14.1 C
Slatina
joi,18 aprilie,2024

Ultimele Articole

Prime de pana la 200 de euro pentru arendarea sau vanzarea terenurilor agricole

- Advertisement -

Ministerul Agriculturii a pregatit un proiect legislativ potrivit caruia statul va acorda prime intre 30 si 100 de euro pe hectar anual persoanelor de peste 55 de ani care dau in arenda terenurile agricole. Cuantumul primei in cazul cedarii exploatatiei prin arendare este de 30 euro pe hectar anual pentru o perioada de arendare de 5 ani, 50 euro pentru perioada de arendare de 10 ani, respectiv 100 euro pentru perioada de arendare de minim 15 ani. in cazul vanzarii, prima este de 200 de euro, suma care se acorda o singura data
Pentru a beneficia de acest ajutor de stat, cei care cedeaza terenurile trebuie sa aiba varsta de minim 55 de ani, sa fie cu cel mult 10 ani mai tineri decat varsta normala de pensionare la data cedarii si sa inceteze definitiv orice activitate agricola cu caracter comercial pe exploatatia cedata. De asemenea, cei care cedeaza terenurile trebuie sa fie incadrati in sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, iar terenurile respective sa nu faca parte din exploatatii comasate prin contracte de arenda sau alte contracte legale.

Potrivit proiectului, de aceste prime vor putea beneficia si persoanele pensionate pe caz de boala, gradele I si II, indiferent de varsta, care isi dovedesc incapacitatea de a munci cu decizii de la comisia de expertiza medicala. Proiectul de lege prevede ca acordarea primelor pentru arenda inceteaza in cazul in care contractele incheiate intre cedent si cesionar sunt denuntate inainte de termenele stabilite. Daca denuntarea contractului de arenda se face din culpa cedentului, acesta restituie in totalitate sumele primite pana la data denuntarii.
Persoanele care arendeaza sau instraineaza terenuri agricole vor beneficia,
dupa caz, de o prima pentru servicii notariale si de cadastru care reprezinta 100% din tarifele percepute pentru aceste servicii.
Prin acest proiect, Ministerul Agriculturii vrea sa stimuleze comasarea terenurilor agricole situate in extravilan, in vederea cresterii competitivitatii sectorului agricol.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți