5.2 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Severica Mitrache, pentru a saptea oara pe simeze

- Advertisement -

Despre calitatile profesionale, umane si artistice ale autorului au vorbit Laurentiu Gutica, directorul institutiei-gazda, Gheorghe Iorga, inspector in cadrul Directiei pentru Cultura si Patrimoniu National (DCPN) Olt, parintele protopop Nicolae Nicolaescu, precum si criticul de arta Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Arta din Craiova, colaboratori si prieteni ai artistului. O parte din panzele expuse pe simezele Galeriei Artis, peisaje lacustre, reprezinta rodul muncii artistului din aceasta vara, cand autorul a participat la o tabara de creatie in Delta Dunarii.

Marea opera

Dupa 15 ani de travaliu artistic, timp in care artistul a lucrat mult si bine, Severica Mitrache a pus piciorul pe pragul marii arte. Este aprecierea criticului Florin Rogneanu, care spune despre artist ca a ajuns la o sinteza in care forma si culoarea se imbina intr-o armonie aproape muzicala. in opera lui Severica Mitrache, desi de profesie arhitect, lucru care il face sa trateze cu maxima seriozitate forma, raporturile nu sunt aritmetice, ci se poate vorbi de armonii interioare care sustin o expresivitate aparte. Dupa mai mult de un deceniu de travaliu artistic, timp in care Severica Mitrache a incercat sa construiasca o opera, dintr-o data tot ce compune devine o sinteza extraordinara intre forma si culoare, o armonie aproape muzicala. El a ajuns la o putere de sinteza cu totul deosebita si de acum cred ca se poate vorbi cu adevarat de marea arta, a subliniat directorul Muzeului de Arta din Craiova, care identifica in evolutia autorului un drum catre decorativ, cu precadere in compozitiile lucrate in cutit, precum si puncte comune cu arta clasica romaneasca din perioada interbelica.

Invitati de marca

Printre invitati s-au numarat nume grele ale artei plastice craiovene, precum caricaturistul Gabriel Bratu sau pictorul Iulian Segarceanu, dar si nume sonore ale culturii din Olt, precum pictorul, muzeograful si arheologul Traian Zorzoliu, artistii plastici George Paunescu, Marcel Dutu, Catalin Podoleanu, Paul Tudor-Bals, dar si reprezentanti ai literelor, printre care s-a numarat scriitorul Paul Dogaru. Publicul a avut surpriza de a-l vedea si pe fostul mare fotbalist al Universitatii Craiova Sorin Cirtu.

Recunoastere

in cadrul evenimentului, autorul expozitiei a primit din partea Ministerului Culturii si Patrimoniului National Diploma pentru merite deosebite in conservarea si promovarea patrimoniului cultural imobil, inmanata de directorul DCPN Olt, Dorin Teodorescu. Facand o frumoasa cariera profesionala in domeniul arhitecturii, Severica Mitrache este de mai multi ani membru al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din Oltenia.

Palmares

De-a lungul vietii sale, Severica Mitrache si-a inscris in palmaresul artistic mai multe expozitii personale de pictura, seria fiind deschisa in 2003, cand artistul sparge gheata la Galeria Pro-Art din Bals, unde se intoarce pentru a expune din nou in 2005. Lucrarile sale s-au aflat si pe simezele Muzeului Judetean Olt (2004), Bibliotecii Judetene Ion Minulescu din Slatina (2005), Galeriei Radio Art din Craiova (2006) si galeriei particulare Art-Delia din Slatina (2006). Mai multe lucrari ale sale se gasesc in colectii particulare din Canada, SUA, Franta, Germania, Grecia, Bulgaria, Italia si Spania.
Expozitia inaugurata joi va ramane deschisa publicului iubitor de frumos vreme de cel putin o luna.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți