8.1 C
Slatina
sâmbătă,27 aprilie,2024

Ultimele Articole

Oltul, cobaiul marilor companii straine pentru organismele modificate genetic

- Advertisement -

Cel mai proaspat contract Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Agricola (SCDA) Caracal l-a incheiat cu Limagrain, un grup francez producator de seminte pentru culturi de camp, care testeaza seminte de porumb tratate cu erbicid total, substanta menita sa ofere plantei rezistenta la toate tipurile de daunatori. Pana acum doi ani, terenul SCDA a fost utilizat de firma Pioneer, iar in urma cu cinci ani marele concern american Monsanto s-a folosit de terenul din Olt pentru a experimenta pe plante MON 810, o gena care asigura rezistenta la un daunator denumit Ostrinia. Legislatia nu permite cultivarea in Romania a plantelor modificate genetic, ci doar importul pentru anumite tipuri. Marile firma straine care testeaza seminte de plante detin insa autorizatii de la Uniunea Europeana. Testarile nu pot scapa de sub control, ele se desfasoara sub controlul Ministerului Mediului, tin de o practica stricta. Semintele sunt cultivate pe suprafete foarte mici, de pana la 0,3 hectare si la o distanta de cel putin 200 de metri fata culturi similare. Dupa testare, totul este ars, astfel incat nu raman decat concluziile tehnice, rezultatele scriptice, povesteste Eustatiu Constantinescu de la SCDA Caracal.

Un experiment dureaza pana la trei ani

Testarea unui produs se intinde, de regula, pe o perioada de trei ani ca specialistii sa aiba, la sfarsit, rezultate concludente. in cei trei ani experimentele cuprind mai multe stadii. in cei trei ani procesul experimental este repetitiv, intrucat se folosesc mai multe tipuri de erbicid total, precum Randaup (un erbicid total neselectiv marca Monsanto – n.r.) si in doze diverse. De altfel, plata se face la varianta. De pilda, o varianta (care reprezinta utilizarea unei doze) costa 800 de euro. in cei trei ani se aplica mai multe doze si mai multe variante, asa incat un contract poate ajunge la plati totale de 80.000 de euro. Sa ne intoarcem insa la subiect si sa repetam ca, tinand cont de suprafetele foarte mici folosite si de sistemul de protectie, ceea ce se testeaza la noi nu prezinta nici un pericol, afirma Constantinescu. si totusi, polenizarea este procesul natural prin care plantele conventionale pot fi influentate de organismele modificate genetic.

Razboi

Pana in urma cu patru ani, Romania cultiva soia transgenica (modificata genetic) pe o suprafata de 300.000 ha. Dupa 2007 doar porumbul modificat mai este cultivat in anumite zone ale tarii si doar pe cateva mii de hectare. Eustatiu Constantinescu recunoaste ca expansiunea ONG in lume inseamna un razboi crunt intre producatorii de organisme modificate genetic, cei de seminte conventionale si producatorii de substante chimice folosite in agricultura care va duce la disparitia produselor conventionale de pe piata. Vorbim de un razboi economic intre producatorii de OMG si producatorii de seminte conventionale. Adoptarea OMG in Europa ar insemna, practic, disparitia de pe piata a producatorilor de seminte conventionale, dar si a celor care produc erbicide traditionale. Asta pentru ca semintele modificate genetic, care sunt mai ieftine, au o singura utilizare. Pentru semintele modificate exista si erbicidul special creat, asa ca totul se achizitioneaza la pachet. Pentru o noua cultivare se cumpara din nou seminte si tot asa, declara Constantinescu.

Judetul Olt, vizat pentru cultivarea de soia modificata genetic

Daca Romania va deveni producatoare de asemenea culturi, Oltul se va numara printre zonele fertile pentru cultivarea OMG. Romania are o specificitate aparte si un teritoriu care ne permite cu mult succes sa delimitam culturile modificate genetic de cele bio, sa nu se incruciseze. Avem si zona de deal si de munte si de ses. Cultura de soia modificata genetic are numai anumite arealuri in care poate fi cultivata, in zonele de sudul tarii – Mehedinti, Olt, Dolj, Giurgiu, Ialomita, Braila, Constanta, Galati, Buzau si in Banat, la Timisoara si mai putem si prin Moldova, in doua judete, declara, nu cu mult timp in urma, Adrian Radulescu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, actual deputat din partea PD-L.

Porumbul MON 810 – interzis in sase tari, experimentat la Caracal


in timp ce in Romania se cere cu insistenta cultivarea organismelor modificate genetic, Bulgaria interzice cultivarea porumbului modificat genetic MON 810, alaturandu-se altor sase tari europene care au actionat la fel. Mai mult, Bulgaria se opune invaziei de OMG in Europa. MON 810, experimentat si la Caracal, este o varietate de porumb modificat genetic dezvoltat de compania Monsanto si comercializat cu numele YieldGard. Planta modificata contine o gena de la bacteria Bacillus thuringiensis care exprima o toxina (Bt) otravitoare pentru unele insecte, potrivit infomg.ro. Porumbul MON 810 se interzice datorita unor studii care arata ca insectele pot dobandi rezistenta la toxina Bt, aflata in constructul genetic al porumbului modificat genetic, un alt argument fiind ca aceasta toxina ar fi daunatoare solului. Desi MON 810 a fost aprobat initial de UE in 1998, sase tari – Austria, Ungaria, Grecia, Franta, Luxembourg si, mai recent, Germania, interzicand deja cultivarea porumbului. Acestora li s-a adaugat si Bulgaria.

Masuri extreme anti-OMG in lume

in vreme ce Romania vrea productii de OMG, circa 400 de hectare de porumb, despre care s-a constatat ca au fost cultivate cu seminte modificate genetic, au fost distruse recent in Ungaria.
in Australia, activisti Greenpeace, printre care si o mama care vrea sa isi protejeze familia, au oprit un experiment cu grau modificat genetic in afara capitalei australiene Canberra, potrivit greenpeace.org. Doua femei au folosit taietoare de iarba pentru a indeparta o cultura controversata de grau modificat genetic, inainte de ivirea zorilor. Activistii au format o zona de decontaminare pentru a elimina in siguranta organismele modificate genetic, netestate si instabile. Totul s-a petrecut dupa ce s-a aflat ca organismul stiintific principal al Australiei, CSIRO, desfasoara primele teste pe oameni cu grau modificat genetic, fara ca in prealabil sa se testeze siguranta acestor alimente.
De asemenea, aproximativ 270.000 de agricultori din SUA, care fac parte din ferme si organizatii agricole ecologice private, au depus plangere in instanta impotriva gigantului Monsanto. Monsanto, firma specializata in biotehnologie vegetala si lider in domeniul organismelor modificate genetic, este acuzat de distrugerea sistematica a culturilor ecologice independente. Plangerea a fost depusa la o judecatorie din Manhattan, iar fermierii americani sustin ca plantatiile de porumb, de bumbac, trestie de zahar sau gradinile de legume sunt contaminate de organismele modificate genetic pe care Monsanto le cultiva in apropiere. Monsanto mai este acuzat si de faptul ca duce o politica prin care urmareste sa detina monopolul asupra producatorilor si vanzatorilor de seminte din SUA si ca incearca, prin orice mijloace, chiar juridice, sa-i scoata de pe piata pe fermierii eco.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți