21.2 C
Slatina
sâmbătă,2 noiembrie,2024

Ultimele Articole

O afacere de succes – bani din gunoi

- Advertisement -

infiintata in 1993, ESOX PRODIMPEX SRL a inceput sa isi dezvolte activitatea in domeniul produselor din material plastic in 1996. De la o prima unitate de productie in centrul Caracalului, societatea s-a extins ulterior, in prezent detinand hale de productie pe o suprafata de 5.000 de metri patrati si teren de 30.000 metri patrati. in 2008, proprietarii au investit 5 milioane de euro intr-o instalatie de prelucrare a deseurilor de PET de ultima generatie, ESOX devenind singura fabrica din sud-estul Europei care a implementat procesul complet de reciclare bottle to bottle. Compania este acreditata EFSA (European Food Safety Authority), certificat care atesta ca produsul fabricat intruneste toate normele de utilizare pentru a fi folosit ca ambalaj pentru contact direct cu alimentele.
Gunoiul redevine ambalaj

in fabrica dotata cu utilaje moderne din Caracal, deseurile de PET cumparate de la colectori din intreaga tara sunt spalate, tocate, decontaminate si recristalizate, produsul final, granulele de PET reciclat, fiind utilizat in productia de noi ambalaje pentru uz alimentar.
Procesul este unul complex. Deseurile sunt transportate de o banda catre instalatia de spalare, fiind apoi repuse pe banda pentru indepartarea manuala a etichetelor. Sunt apoi tocate, topite si transformate in granule de diverse culori din care se fabrica preformele. Un alt utilaj transforma preformele in sticle de diverse forme si marimi.
in prezent prelucram 1.000 de tone de deseuri PET lunar, care sunt transformate in granule. O parte din granule ajung sticle pentru piata interna, iar o alta parte merge catre piata externa. Unul dintre clientii nostri de pe piata externa este San Benedetto din Italia, care se numara printre cei mai mari producatori de apa minerala si plata din Europa. 90% din granulele produse la noi merg la export, a spus Alina Stancescu, proprietar si manager al firmei.
Materia prima (deseurile) este cumparata de la colectori din intreaga tara. in mod paradoxal, desi fabrica are sediul la Caracal, cel mai mic procent de deseuri este achizitionat din zona Olteniei.
Cautam furnizori din zona Olteniei, pentru ca de aici achizitionam cel mai mic procent de deseuri. Pe viitor vrem sa ne facem punctele noastre de colectare in orase, a afirmat Alina Stancescu.

Sprijinul statului, inexistent

La doar 35 de ani, Alina Stancescu pare sa se ghideze dupa principiul Daca vrei, poti!. Desi a studiat stiintele Politice in cadrul Universitatii Bucuresti, a ales sa faca bani din gunoi, impletind cu succes afacerile cu implicarea in lupta pentru un mediu mai curat.
Noi am fost pionierii aducerii pe piata romaneasca a ambalajelor de PET, la inceputul anilor 90. Este o afacere de familie, inceputa ca o necesitate, iar partea de reciclare a venit natural. Am calatorit foarte mult in strainatate, unde am vazut si am invatat foarte multe lucruri. Din gunoi se scot bani, gunoiul este o resursa care merita valorificata. Ajuti si mediul, te ajuti si pe tine, ca om de afaceri, spune Alina Stancescu.
intr-o tara sufocata de PET-uri, sprijinul statului pentru cei care recicleaza deseuri, contribuind la reducerea poluarii, este inexistent. in lipsa unor masuri de sustinere a acestui sector de catre statul roman si in conditiile unei birocratii excesive pentru accesarea de fonduri europene, investitia de 5 milioane de euro la fabrica de Caracal a fost facuta din fonduri proprii si imprumuturi bancare.
Ne este foarte greu, pentru ca fabricile de reciclare nu sunt ajutate deloc de catre stat. in alte tari exportarea este interzisa. De ce sa vinzi in alta parte cand poti sa reciclezi in tara ta, sa creezi si locuri de munca si sa pastrezi si mediul curat?, sustine, pe buna dreptate, Alina Stancescu. Chiar si in lipsa unui astfel de sprijin, tanara a reusit, impreuna cu familia sa, sa puna pe picioare o afacere care a creat la Caracal cateva sute de locuri de munca.
Chiar daca nu i-a fost si nu ii este usor, si-a pastrat optimismul si crede ca femeile se descurca mai bine in mediul de afaceri, pentru ca sunt meticuloase, organizate, obisnuite cu greutatile si trec mai usor peste socuri.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți