18.1 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Codul Fiscal, modificat si la capitolul impozitului pe profit

- Advertisement -

Fac exceptie de la aceasta prevedere societatile comerciale bancare care aplica obligatoriu acest sistem de declarare si plata, organizatiile nonprofit si contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura care declara si platesc impozit pe profit anual pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul, dar persoanele juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere fara personalitate juridica. De asemenea, exceptia este valabila si pentru persoanele juridice straine care realizeaza venituri din/sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana, persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania cat si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica. Optiunea pentru sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit se efectueaza la inceputul anului fiscal pentru care se solicita, si este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi. Modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit se comunica organelor fiscale teritoriale pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv, declara Mihaela marinescu, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Olt.

Termenul de depunere al declaratiei anuale de impozit pe profit – 25 martie

incepand cu anul fiscal 2012, termenul de depunere al declaratiei anuale de impozit pe profit se modifica, acesta fiind pana la data de 25 martie, inclusiv, a anului urmator.
De asemenea, incepand cu anul fiscal 2012, se elimina posibilitatea unor categorii de contribuabili platitori de impozit pe profit sa definitiveze inchiderea exercitiului financiar anterior, sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pe profit aferent pana la data de 25 februarie a anului urmator. Impozitul pe profit datorat pentru anul 2011 se declara si se plateste potrivit prevederilor Titlului II Impozit pe profit aplicabile pana la data de 31 decembrie 2011.
incepand cu data de 5 septembrie 2011, cheltuieli deductibile in scopul realizarii de venituri sunt considerate si cheltuielile efectuate de operatorii economici cu evaluarea/reevaluarea activelor fixe corporale care apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, primite in administrare sau concesiune, dupa caz, cheltuieli efectuate la solicitarea conducatorului institutiei titulare a dreptului de proprietate. Deductibile sunt si cheltuielile efectuate de operatorii economici cu inscrierea in cartile funciare sau cartile de publicitate imobiliara, dupa caz, a dreptului de proprietate a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor publice primite in administrare sau/si concesiune.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți