.292 de lei. Serena 94 a avut profit si in 2009 – aproape 24.000 de lei, 2008 – peste 118.000 lei, 2007 – peste 233.000 lei, dar si in 2006 – aproape 1,6 milioane de lei. De asemenea, activitate profitabila a inregistrat o alta firma a familiei Bobes, SC Alcobo SRL – 17.749 de lei profit. Marin Bobes se afla la al doilea mandat de parlamentar, dupa ce in legislatura 2004 – 2008 a detinut un mandat de senator.
SC Oltmotor SA, controlata de familia senatorului PD-L Mihai Nita, specializata in constructii metalice si parti de componente ale structurilor metalice, a profitat si ea de criza, smulgand acesteia un castig anual de peste 24.000 de lei. si aceasta firma a inregistrat castiguri an de an, chiat daca mai modeste in comparatie cu cele de mai sus.

Multi dintre cei despre care am vorbit aici nu au prosperat la vreme de criza financiara doar din afaceri strict private, ci si din contracte grase cu statul. Politica ramane, asadar, o sursa sigura de castig pentru cei care intra-n arena publica – spatiul in care treburile statului se confunda atat de usor cu interesele personale, intotdeauna in favoarea acestora.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți