21.2 C
Slatina
sâmbătă,2 noiembrie,2024

Ultimele Articole

Cultura cu bani din fier vechi la muzeul din Draganesti-Olt

- Advertisement -

Ideea apartine directorului institutiei, pictorul, muzeograful si arheologul Traian Zorzoliu, care, impreuna cu ceilalti angajati ai muzeului, a gasit de cuviinta sa atraga fonduri la buget printr-o modalitate total neconventionala pentru o institutie publica. Primaria Draganesti este saraca, iar acum, pe timp de criza economica, bugetul local are si mai mult de suferit. Institutia noastra muzeala trebuie, insa, sa functioneze, indiferent ca parcurgem perioade bune sau perioade de criza. Asa ca ne-am gandit ca niste bani ne-ar prinde bine si am adunat fier vechi din diferite zone ale orasului pe care l-am valorificat la puncte de colectare. N-am strans multi bani, dar ne-au prins bine. Ne descurcam cum putem si noi, a declarat Traian Zorzoliu, cunoscut dealtfel pentru insistenta sa in a gasi solutii pentru functionarea muzeului din Draganesti, dar si pentru a pune in opera idei care au legatura cu istoria. Lui i se datoreaza faptul ca mai multe administratii locale din judet au demarat si dus la bun sfarsit proiecte culturale, cum ar fi complexul muzeal de la Stoicanesti, care cuprinde cinci pavilioane (printre care o biserica-bordei) si care reproduce viata taranului roman de secol XVIII, Complexul Nicolae Titulescu din comuna cu acelasi nume, Muzeul Postalionului din serbanesti, Muzeul Pompierilor din Draganesti-Olt, un muzeu al preotilor militari la Radomiresti si lista ar putea continua.

Fenomenul Zorzoliu

Numai lui Traian Zorzoliu putea sa-i vina o asemenea ideea, precum cea cu valorificarea fierului vechi, spune directorul Directiei pentru Cultura si Patrimoniu National(DCPN) Olt, Dorin Teodorescu. Traian Zorzoliu este un om care are multe idei bune. Mai mult, el este cel care le si executa, ducandu-le la bun sfarsit. Tocmai datorita acestui tip de personalitate Traian Zorzoliu este Traian Zorzoliu, adica polivalent: artist plastic, muzeograf, arheolog, inginer, proiectant etc. Noi, Directia, ne-am chinuit mai multi ani sa realizam arheoparcul de la Vadastra, iar omul asta a realizat de unul singur Arheoparcul Gumelnita de la Muzeul Campiei Boianului, primul arheoparc de tip neolitic din tara. Asa incat ideile acestui om, indiferent cat de atipice, nu mai mira pe nimeni. si Traian Zorzoliu nu este un miracol doar pentru judetul Olt, el este un reprezentant de seama al culturii din sudul judetului. Cu idei de tipul celor despre care vorbeam a batut si judetele vecine. De pilda, el este initiatorul si fauritorul Muzeului Episcopiei Argesului de la Curtea de Arges, el este si autorul unui bust al lui Matei Basarab la Manastirea Arnota, el a organizat si o foarte interesanta expozitie de pictura la Targoviste si cate si mai cate. Vorbim, in concluzie, de un fenomen, sustine Dorin Teodorescu.
Muzeul Campiei Boianului care se gospodareste cu bani din valorificarea fierului vechi este o institutie intrata demult in atentia unor entitati culturale nationale si internationale cu care colaboreaza, precum CIMEC (Centrul national de memorie culturale), sau Ministerul Culturii din Franta, care la finele acestei luni isi va trimite reprezentanti pe linie de arheologie la muzeul din Draganesti-Olt pentru realizarea unor studii stiintifice privind istoria Campiei Boianului.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți