12.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Daniel Barbulescu: Nu cred ca se acorda importanta cuvenita organizatiei de la Olt!

- Advertisement -

Sunt suficient de multe exemple prin care proiecte de anvergura au fost stopate din cauza orgoliilor unor politruci de toate culorile politice care conduc astazi consiliile judetene. Sunt judete vecine unde drumuri europene se opresc la granita unui judet sau servicii de urgenta care nu au putut fi infiintate pe bani europeni din cauza ca diversi presedinti de consilii judetene nu s-au inteles. Plus ca la nivelul fiecarui judet s-au format retele clientelare care mananca banul public si care graviteaza in jurul presedintilor de consilii judetene. Este cazul si la Olt, unde aceleasi firme se prefac ca intretin si repara drumurile judetene. Este falsa ideea acreditata de opozitie, ca cetatenii vor avea mai mult de mers sau vor ramane fara institutii. Din contra, prin regionalizare institutiile sunt aduse aproape de cetateni. Raman la nivelul primariilor ca oficii cu aceleasi atributii pe care le au la ora actuala. Desfiintam intr-adevar birocratia, desfiintam functiile de conducere, dispar secretarele si masinile la scara, banul public cheltuit ineficient de catre cei care conduc deconcentratele.
Dispare Consiliul Judetean cu toti cei de acolo, care, din punctul meu de vedere, nu si-au dovedit eficienta. Ma gandesc la judetul Olt si vreau sa imi spuneti, in ultimii trei ani, un singur proiect major pentru judetul Olt dezvoltat, accesat de catre CJ. Acesta e cel mai important argument.
S-a ajuns la un consens in Coalitie pe aceasta tema?

Deocamdata nu. Colegii de la UDMR se opun pe criterii si contraargumente etnice, dar speram ca vom ajunge la un consens. Eu as merge si mai departe. Am mai spus si repet ca nu vad rostul unor unitati administrativ teritoriale in Romania cu o populatie mai mica de 5000 de locuitori. De ce s-avem acolo zeci de angajati pentru 600 de locuitori, angajati care se duc la primarie si joaca solitaire sau taie frunza la caini in loc sa faca ceva constructiv pentru localitate.
Asta ar presupune disparitia unui numar insemnat de primarii din judet.
Exact. si primarii, si angajati, iar bugetul de stat ar rasufla usurat.
Pai din toata aceasta treaba nu ar iesi in pierdere cetateanul? Mai devreme spuneati ca cetatenii nu vor fi pusi pe drumuri din cauza reformelor, ori o astfel de decizie, de desfiintare a primariei dintr-o comuna mica, nu i-ar pune pe drumuri mai lungi?
in Germania sunt zile in care intr-o locatie dintr-un sat poate veni un functionar de la primarie care sa colecteze documentele. Daca exista bunavointa, se poate intampla si la noi.
Pe tema descentralizarii, Prefectura Olt a cerut sefilor de deconcentrate propuneri privind atributiile ce ar putea fi preluate de primariil. Din cate stiu, o singura institutie a trimis o propunere de acest gen. Ceilalti par sa fie de parere ca nu pot delega nici o atributie catre primarii…
Pai asta spune totul despre eficienta institutiilor deconcentrate. Ca manager, trebuie sa ai si viziune, sa sti pana la urma care sunt nevoile institutiei pe care o conduci, nu doar sa mergi la birou sa iti iei salariul si sa mai rezolvi pe ici-colo niste probleme personale sau pentru care ai un interes.
Secretarul general al PDL Olt, Dan Balasescu, si-a exprimat public nemultumirea fata de activitatea unora dintre directorii numiti cu sprijinul politic al PDL. ii impartasiti opinia?
Viziunea sa este una corecta si este pana la urma rodul discutiilor pe care le-am avut impreuna cu colegii nostri.
Dan Balasescu a dat si cateva exemple de directori, pe care i-a catalogat drept dezamagiri. Aveti si dumneavoastra dezamagiri din randul directorilor, ati asteptat minuni de la vreunul?
Nu m-am asteptat la minuni, dar am avut increderea ca lucrurile vor merge mai bine si se va simti ca PDL a promovat oameni tineri in functii de conducere. Cred ca au fost facute si progrese, si lucruri bune, dar nu au stiut sa le comunice publicului si cred ca la nivelul direct de lucru cu cetateanul nu s-a simtit o schimbare, asta a fost principala noastra obiectie. Am vrea sa se vada o deschidere mai mare a institutiei catre beneficiar, dar nu pot sa dau nume, pentru ca nu ar fi corect. Parafrazandu-l pe Boc, lucrurile astea se fac, nu se discuta. in momentul in care luam o decizie de a schimba pe cineva, o sa o comunicam si o sa se si intample.
isi va pierde vreunul dintre ei functia in urma evaluarilor?
Eu am incredere ca au inteles semnalul de alarma si cartonasul galben pe care l-au primit de la conducerea partidului si astept sa vad o relationare si o comunicare mult mai buna cu cetateanul pana la sfarsitul acestui an.
in urma cu aproximativ o saptamana, ati afirmat ca PDL va sprijini politic conducerea Directiei de Sanatate Publica, iar partenerii din UNPR o vor sprijini pe cea a Casei de Pensii. Cum se impaca aceasta afirmatie cu declaratiile potrivit carora nu se vor mai face numiri politice nicaieri?
in primul rand vreau sa va dau exemplu concursul pentru sefia Ambulantei, unde politicul nu are nici un fel de influenta. Nici legat de DSP nu a fost in Biroul Permanent Judetean vreo discutie despre sprijinirea unei alte persoane pentru ocuparea acelei functii. Cat timp lucrurile merg bine, nu vad de ce e nevoie de schimbari doar de dragul de a le face. Cred ca ultimii ani, pentru noi, ca factori de decizie politica la PDL Olt, au fost o lectie din care am invatat ca este nevoie de usi deschise si de colaborare la nivel judetean cu toti factorii politici si administrativi. Pentru un director, carnetul de partid nu este suficient pentru a-ti asigura succesul acolo. incercam sa ajungem la un compromis si sa imbinam profesionalismul cu relatiile bune la nivel judetean.
V-ati exprimat dorinta de a candida la presedintia Consiliului Judetean. Daca alegerile vor fi comasate, va orientati spre un nou mandat de parlamentar?
Da, cu siguranta.
Sa presupunem ca nu se comaseaza alegerile, candidati si castigati functia de presedinte al CJ, dar Guvernul va fi unul PSD. Ce sanse credeti ca ati avea sa va indepliniti promisiunile electorale?
Asta e o scuza puerila, e usor sa dai vina pe faptul ca cei de la guvernare nu-ti dau bani. in primul rand as intreba cat a fost PSD la guvernare ce s-a intamplat bun pentru judetul Olt, ca acum sa dai vina pe faptul ca nu primesti bani? in al doilea rand as vrea sa stiu cate proiecte pe fonduri europene au fost scrise si ce fonduri au fost accesate si in al treilea rand, in afara de echipa de fotbal, taieri de panglici pe la zilele comunelor, nu vad nici o chestiune de imagine publica in care a fost prezent presedintele Consiliului Judetean.
Centura Slatinei a fost una dintre promisiunile dumneavoastra electorale. Mai e vreo speranta ca acest proiect sa se concretizeze?
Sper din tot sufletul, este singura promisiune electorala pe care nu mi-am indeplinit-o inca. S-au facut pasi importanti din punct de vedere procedural, adica toti indicatorii tehnico-economici au fost aprobati de catre Guvern, lipseste deocamdata finantarea. Premierul Boc a promis ca se va intampla acest lucru, pentru ca nu este normal, cu tot respectul pentru municipiul Caracal, sau pentru orasul Tecuci, ca ei sa aiba centuri ocolitoare in conditiile in care municipiul Slatina are o platforma industriala consistenta, care efectiv are nevoie de acest mijloc rutier. Nu am abandonat proiectul si mai devreme sau mai tarziu se va intampla.
Organizatia pe care o reprezentati a cerut o functie de secretar de stat in semn de recunoastere a meritelor. Ce semnale mai aveti de la Bucuresti?
Din pacate inca nu am primit acest semn de recunoastere a meritelor, noi suntem in continuare suparati pentru acest lucru, pentru ca nu cred ca se acorda importanta cuvenita organizatiei de la Olt. Ma rog, probabil or sa mai existe discutii pe tema asta. Nu avem nici un secretar de stat si nici respectul cuvenit in relatia institutionala, ca organizatie politica. Adica fie pe la AJOFM, fie pe la Finante, din punctul meu de vedere se tolereaza acolo niste personaje care nu au ce cauta intr-o institutie publica. La AJOFM ma refer la functia de director adjunct, unde a venit o doamna sau domnisoara care nu stiu ce legatura are cu judetul Olt, dar incearca, prin tot felul de interventii, sa ocupe functia de director adjunct. Speram ca aceste lucruri se vor schimba in viitorul apropiat.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți