14.1 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Regionalizarea, pe lista prioritatilor in noua sesiune parlamentara

- Advertisement -

in primul rand o sa ne concentram pe reforma administrativ -teritoriala pentru descentralizare, debirocratizare si dezvoltare regionala pe bani europeni. Se discuta in coalitie, PDL este flexibil, putem accepta si zece regiuni, nu neaparat cele opt de la care a plecat discutia, dar, din punctul meu de vedere, pana la urmatoarele alegeri reorganizarea administrativa a Romaniei trebuie sa aiba loc, a precizat deputatul. Daniel Barbulescu a mentionat ca sunt foarte multe variante in discutie, cea agreata inclusiv de el, in calitate de deputat al Colegiului 1 Slatina, fiind aceea ca regiunile sa nu aiba capitale.
Pe regiunea cinci, sa spunem, ITM sa aiba sediul la Craiova, AJOFM-ul la Slatina, si asa mai departe, tocmai pentru a asigura supravietuirea economica a acestor orase.

Daca se va face o reorganizare cu regiuni care sa aiba capitale, evident ca nu o sa fiu de acord, dar discutia asa este, si pentru a avea majoritate calificata in Parlament, ma asigur ca se va tine cont de parerea fiecarui parlamentar, pentru ca este un proiect sensibil, unde este nevoie de majoritate. La nivel de principiu, asta a fost varianta agreata, sa fie regiuni fara o capitala propriu-zisa, pentru ca altfel faci Craiova mare si omori Slatina. (…) Primariile vor deveni foarte puternice, pentru ca vor ramane oficii ale institutiilor la nivel de primarie. Oamenii nu vor fi pusi pe drumuri pentru rezolvarea problemelor. Din contra, se vor deplasa mult mai putin, pentru ca oficiile si birourile vor veni catre ei, la primarii. Rolul prefecturilor va creste, dar nu mai vad rostul consiliilor judetene. Ideea asta e, sa fie un consiliu regional, iar consilierii regionali sa fie un fel de parlamentari locali ai regiunii, care sa reprezinte un teritoriu. Sunt studii facute de pe vremea guvernarii Nastase. si premierul Nastase, si premierul Tariceanu au avut pe masa astfel de rapoarte si n-au avut curaj sa le implementeze. si daca vreti sa mergem cu tezele mai departe, din punctul meu de vedere nu ar trebui sa existe o comuna sau o unitate administrativ teritoriala in Romania cu mai putin de 5.000 de locuitori. Nu vad de am nevoie la Topana, comuna cu 800 de locuitori, sa platesc 20 de functionari ai primariei, doar pentru orgolii politice, a spus Barbulescu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți